fedora

kami911 képe

Kezdőknek és kíváncsiaknak: Ismerd meg a Linux világát!

kami911 képe

Kezdőknek és kíváncsiaknak: Ismerd meg a Linux világát!

Játékra termett az új Nobara Linux

Megjelent a Nobara 39 – a Fedora testreszabott változata a játékosok/rajongók számára. Szép, gyors és jól használható. A Nobara 39 nemrég jelent meg, mint ez a módosított Fedora Linux downstream kiadása, amely a felhasználóbarát javítások hozzáadására és a különféle játékosok/rajongók típusú asztali optimalizálásokra összpontosít.

Fedora egyesíti a bin és sbin könyvtárokat

A Fedora 40-hez benyújtott egyik legutóbbi változtatási javaslat a /usr/bin és /usr/sbin könyvtárak egyesítését.

A változtatási javaslat kifejti: „A /usr/sbin könyvtár egy szimbolikus hivatkozás a bin-re, ami azt jelenti, hogy a /usr/bin/foo és /usr/sbin/foo elérési utak ugyanarra a helyre mutatnak. /bin és /sbin már szimbolikus hivatkozások a /usr/bin és /usr/sbin, így gyakorlatilag a /bin/foo és a /sbin/foo is ugyanarra a helyre mutat. A /usr/sbin el lesz távolítva az alapértelmezett $PATH-ról.”

A Fedora Asahi Remix hivatalosan is megjelent az Apple Silicon Mac gépekre

A Fedora Asahi Remix hivatalosan is megjelent Apple Silicon Mac gépekre.A disztribúció alapértelmezés szerint a KDE Plasma asztali környezettel érkezik a Waylanden. Az augusztus elején bejelentett és kezdetben a hónap végére tervezett Fedora Asahi Remix disztribúció végre megérkezett azok számára, akik a Fedora Linux operációs rendszert szeretnék telepíteni Apple Silicon Mac gépeikre.

A Fedora bekeményít!

A Fedora 40 szigorított rendszerbiztonságot tervez a systemd magas szintű biztonsági funkcióinak kihasználásával. Mi az a systemd? A systemd egy olyan szoftverrendszer és szolgáltatáskezelő eszköz a Linux operációs rendszereken, amely felelős a rendszerindítás, a folyamatkezelés és a szolgáltatások felügyeletéért. Alapvetően azért tervezték, hogy hatékonyabban kezelje a folyamatokat és a rendszerindítást a hagyományos SysV init rendszerhez képest.

kami911 képe

Elérhetővé vált a Fedora 39

A Fedora Projekt kiadta a Fedora Linux 39-et verzióját. Duplán ünnepel a projekt, hiszen most lettek húsz évesek, 20 évvel ezelőtt adták ki a Fedoa Core 1-et. A Fedora Linux 39-et, a közösség által épített teljes operációs rendszernek tüntetik fel, amely asztali számítógépekhez, laptopokhoz, szerverekhez, a felhőhöz és egyéb eszközökhöz szánnak.

kami911 képe

Melyik asztali környezetet és milyen terjesztést?

Milyen Linux terjesztést választanád?

Melyik asztali környezetet választanád?

Neked mik a preferenciáid? Mit választottál? Mit tervezel még kipróbálni?

kami911 képe

Fedora 37: Raspberry Pi is támogatott

A Fedora Linux 37 még idén ősszel elérhető lesz, és számos új funkciót és fejlesztést ígér, köztük a Raspberry Pi 4 eszközök hivatalos támogatását. A Raspberry Pi 4 támogatása a Fedora Linuxban nem újdonság. A Red Hat által szponzorált disztribúciót a felhasználók már futtathatták az apró számítógépen, de néhány kulcsfontosságú funkció hiányzott, például a hardveresen gyorsított grafika, így a Fedora Project hivatalosan sosem támogatta.

kami911 képe

Még meglepőbb fordulat: Lennart Poettering a Microsoft-nál kezdett dolgozni

A tegnapi nap meglepetése az volt, hogy Lennart Poettering csendben elhagyta a Red Hat-ot, miután másfél évtizedig vezette a PulseAudio projektet, és végül elindította a systemd-t, amely alapvetően átalakította a modern Linux disztribúciókat. Kiderült, hogy a Microsofthoz csatlakozott, és folytatja a systemd-n végzett munkáját.

Miután tegnap megjelent a cikk arról, hogy Lennart már nem dolgozik a Red Hatnál, érkeztek a tippek, hogy a systemd megalkotója egy ideje csendben csatlakozott a Microsofthoz. Emellett különböző nyilvános kommentekből a Twitteren és más médiumokon, is az derült ki, hogy Lennart a redmondi céghez csatlakozott.... Először ezek inkább viccnek tűntek, de egy nap után, kiderült, hogy valójában nem vicc.

A több fontos nyílt forráskódú projektért felelős fejlesztője csatlakozott már a Microsofthoz, és Lennart  - a systemd megalkotója - továbbra is a systemd fejlesztésére koncentrál. Bár egyesek talán nem mindig értenek egyet a nézeteivel vagy bizonyos dolgok kezelésének megközelítéseivel, nem lehet eléggé hangsúlyozni a Linux szabad szoftveres világhoz való hatalmas hozzájárulását és az ökoszisztéma fejlesztése iránti elkötelezettségét az évek során.

Ez sokakat meglephet, de ne felejtsük el, hogy a Microsoft idővel számos Linux-fejlesztőt és más kiemelkedő nyílt forráskódú fejlesztőt alkalmazott... Lássuk kiket is:

kami911 képe

Meglepő fordulat: Lennart Poettering távozott a RedHat-tól

Nagy meglepetésre a systemd vezető fejlesztője, Lennart Poettering, aki a PulseAudio és az Avahi létrehozását is vezette, valamint termékeny szabad szoftveres közreműködő volt, a hírek szerint elhagyta a Red Hatot.

kami911 képe

Merre menjen tovább a Fedora terjesztés?

Jó hír a Fedora Linux disztribúció rajongói számára, hogy a hivatalos 2022-es Fedora felmérés már elérhető azok számára, akik szeretnének segíteni a Fedora Linux jövőjének alakításában.

Ha Fedora Linux felhasználó vagy a Fedora projektben közreműködő, a népszerű és nagy teljesítményű GNU/Linux disztribúció mögött álló fejlesztőcsapat szívesen hallaná a véleményedet, és arra kérnek mindenkit, akit érdekel a Fedora Linux jövőjének alakítása, hogy vegyen részt az éves Fedora Contributor Survey kérdőív kitöltésen.

kimarite képe

Az ESET NOD32 Antivirus for Linux Desktop telepítése 64bit-es rendszerre

Az ESET NOD32 Antivirus for Linux Desktop telepítése (64bit-es rendszerre) egy függőség telepítésével lehetséges.

Letöltés

A vírusvédelmi alkalmazás letöltése innen kiindulva kezdeményezhető:
https://www.eset.com/hu/otthoni/antivirus-linux/letoltes/

kimarite képe

Az SMTube Youtube böngésző telepítése és használata

A Linux Mint és a Debian alapú LMDE rendszereken az SMTube alkalmazás telepítése mindössze ennyi,
(terminálban)

sudo apt-get install smtube

így az újabb, a jelenleg használt Google API-t használó, azaz működőképes SMTube települ.

Azonban, ha egy régebbi Linux Mint-tet használsz vagy egy natív Debian-t, netán bármilyen lejátszási problémába ütközöl az SMTube használata során, akkor érdemes elolvasnod ezt a blogot.
https://goo.gl/MoHwb0

Oldalak

Feliratkozás RSS - fedora csatornájára