Start

A Linux + GNU alapú rendszerek megismerése egy hosszú folyamat. Bár a grafikus felület akár hasonló is lehet, mint más operációs rendszerek esetében, a felszín alatt a rendszer teljesen más alapokon nyugszik. Sőt Linux + GNU operációs rendszerek esetében a grafikus felület sem kötelező, hanem szöveges felületen, az úgy nevezett terminálban is lehet parancsokat kiadni. A Linux + GNU rendszerek rengeteg építőkockából építkezik, amelyet különböző disztribúció készítők válogatnak össze, az igényeknek megfelelően. Ez a modularitás teszi lehetővé, hogy a Linux + GNU rendszerek képesek futni akár az otthon használatban is elterjedt routerek-től és még kisebb mikrokontrollertktől kezdve, a mobiltelefonok és laptop, illetve asztali számítógépeken át, egészen a leggyorsabb 500 szuperszámítógépig.

A disztribúció készítők ezeknek az igényeknek a figyelembevételével állítják elő az adott Linux terjesztést. Jelen oldalon az általános igénykehez leginkább igazodó, továbbá más operációs rendszerről áttérők számára leginkább megfelelő Linux Mint terjesztésről lehet bővebben olvasni. A honlapon azonban további Linux-szal, szabad szoftverekkel, szabad kultúrával kapcsolatos is lehet híreket olvasni és a fórumban pedig segítséget kérni.

Azok a leendő felhasználók, akik:

  • a Windows operációs rendszer mellé szeretnének telepíteni a Linux Mint operációs rendszert: a Váltás Windows-ról cikk elolvasását és kipróbálását javasoljuk.
  • önmagában szeretnének telepíteni a Linux Mint operációs rendszert A barátságos Linux - kezdőknek cikk elolvasását és kipróbálását javasoljuk, ahol a Linux egyszerű telepítése mellett, annak történetével is megismerkedhet az olvasó.

A Linux Mint operációs rendszert négy módon próbálhatja ki,

  • Saját számítógépén Windows operációs rendszer mellé telepítve,
  • Saját számítógépén egyedüli operációs rendszerként telepítve,
  • Virtuális környezetben (VirtualBox, VMWare, HyperV) egy virtuális számtógépre telepítve,
  • Webböngészőből, egy külső weboldalon (DistroSea, onWorks, )

Bármilyen módon is próbálná ki a Linux Mint operációs rendszert,

Dokumentációk: