linux

kami911 képe

Frissítsen most: az Ubuntu Linux Kernel frissítés 35 sebezhetőséget kezel

A Canonical új Linux kernel biztonsági frissítéseket tett közzé az összes támogatott Ubuntu kiadáshoz, amelyek több, különböző biztonsági kutatók által a közelmúltban felfedezett biztonsági rést orvosolnak.

Két héttel az előző biztonsági frissítések után, amelyek összesen 3 kisebb horderejű sebezhetőséget orvosoltak, az új Linux kernel biztonsági javítások elérhetőek:

 • az Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish)
 • az Ubuntu 21.10 (Impish Indri),
 • az Ubuntu 20. 04 LTS (Focal Fossa), így a Linux Mint 20.x sorozathoz is,
 • az Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver), így a Linux Mint 19.x sorozathoz is,
 • illetve az ESM fázisban lévő kernelekhez az Ubuntu 16.04 ESM (Xenial Xerus), és
 • az Ubuntu 14.04 ESM (Trusty Tahr) kiadásokhoz.

Több mint 30 biztonsági rést javítottak ki ebben a hatalmas Ubuntu kernel frissítésben. Az összes Ubuntu kiadásban közös a CVE-2022-1966, egy Aaron Adams által felfedezett use-after-free sebezhetőség a netfilter alrendszerben, amely lehetővé teszi egy helyi támadó számára, hogy szolgáltatásmegtagadást (rendszerösszeomlás) okozzon vagy tetszőleges kódot futtasson, valamint a CVE-2022-21499, egy kernelhiba, amely lehetővé teszi, hogy a kiváltságos támadók megkerüljék az UEFI Secure Boot korlátozásait, valamint a CVE-2022-28390, egy kettős szabad sebezhetőség, amelyet az EMS CAN/USB interfész implementációjában fedeztek fel, és amely lehetővé teszi, hogy a helyi támadó szolgáltatásmegtagadást (memória kimerülése) okozzon.

kami911 képe

Notepad++ helyett Notepad Next

A Notepad++ ismerős lehet a Windows-on tevékenykedő felhasználók számára. Kicsi, gyors, nagy tudású Scintilla alapú, C++ programnyelven írt szerkesztőprogram, akár szövegfájlok, akár forráskód szerkesztéséhez. Ügyes szerkesztő, hatékony eszközök, bővítmények jellemzik ezt a programot. Na de miért írok egy csak Windows-on elérhető szerkesztőről a Linux Mint oldalán? A Notepad++ alapján elkészült a platformokon átívelő, újraimplementált változata, amely neve Notepad Next.

kami911 képe

Megjelent a Steam Deck!

A Valve hivatalosan is bemutatta Steam Deck nevű játék kézikonzol eszközét, amely egy Arch Linux-alapú disztribúcióval és a KDE Plasma asztali környezettel működik.

Foglalás

A hivatalos megjelenés napja azt jelenti, hogy a Valve megkezdi az e-mailek kiküldését azoknak az emberek első csoportjának, akik előfoglalták a Steam Deck eszközt. Azok, akik az elsők között lefoglalták a készüléket, akkor az email kézhezvételétől számítva 72 órán belül kell a Steam-en keresztül lebonyolítani a vásárlást.

Ha még nem foglalt le magának Steam Deck-et, mostantól a hivatalos weboldalon keresztül lehet ezt megtenni. Az ár 399 USD-től, azaz 419 eurótól vagy 349 fonttól indul - ami mostani árfolyamon 154 ezer forint, és 2022 második negyedévében fogja megkapni a mostani rendelést. Közben a Valve azon dolgozik, hogy a Steam Deck hivatalos dokkolóját is kiküldje a vásárlóknak.

Alig várjuk, hogy a hivatalos Dock for Steam Deck-et is eljuttassuk az ügyfelek kezébe. Ez nem fog olyan korán megtörténni, mint szerettük volna, de izgatottan várjuk, hogy hamarosan többet beszélhessünk róla, és azt tervezzük, hogy késő tavasszal elérhetővé tesszük őket

- mondja a Valve.

