debian

kami911 képe

A szabad szoftveres nap Oroszlányon

Október 7-én, szombaton került megrendezésre az Open Linux Day (OLD). Nekem fontos volt ez a rendezvény, mert egyrészt egy számomra ismeretlen rendezte, aki Linux-hoz értő, és a Linux-ot támogató szervező, másrészt mert a rendezvény vidéken volt. Írásommal nem szeretném mélyíteni a vidék és a főváros közötti árkot, éppen ellenkezőleg. Nagyon örülök, ha vidéken is alakulnak baráti körök, rendezvények, tudásközpontok a Linux, a szabad szoftverek és a szabad kultúra köré.

kami911 képe

Kezdőknek és kíváncsiaknak: Ismerd meg a Linux világát!

kami911 képe

Érkezik, előrendelhető és októberben elérhető lesz a Raspberry Pi 5

Október végén megjelenik a Raspberry Pi 5. A 4 GB-os változat ára 60 dollár, a 8 GB-os testvéréért pedig 80 dollárt kérnek majd el - plusz a helyi adók. A platform gyakorlatilag minden elemét továbbfejlesztették. A Raspberry Pi 5 új funkciókkal rendelkezik, több mint kétszer olyan gyors, mint elődje, és ez az első Raspberry Pi számítógép.

A legfontosabb jellemzők:

kami911 képe

Megjelent a Debian 12 „Bookworm”

Megjelent a Debian projekt következő stabil disztribúciójának, a Debian 12 (kódnév „Bookworm”) verziója. A Debian 12 , hosszú és izgalmas fejlesztési folyamat után végre elkészült. A projekt csapata 1 év, 9 hónap és 28 nap kemény munkájának eredményeként mutatja be a legújabb stabil verziót.

kami911 képe

Kezdőknek és kíváncsiaknak: Ismerd meg a Linux világát!

Megjelent a Debian 11.7 számos javítással

A Debian projekt örömmel jelenti be stabil disztribúciójának hetedik frissítését, a Debian 11-et (kódnevén: Bullseye). Ez a pontkiadás elsősorban a biztonsági problémákat javít, valamint néhány módosítást komolyabb problémát küszöböl ki.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a pontkiadás nem jelenti a Debian 11 új verzióját, hanem csak a mellékelt csomagok egy részét frissíti. Nem kell kidobni a régi telepítőt médiát. A telepítés után a csomagok frissíthetők az aktuális verziókra egy naprakész Debian tükör segítségével.

kami911 képe

10 éves lett a Raspberry Pi projekt

Eben Upton visszaemlékezése:

Majdnem pontosan ma tíz évvel ezelőtt több ezren állítottátok be az ébresztőórátokat, és arra ébredtetek a szökőnap reggelén, hogy felfedezzétek, hogy elkezdtük árulni a Raspberry Pi számítógépeket. Mire aznap este a kocsmában összegyűlt az önkéntes csapatunk egy ünnepi italra, a Farnell és RS Components már több mint 100 000 megrendelést fogadott be (annak ellenére, hogy a terhelés alatt nehezen tudták online tartani a weboldalukat); (rövid időre) Lady Gaga-t is megelőztük; és a Raspberry Pi egy kicsit nagyobb lett, mint terveztük.

kami911 képe

Wayland-ra és Qt6-ra lép az LXQt

Az LXQt asztali környezet legújabb fejlesztéseire vonatkozó friss hírek szerteágazó érdeklődést váltottak ki a felhasználók körében. A projekt legújabb bejelentése szerint az LXQt asztali komponense, a PCManFM-Qt, már 100 százalékban felkészült a Waylandre.

kami911 képe

Megjelent a Debian 11.9 számos javítással

A Debian projekt örömmel jelenti be stabil disztribúciójának kilencedik frissítését, a Debian 11-et (kódnevén: Bullseye). Ez a pontkiadás elsősorban biztonsági problémákat javít, valamint néhány módosítással, komolyabb problémákat is kiküszöböl.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a pontkiadás nem jelenti a Debian 11 új verzióját, hanem csak a mellékelt csomagok egy részét frissíti. Nem kell kidobni a régi telepítő médiát. A telepítés után a csomagok frissíthetők az aktuális verziókra egy naprakész Debian tükör segítségével.

Komoly hibajavítások a Debian redszerben

A Debian Bookworm és Bullseye felhasználók fontos Linux biztonsági frissítéseket kapnak! A Debian 12 felhasználókat arra kérik, hogy frissítsenek a Linux kernel 6.1.69-1-re, míg a Debian 11 felhasználóknak az 5.10.205-2 Linux kernelre kell frissíteniük.
A Debian Project a 2024-es évet két fontos Linux kernel biztonsági frissítéssel indította a támogatott Debian GNU/Linux 12 „Bookworm” és a Debian GNU/Linux 11 „Bullseye” operációs rendszerekhez, amelyek több biztonsági rést is orvosolnak.

Oldalak

Feliratkozás RSS - debian csatornájára