DOS

kami911 képe

Kezdőknek és kíváncsiaknak: Ismerd meg a Linux világát!

kami911 képe

Kezdőknek és kíváncsiaknak: Ismerd meg a Linux világát!

kami911 képe

A Microsoft szerződést kötött az IBM-mel operációs rendszer létrehozására

1980. november 6-án a Microsoft szerződést köt az IBM-mel, hogy operációs rendszert készítsen az új IBM PC számára. A PC beindította a személyi számítógépek piacát, és nem csak a hobbisták körében tette népszerűvé az otthoni számítógépeket.

A Microsoft társalapítói, Bill Gates és Paul Allen kifejlesztették a Microsoft Disk Operating Systemet, közismert nevén az MS-DOS-t, egy seattle-i cég meglévő szoftverét használva alapként.

kami911 képe

Megjelent a Wine 7.19

Ha Linux alatt szükség van Windows alkalmazások futtatására, akkor a Wine vagy a belőle készült termékekkel teheti meg azt a felhasználó, x86 utasításkészlettel rendelkező számítógépeken. A köztes réteg, azaz wrapper, nem egy emulátor (erre utal a neve is: WINE – Wine Is Not Emulator), így nem teljes gépet emulál a gépben futó alkalmazásnak, mint mondjuk virtualizáció esetén, hanem az alkalmazott rendszerhívásokat fordítja le a megfelelő linux-os, mac-es hívásokra.


Főbb újdonságok

  • Támogatás bevezetése a DOS attribútumok lemezen történő tárolásának.
  • A mellécsomagolt vkd3d verziójának frissítése az 1.5-ös verzióra.
  • Az MPEG-4 hangformátum támogatásának bevezetése.
  • További hibajavítások.

A Wine 7.19 tizenhét hibajavítást hoz, javításai között számos játékhoz és alkalmazáshoz található fejlesztés, többek között: Microsoft development fejlesztőeszközök telepítője, OpenMPT, HP Prime Virtual Calculator Emulator, Cubase 12, Kheops Studio kalandjátékok, Subtitle Workshop Classic, Sonic Adventure DX (2004), AIMP 3 és más szoftverekhez készültek javítások.

Az újdonságok teljes listája a bejelentésben található.

Letöltés és telepítés

Megtalálható magyar nyelven a Súgó-ban: Wine

Feliratkozás RSS - DOS csatornájára