Mivel a Steam Deck lényegében egy kézi konzol formátumban kivitelezett laptop, ezért szerintem különösen érdekes lesz a vele bemutatott dokkoló is, amellyel félig-meddig asztali gépként használható a Steam Deck akár csak egy laptop esetében és természetesen egy ilyen eszközzel kivezethető egy külső kijelzőre az eszköz.

kami911 képe

A Steam Deck eszközök támogatása kerül a Linux kernelbe

A portál olvasóinak jelentős része már bizonyára hallott a Steam Deckről, a Valve által fejlesztett a február végén érkező kézi konzolról.

Míg az már ismert, hogy a Steam Deck a Valve saját, Arch Linuxon alapuló SteamOS 3-mal fog érkezni. De mi a helyzet a szabványosabb Linux disztribúciók futtatásával? Ez a Linux Kernel egy jövőbeli verziójában ez majd könnyebbé válik.

kami911 képe

Előrendelhető a PinePhone Pro Explorer Edition Linux-ot futtató okostelefon

A PINE64 bejelentette, hogy legújabb, PinePhone Pro Linux-alapú okostelefonjuk már előrendelhető mindazok számára, akik szeretnék megvásárolni a készüléket.

A 2021. október közepén bemutatott PinePhone Pro egyedi gyártású RK3399S Rockchip hatmagos processzorral rendelkezik, amely 1,5 GHz-es órajelen fut, és ARM Mali T860 GPU-val van szerelve. Gyönyörű, 18:9-es képarányú, 1440×720-as IPS kijelzője jeleníti meg a felhasználói felületet, amely Corning Gorilla Glass 4 üveggel van védve. A készülék 4 GB, kétcsatornás, 800 MHz-es LPDDR4 RAM-ban futattja az alkalmazásokat és 128 GB belső eMMC flash-tároló áll a felhasználók rendelkezésére.

Neked lesz ilyen telefonod? Jónak vagy rossznak tartod ezt a koncepciót? Vagy csak túl gyenge a hardver?

kami911 képe

Megjelent a GNU Jami Taranis a titkosított konferenciákhoz

A GNU Jami egy végpontok közötti titkosítással ellátott, elosztott videó, hang és szöveges kommunikációra szolgáló szabad szoftverprojekt. A GNU Jami-t korábban SFLphone, majd GNU Ring néven ismerhetett meg a világ.

Taranis a neve az új GNU Jami kiadásnak, amelyet jelentős frissítésekkel érkezik. A Jami, ahogy a honlapon olvasható: „egy GNU csomag az univerzális kommunikációhoz, amely tiszteletben tartja a felhasználók szabadságát és magánéletét. A Jami egy végponttól végpontig titkosított, biztonságos és elosztott hang-, video- és csevegő kommunikációs platform, amely nem igényel központi szervert, és a felhasználók kezében hagyja a magánélet és a szabadság erejét".

kami911 képe

Karácsonyra megérkezett a SuperTux 0.6.3

Másfél évnyi kemény munka után a SuperTux fejlesztőcsapata bejelentette, a SuperTux 0.6.3-as verzióját, amely a Super Mario játék stílusában készült nyílt forráskódú klasszikus 2D-s jump'n run sidescroller játék frissítése.

A SuperTux 0.6.3 olyan új funkciókat vezet be, mint az úszás, a falra ugrás, új hócsempék, új objektumok (például: zuhanó objektumok, oldalirányú ütközők, stb.), egy új „rublight” objektum, egyedi részecskék, új színválasztó, valamint a játékbeli előrehaladási statisztikák.

kami911 képe

Frissítsen most: az Ubuntu Linux Kernel frissítés 6 sebezhetőséget kezel

A Canonical új Linux kernel biztonsági frissítéseket tett közzé az összes támogatott Ubuntu kiadáshoz, amelyek több, különböző biztonsági kutatók által a közelmúltban felfedezett biztonsági rést orvosolnak.

Három héttel az előző biztonsági frissítések után, amelyek 13 sebezhetőséget orvosoltak, az új Linux kernel biztonsági javítások elérhetőek:

kami911 képe

A Proton Experimental további CEG DRM javításokat kapott

Nemrégiben a Valve frissítette a Proton Experimental-t, a Proton speciális verzióját, amely először a régebbi CEG DRM támogatásával Most egy másik új build is megjelent. Megjegyzés: a kezdeti CEG-támogatáshoz jelenleg is szükség van a Steam Beta Clientre.

