Blog

aurora képe

Egér a telefonhoz

Engem is beszippantott a Temu, és rendeltem néhány filléres cuccot.
Az egyik egy tölthető vezeték nélküli egér.
Van egy csomó egerem. Ezt azért vettem, hogy a tablethez vagy akár a telefonhoz használjam.
Nem akarok reklámot csinálni neki, mert nem nagy szám, de van néhány érdekes tulajdonsága.
Kezdem a negatívumokkal. Világít, mint a karácsonyfa. Ez állítólag kikapcsolható, de nekem nem sikerült. Az egérgörgője olyan, mint egy kereplő. A hangja is olyan, és érezni, ahogy átugrik a kis fogaskerék.

aurora képe

Váltás Windowsról Linuxra

Ezt az írást azoknak szánom, akik fontolgatják az átállást, de még nem döntöttek.

Már régóta terveztem, hogy írok erről a témáról. Amikor azt olvastam, hogy a Windows 11 gépigénye sokaknak nem fog tetszeni. Ismerve a Microsoft erőszakosságát igyekeznek majd rávenni a Windowst használókat a számítógép cserére.
A hírek szerint ősztől a régebbi gépekre nem mennek majd fel a frissítések, sőt állítólag el sem indulnak majd a gépek. (???)

aurora képe

Bitwarden jelszókezelő

A kezdet az volt, amikor csak a PC böngészőjében kellett jelszókezelő. Aztán már a telefonban is szükség lett rá.
Van sok kiegészítő, sőt a böngészők tartalmaznak beépített jelszókezelőt is, amiket aztán szinkronizálni lehet a számítógépek, és a mobil eszközök között.

aurora képe

Különleges karakterek

Mindenki ismeri az emodzsikat.
Itt látható nagy részük: https://unicode.org/emoji/charts/full-emoji-list.html

Talán nem mindenki tudja, hogy ezeket nem csak másolással illeszthetjük be a szövegbe, hanem be is gépelhetjük azokat, ezek ugyanis karakterek.
A begépeléshez egy billentyűkombinációt kell lenyomnunk, majd a kódszámukat kell beírnunk.

aurora képe

A Terminál használata kezdőknek

Sokan idegenkednek a Terminál használatától. Ebben a leírásban nekik próbálok segíteni, de nem akarom a terminál használatát részletesen bemutatni, hiszen erről rengeteg leírás található.

Kezdjük talán azzal, hogy tisztázzuk, hogy mi is az a Linux Terminál.

A Linux terminál egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy parancsokat adjon és kommunikáljon a Linux operációs rendszerrel. Megjelenésében egy jegyzettömbre hasonlít.

csuhas32 képe

Visszaszámláló a kihíváshoz :-)

Mivel szezon van, tömeges megkeresések záporoznak felém, tudakolván, hogy mikor lesz folytatása a hirtelen félbemaradt azonos tartalmú kertészeti, minimum 4000 karakter hosszúságú, hozzászólásaim percenkénti közreadásának. Eddig azt a taktikát követtem, hogy ilyenkor mindig elküldtem a linket: https://linuxmint.hu/comment/65379#comment-65379, gondolván ebben benne van minden. Nem feltételeztem, hogy más is ennyire kevéssé orientált térben és időben, mint én, ami újabb kérdéseket szül. Mert rendben, balacy kihívásának értelmében a végdátum május 12-e éjfél, de az még mennyi idő? Egyáltalán ma hanyadika van? Macerás ezt mindig kiszámolni.

Egy honlap blokkolása host fájlban

A mai bejegyzésben egy érdekes és fontos témát járok körbe: hogyan tudunk egy honlapot, fórumot stb. blokkolni a Linux alatt? Azaz ha van olyan oldal, amit nem szeretnél, hogy megjelenjen a keresőben azt így simán le tudod blokkolni, nem fogod tudni elérni.

Zstandard, a zstd tömörítő használata

Ma újra egy tömörítő programmal foglalkozom. A neve ZSTD és csak azért elő, mert olvastam róla egy cikket, és még soha nem is hallottam róla… Így körbejárjuk mit tud és milyen eredményeket ad. A Zstandard zstd néven fut, egy viszonylag új tömörítési eszköz, amelynek premierje 2015-ben volt. A mérnökök a Facebook-on hozták létre, hogy javítsák a régóta működő eszközök, például a gzip sebességét és tömörítési arányát. Gyorsan szabványos tömörítő eszközzé vált számos Linux disztribúcióban, ezért most itt az alkalom, hogy megtanuljuk használni.

Nvim automata mentés beállítása

A lehető legtöbbet próbálom használni a ranger és nvim párost, hogy megszokjam, és meg is tanuljam a használatát. Nemrég belefutottam egy kellemetlen dologba, amikor bezártam az Nvim-et futtató terminált. Természetesen mentés nélkül. Így közel félórás munkám veszett el. Az automata mentési funkció alapesetben akár a Vim, akár az Nvim szerkesztőből hiányzik, így ezt a problémát orvosolni kell. Itt nagyon jól jön a teljesen moduláris szerkezet, mert gyakorlatilag minden feladatra készült modul, illetve plugin.

Számítógép kikapcsolása inaktivitásnál

A legtöbb asztali környezetben be tudjuk állítani a kikapcsolás, illetve az alvó stb. állapotba küldést egy bizonyos idő után. Ez nagyon kényelmes, áramtakarékos megoldás. Ha nem használjuk a gépet (sem egér, sem pedig billentyű mozgás nincs) akkor kapcsolja magát tartalékra.
De sajnos nem mindig megfelelő a beállítási lehetőségek tárháza. Nekem két problémám van az ablakkezelőkkel kapott energiakezelős (általában ilyen, vagy hasonló néven futó) alkalmazásokkal:

csuhas32 képe

Rendszermásolás a systemback.sh mentési pontjának használatával

Egyik kedvenc témaköröm a telepített, belakott rendszerek másolása. Kendek nagyszerű rendszermentő és -visszaállító alkalmazása a systemback.sh talán előttetek sem ismeretlen, én előszeretettel használom ezt Debian (alapú) rendszereken, mint amilyen a Linux Mint is, de remekül vizsgázott nálam már Manjaron is.
Most azonban arra a kalandra viszlek magammal titeket, amikor nem eredeti rendeltetésének megfelelően, hanem rendszermásolásra próbáltam meg használni, sikerrel.

kami911 képe

Széljegyzetnek a csak Linux (Mint) versus offtopic téma mellé

A linuxmint.hu oldal újjászületése 2013-ban, több mint 10 éve indult. Akkoriban a Drupal rendszerre történő átlépés volt a fő feladat, miután a vezetőség úgy döntött, hogy a régebbi oldal állapota már kezelhetetlen volt. Az önkéntesek által üzemeltetett oldal átalakulása Nagy Gusztáv nélkül nem valósulhatott meg volna. Akkoriban tothgab vezetésével, ő maga és ikszman voltak a legaktívabbak.

A Panel

Mi is az a panel? A választ mindenki tudni véli, de néhányan talán csodálkozni fognak, ha leírom, hogy a panel nem létezik úgy, ahogy az sokan elképzelik.
Ha valaki azt gondolja, hogy ő ki tudja tenni a panelra mondjuk a PulseEffects ikonját, akkor téved.

Vigyáznom kell az ilyen filozofikus megfogalmazással, mert egyszer, amikor arról írtam itt, hogy a színek fizikai értelemben nem léteznek, akkor lehülyézett valaki az oldalon.
Nagyon nem rázott meg, tudván, hogy nekem van igazam.

Oldalak

Feliratkozás RSS - blogok csatornájára