Megjelent a Radeon ROCm 4.5

kami911 képe

Az AMD kiadta a Radeon Open eCosystem 4.5 (ROCm 4.5) verziót, a Linux rendszerekhez készült nyílt forráskódú GPU compute stack legújabb verzióját. A ROCm 4.5 számos új funkciót és fejlesztést hoz magával, de a fogyasztói Radeon tulajdonosok egy részét, néhány potenciális felhasználót továbbra is frusztrálni fogja.

Először is, a ROCm 4.5 telepítésével kapcsolatban, a fejlesztők hozzáadták az amdgpu-install / amdgpu-uninstall szkripteket, csakúgy, mint a Radeon Software Linux-hoz szánt csomagok meghajtóihoz. Az amdgpu-install alapú folyamat célja, hogy a Radeon Open Compute telepítési folyamatát egyszerűsítse és a csomagolt illesztőprogram-illesztőprogram telepítéséhez hasonlóvá tegye. Ez az eltávolítást is megkönnyíti.

Az amdgpu-install alapú ROCm 4.5 telepítés támogatja az OpenCL-t, a HIP run-time-ot, a ROCm programkönyvtárakat, a ROCm alkalmazásokat, a ROCm fordítót és eszközkönyvtárakat, valamint a ROCr-t is. A források és a meglévő disztribúció-specifikus csomagolások a ROCm 4.5 esetében is elérhetőek.

A ROCm 4.5 egyik nagy újdonsága az egységesített memóriatámogatás a heterogén memóriakezelés (HMM) révén. Az egységesített memória lehetővé teszi, hogy az alkalmazások explicit másolatok nélkül leképezzék és átvigyék az adatokat a CPU és a GPU között. A HMM / Unified Memory Support munkája már régóta váratott magára, különösen a HMM kerneloldali módosításai miatt az évek során, így jó látni, hogy a ROCm 4.5-ben láthatóan jó formában van.

Alapértelmezés szerint a ROCm 4.5 egy új HIP „Direct Dispatch” modellt használ, hogy elkerülje a hagyományos termelő-fogyasztó (producer-consumer) viselkedést, ahol a parancsok sorba vannak állítva egy parancsváróba, majd külön-külön feldolgozzák őket egy folyamonkénti munkaszállal. A HIP Direct Dispatch segítségével a futási időben a felhasználói módú (user space) várólistából a csomagot közvetlenül a GPU-ra küldi.

A ROCm 4.5 emellett kibővített támogatást nyújt a HIP Graph számára, támogatja a HIP futásidejű fordítást (hipRTC) az offline statikus fordításhoz képest több optimalizálás lehetőségét, a ROCm SMI "--setpoweroverdrive" opciója használható a GPU teljesítménykorlátjának egyszerű csökkentésére az összes OverDrive funkció engedélyezése nélkül, jobb OpenMP támogatás és egyéb fejlesztések.

Összességében a Radeon ROCm 4.5 egy újabb jó frissítés. A fejlesztők teljes erőbedobással azon dolgoznak, hogy a nyílt forráskódú számítási rendszer versenyképes alternatívája legyen a zárt NVIDIA CUDA világának. A ROCm hivatalos támogatása jelenleg csak a GFX9/Vega és MI100 CDNA GPU-kra vonatkozik. A GFX8/Polaris és GFX7/Hawaii GPU-khoz továbbra is van nem hivatalos támogatás.

Továbbra is frusztráló elem, hogy még mindig nincs támogatás a "Navi" RDNA/RDNA2 grafikus processzorokhoz. Az AMD rutinszerűen azt közli, hogy dolgoznak az RDNA/RDNA2 grafikus processzorok ROCm számára történő engedélyezésén, de ez nyilvánvalóan nem prioritás számukra, mivel a CUDA-val való versenyben a ROCm funkcióinak fejlesztésén dolgoznak, és biztosítják, hogy az Instinct gyorsítóik fel legyenek készítve a szuperszámítógépes/HPC tér megnyerésére. Nem láttunk semmilyen nyilvános jelzést arra vonatkozóan, hogy mikorra tervezik az RDNA(2) támogatását a ROCm számára. Rossz hír ez azoknak a fejlesztőknek, akik esetleg kísérletezni szeretnének az AMD nyílt forráskódú számítási stackjével, de nincs meg a szükséges hardverük hozzá. Ez egy olyan terület, ahol az NVIDIA CUDA sokkal jobb helyzetben van a támogatott grafikus processzorok széles választékával.

Az AMD ROCm 4.5 letölthető a GitHub-ról.

(forrás)