A változásnaplóban egyszerűen megjegyzi, hogy javítja a „CEG DRM-et használó játékokkal való kompatibilitást”, de az újabb verzió a legújabb fsync-változásokat is tartalmazza. Egy Proton fejlesztő szerint, régebbi kernelen futtatva, az fsync automatikusan letiltásra kerül, így ha használnálatához, akkor frissíteni szükséges.

kami911 képe

Újabb csúcson a Steam kliens Linux felhasználói bázisa

Júliusban a Steam kliens használata Linux-on újra átlépte az 1,0%-os piaci részesedési küszöböt a Steam Deck bejelentését és a Steam Play / Proton folyamatos fejlődését követően. A Steam Linux-os felhasználói bázisa hónapról hónapra tovább nőtt, és a ma közzétett, október hónapra vonatkozó számokkal újabb csúcsot ért el.

simonszoft képe

Szeptember elsején volt 27 éve az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára elindított a „Virtuális könyvtár” projektet

John Adams elnök által alapított (1800. 04. 24) Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára 1994.09.1.-én döntette el, hogy elindítja a Virtuális könyvtár projektet, amelynek célja a könyvek digitalizálása és azok számítógépes hálózatokon keresztüli megosztása a diákok és kutatók számára világszerte.
A "virtuális könyvtár" projekt révén nagyon ritka és/vagy igen rossz állapotban lévő anyagokat is elérhetővé tehetnek, valamint helyet takaríthat meg a könyvtár számára, amelynek állománya 2014 -ben 838 mérföldnyi polcot töltött fel.

kami911 képe

30 éves a Linux (kernel)

Éppen 30 éve volt, hogy Linus Torvalds – egy finn egyetemista – elküldte az szerény levelét a comp.os.minix hírcsoportba, amelyben bejelentette, hogy egy új, Linux nevű projektbe kezdett:

A „Linux” elnevezés szigorú értelemben véve a Linux-rendszermagot jelenti, amelyet Linus Torvalds kezdett el fejleszteni 1991-ben. A köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix-szerű operációs rendszerre utalnak vele, amely a Linux-rendszermagra és az 1983-ban, Richard Matthew Stallman vezetésével indult GNU projekt keretében született alapprogramokra épül. A Linux pontosabb neve ebben az értelemben GNU/Linux.

A „Linux” kifejezést használják Linux-disztribúciókra (terjesztések) is, ám ilyenkor általában a disztribúció nevét is hozzáteszik. Egy-egy disztribúció olyan összeállítás, amely az alaprendszeren túl bizonyos szempontok alapján összeválogatott és testre szabott programokat tartalmaz.

Hamarosan 30 éves lesz a Linux kernel

Ennek apropóján ismert és kevésbé ismert érdekességeket közöl az @OracleLinux twitter fiókja:

