Vulkan

kami911 képe

Tovább emelkedett a Linux részesedése a Steam Hardware Survey szerint

A Valve most tette közzé a Steam Survey 2022. novemberi eredményeit, amelyek a múlt havi emelkedés után, tovább emelkedett, és százalékos alapon ismét túlszárnyalták az eddig legmagasabb Linux játékos részesedést a teljes piaci részesedést tekintve.

kami911 képe

A Steam Hardware Survey szerint ismét történelmi csúcson a Linux részesedése

A Valve most tette közzé a Steam Survey 2022. októberi eredményeit, amelyek - a múlt havi enyhe visszaesés után - százalékos alapon ismét túlszárnyalták az eddig legmagasabb Linux játékos részesedést a teljes piaci részesedést tekintve.

kami911 képe

Újabb csúcson a Steam kliens Linux felhasználói bázisa

Júliusban a Steam kliens használata Linux-on újra átlépte az 1,0%-os piaci részesedési küszöböt a Steam Deck bejelentését és a Steam Play / Proton folyamatos fejlődését követően. A Steam Linux-os felhasználói bázisa hónapról hónapra tovább nőtt, és a ma közzétett, október hónapra vonatkozó számokkal újabb csúcsot ért el.

kami911 képe

A Mesa NVIDIA hardverekhez szánt NVK nyílt forráskódú Vulkan meghajtója most már stabil

A nyílt forráskódú Vulkan meghajtó, amely most már Vulkan 1.3 megfelelőséggel is rendelkezik, része lesz az előttünk álló Mesa 24.1 grafikus rendszer verziósorozatnak. Az NVK nyílt forráskódú Vulkan grafikus meghajtójuk a Mesa grafikus rendszerben már nem kísérleti állapotban van, hanem stabil, és készen áll a használatra.

kami911 képe

Megjelent az NVIDIA 550.54.14 illesztőprogram

Az NVIDIA kiadta a GNU/Linux, FreeBSD és Solaris rendszerekhez készült NVIDIA 550.54.14-es, zárt tulajdonosi grafikus eszközvezérlő illesztőprogramját, amely számos újdonságot tartalmaz.

kami911 képe

Megjelent az NVIDIA 550.40.07 beta illesztőprogram

Az NVIDIA kiadta a GNU/Linux, FreeBSD és Solaris rendszerekhez készült NVIDIA 550.40.07-es béta állapotú zárt tulajdonosi grafikus eszközvezérlő illesztőprogramját, amely számos újdonságot tartalmaz.

kami911 képe

Két új kiterjesztést hoz a Vulkan 1.3.272

A Vulkan 1.3.272 a szokásos különböző hibajavításokat és tisztázásokat tartalmazza, amelyek az elmúlt héten gyűltek fel a specifikációban. Néhány probléma megoldása mellett két új kiterjesztés is bekerült a frissítésbe.

Az első új kiterjesztés a VK_EXT_layer_settings, amelyet olyan cégek dolgoztak ki, mint a LunarG, Google, Khronos, és mások. A VK_EXT_layer_settings lehetővé teszi a Vulkan API rétegek viselkedésének programozható konfigurálását.

A Mesa újabb javító verzió verziója jelent meg

Megjelent a Mesa 23.3-rc5 a legújabb nyílt forráskódú GPU illesztőprogram-javításokkal

Eric Engestrom pénteken kiadta a Mesa 23.3 ötödik heti javítási csomagját , ezzel a negyedéves stabil kiadással remélhetőleg a következő héten debütál.

FFmpeg 6.1-es verzió megjelent, Vulkan támogatása javult

Noha 2023 első felében kellett volna kiadni, az FFmpeg 6.1 végül megjelent a széles körben használt multimédiás könyvtár legújabb funkciófrissítéseként.

Az "FFmpeg" egy nyílt forráskódú multimédiás keretrendszer és szoftvercsomag, amelyet a digitális audio- és videofájlok feldolgozására használnak. A név eredetileg a "Fast Forward MPEG" kifejezés rövidítése volt, mivel az FFmpeg képes kezelni és átalakítani MPEG videofájlokat, de azóta kibővült és támogatja számos más multimédiás formátumot is.

kami911 képe

Itt a DXVK 2.3-as verziója

Megjelent DXVK 2.3-as verziója új fejlesztésekkel és újdonságokkal bővült. Az egyik legfontosabb újdonság megjelenítési és beállítási fejlesztésekkel kapcsolatosak, illetve egy sor hibajavítás és teljesítménynövelés is érkezett ebbe a verzióba.

kami911 képe

Nyílt forráskódú lett a FidelityFX SDK

Az AMD (NASDAQ: AMD) bejelentette, hogy nyílt forráskódúvá tette a AMD FidelityFX fejlesztői eszközkészletét. Az AMD FidelityFX SDK egy gyűjtemény erősen optimalizált, nyílt forráskódú effektusok (shader és futásidejű kód) együttese, melyet a fejlesztők használhatnak DirectX®12 vagy Vulkan® alkalmazásaik javítására. Az AMD FidelityFX SDK számos effektust tartalmaz:

kami911 képe

Sok az újdonság a Yuzu-ban

A Yuzu egy Nintendo Switch emulátor, amely lehetővé teszi, hogy Nintendo Switch játékokat játsszunk PC-n. Az emulátor fejlesztése és fenntartása egy nyílt forráskódú közösség által történik. A Yuzu emulátor lehetővé teszi a PC felhasználók számára, hogy élvezhessék a Nintendo Switch exkluzív játékokat anélkül, hogy a konzolt birtokolnák.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Vulkan csatornájára