 • Az első Linux kernel kiadás mindösszesen 10,239 sor forráskódból állt. Napjainkra már több mint egymillió kódhozzájárulást (commit) fogadtak be be a Linux kernelbe.
 • Mi lesz a Linux jövője? A Linux kiszolgáló-piac éves bevétele 2027-re elérheti a 15,64 milliárd dollárt.
 • Hozzávetőlegesen a hollywood-i produkciók 90 százalékában veszt rész Linux alapú rendszer a filmkészítés valamely szakaszában.
 • 2013 óta a Nemzetközi Űrállomás is Linux alapú rendszereket használ.
 • A Linux nagyon aktív fejlesztői közösséggel rendelkezik. A Linux Foundation adatai alapján az elmúlt 15 hónapban óránként átlagosan 7,8 fejlesztés és javító kódrészlet (patch) került beolvasztásra (merge) a Linux kernelbe.
 • A Linux első kiadásai nem voltak szabad szoftverek. A korai verziók licencei tiltották a kereskedelmi felhasználást és a termék továbbadását. Linux 1992-ben váltott a GPL licenccel, s nyílt meg a lehetőség arra, hogy mindenki szabadon használhassa és fejleszthesse.
 • A New York Stock Exchange (NYSE, New York-i tőzsde) is Linux-ot használ a nagy sebességet igénylő tranzakciók követéséhez, számítások végzéséhez.
 • Az Android mobiltelefon operációs rendszer is Linux-ra épül, egy alaposan módosított Linux-ra.
 • James Cameron népszerű Avatar című filmjének készítéséhez is Linux-ot használtak.
 • 2000-ben, az Apple vezér, Steve Jobs egy feltétellel munkát ajánlott Linux Torvalds számára: nem dolgozhat a Linux kernelen. Linus szerencsére ezt az ajánlatot visszautasította.
 • Noha az első Linux kiadás forráskódját 100 százalékban Linux Torvalds írta, napjainkban 1 százaléknál kevesebb kód származik az eredeti Linux Torvalds által készítettekből.
 • A Linux 1.0 verziója 1994 márciusában jelent meg és 176 250 kódsort tartalmazott a forráskódja. Ekkoriban se Google, se Netflix, se iPhone nem létezett.
 • Esélyes, hogy a meglátogatott weboldalakat Linux-on futtatják. A webkiszolgálók döntő hányada alatt Linux teljesít szolgálatot.
 • Minden Linux kernel kiadásnak van egy-egy kódneve. A nemrég megjelent kiadások között van például a „Fearless Coyote” [Rettenthetetlen Sakál] (4.13) és „Shy Crocodile” [Félénk krokodil] (5.0) is.
 • A Linux kernel eddig 20 000 ember munkáját dicséri és 2020. augusztusában küldték be az egymilliómodik commit-ot.
 • Hogyan mondod azt, hogy Linux? Ma már egyértelmű, de 1994-ben Linux Torvalds készített egy WAV-fájl ennek egyertelműsétésére: Hello, this is Linus Torvalds, and I pronounce "Linux" as "Linux".
 • Az okostelefonoktól kezdve a szuperszámítógépekig a Linux kernel képes sokféle környezetben is futni.
 • A Tux miért éppen egy pingvin? Néhányan úgy gondolják Linus imádja ezt az állatot, amely viszont nem megfelelő egy céges megjelenéshez. Linus Torvalds azt mondta, hogy egy feldühödött pingvin harapta meg őt és megfertőzte a "penguinitis" (nem létező) betegséggel.
 • Minden jelentősebb űrprogram Linuxot használ, beleértve a NASA-t, és az ESA-t is. A SpaceX 65 űrmissziót teljesített a Falcon 9 rakétákon szolgálatot teljesítő hibatűrő Linux rendszerüknek köszönhetően.
 • A Linux kernel hozzávetőlegesen 27,8 millió kódsorból áll a Git tárolója tanulsága szerint. A systemd 1,3 millió kódsorból áll.
 • A NASA által készített Perseverance marsjáró révén a Linux már a Mars bolygót is meghódította!
 • A Linux segítségével olyan népszerű szolgáltatások érhetőek el, mint az Airbnb, az Uber, a Netflix, valamint számos más hatalmas, vagy éppen piacra törő cég is Linux-ot és a szabad szoftvereket választotta.
 • Az 1997-ben készül James Cameron film, a Titanic volt az első film, amelyet Linux kiszolgálókon készítettek.
 • Tudtad-e, hogy a Linuxnak majdnem más lett a neve? Linus Torvalds eredetileg a projektet "FreeX"-nek akarta nevezni, a "free". a "freak" és az"Unix" szavak kombinációjából.
 • Linux rendszermag fut a világ leggyorsabb 500 szuperszámítógép szinte mindegyikén.
 • A Linux kabalafiguráját a Tux pingvint, Linus Torvalds választotta. Magát a figurát Larry Ewing rajzolta meg.
 • Tudtad, hogy a Linux név a Linux Kernel elnevezésből ered, amely kernelt 1991 kezdte el írni Linus Torvalds, az akkor még a Helsinki Egyetemre járó egyetemista?

Cikkajánló:

 

kami911 képe

Így javítsd meg a Spectre, Meltdown és az Intel Management Engine hibákat a gépeden

(Frissítve) A Spectre nevű sérülékenység két hibája többé-kevésbé minden modern processzort, a Meltdown pedig az Intel elmúlt 10 évben megjelent valamennyi processzoraát és néhány erősebb ARM processzort érint – lehetővé téve adatszivárgást. Az Intel Management Engine sebezhetőségei pedig távoltól teszik elérhetővé a gépet. Mindegyik hibára született már hibajavítás, ezek telepítése elengedhetetlen lesz a jövőben a számítógépek biztonságos üzemeletetéséhez. Az első javítások még januárban jelentek meg, de az Intel mikrokód frissítés és a Windows frissítés is olyan hibákat okozott, mely után a gyártók újabb javításokat adtak ki.

Oldalak

Feliratkozás RSS - linux csatornájára