PipeWire

kami911 képe

Megjelent a WirePlumber 0.4.13! Na de mi az a WirePlumber?

A WirePlumber, a PipeWire multimédiás kiszolgálóhoz készített moduláris munkamenet- és házirend-kezelő alkalmazás, amely hang- és videostreamek, valamint hardveres eszközök kezelésére szolgál Linux rendszereken. A WirePlumber 0.4.13-as verziója olyan új funkciókkal bővült, mint a Bluetooth SCO (HSP/HFP) hardveres átterhelés támogatása, a kódolt fájlok, például MP3, AAC és egyéb fájlok audio passthrough-ja, ha a hardver és a szoftver is támogatja, valamint annak támogatása, hogy az újonnan csatlakoztatott kamerák azonnal láthatóvá váljanak a portálalkalmazások számára.

kami911 képe

A PipeWire 0.3.51 verzió újdonságai

Megjelent a PipeWire 0.3.51, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója.

A PipeWire 0.3.51 és az azt megelőző verziók újdonságai:

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.40! Na de mi az a PipeWire?

Megjelent a PipeWire 0.3.40 jelent meg különböző hibajavításokkal, és számtalan fejlesztéssel is.

A PipeWire 0.3.40 verzióban a fejlesztők folytatták a munkát a megkezdett a JACK kompatibilitás javításán azzal, hogy jobban illeszkedik a hangszerver viselkedéséhez, valamint a programkódokat is átdolgozták a fejlesztők. A PulseAudio szerver kódjához is számos javítás érkezett.

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.67

Megjelent a PipeWire 0.3.67, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója. A PipeWire a Linux audió és videó adatfolyamok menedzsment megoldásának legújabb fejlesztéseit tartalmazza, amely a JACK és a PulseAudio által jelenleg nyújtott funkciókat hivatott pótolni.

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.66

Megjelent a PipeWire 0.3.66, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója. A PipeWire a Linux audió és videó adatfolyamok menedzsment megoldásának legújabb fejlesztéseit tartalmazza, amely a JACK és a PulseAudio által jelenleg nyújtott funkciókat hivatott pótolni.

kami911 képe

Bluetooth MIDI eszközök támogatásával és hardveres dekódolással erősít a PipeWire 0.3.65 verzója

Megjelent a PipeWire 0.3.65, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója. A PipeWire a Linux audio és video adatfolyamok menedzsment megoldásának legújabb fejlesztéseit tartalmazza, amely a JACK és a PulseAudio által jelenleg nyújtott funkciókat hivatott pótolni. A PipeWire 0.3.65 verziója újdonságai között szerepel a Bluetooth MIDI eszközök támogatása, amihez szükséges egy WirePlumber kiegészítés is, valamint a compress offload támogatást is hozzáadja a tinycompress segítségével, ami lehetővé teszi a tömörített formátumok hardveres dekódolását az ALSA segítségével bizonyos eszközökön.

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.64

Megjelent a PipeWire 0.3.64, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója. A PipeWire a Linux audio és video adatfolyamok menedzsment megoldásának legújabb fejlesztéseit tartalmazza, amely a JACK és a PulseAudio által jelenleg nyújtott funkciókat hivatott pótolni. A PipeWire 0.3.64 verziója újdonságai között szerepel a portokon található régi buffer memória törlése a SIGBUS hibák javítása érdekében. Az adapterből most már lehetséges saját nevekkel ellátni a portokat, ami a hosszú távú kapcsolatokat használó multichannel interfészek esetében hasznos lehet, hiszen így lehet az egyes portokat az eszköz neve, vagy bármi más jelölés szerint megjelölni egy kapcsolótáblán vagy DAW-ban. Javítottak néhány hibát a node suspend, quantum és rate calculation esetében, valamint javítottak néhány szoftvervisszafejlődési hibát a pulse-tunnel és RTP-source adaptive resampling esetében, amelyek szinkronizációs problémákat okozhattak. Az UCM eszközöknek most már van egy Pro Audio profilja is. A NODE_TARGET (object.id-vel) mostantól elavult, helyette használjuk a TARGET_OBJECT-et (object.serial-lel), ami nem újrahasznosítható és elkerülheti a versenyhelyzeteket.

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.63

Megjelent a PipeWire 0.3.63, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója. A PipeWire a Linux audio és video adatfolyamok menedzsment megoldásának legújabb fejlesztéseit tartalmazza, amely a JACK és a PulseAudio által jelenleg nyújtott funkciókat hivatott pótolni.

kami911 képe

Hónapról-hónapra egyre jobb élményt ad a PipeWire hangrendszer

Megjelent a PipeWire 0.3.61, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója. A PipeWire a Linux audio és video adatfolyamok menedzsment megoldásának legújabb fejlesztéseit tartalmazza, amely a JACK és a PulseAudio által jelenleg nyújtott funkciókat hivatott pótolni. Ez a verzió a szokásos hibajavítások mellett helyrehozza az audioadapter hibáját, javít a QEMU kompatibilitáson, a libcamera dinamikus kezelését is stabillá tette.

kami911 képe

PipeWire, libplacebo és X Present támogatással erősödött az MPV

Már elérhető az MPV 0.35, amely újdonságként PipeWire audio háttérrendszer, a különálló libplacebo programkönyvtár és az X Present bővítmény támogatását vezeti be. A népszerű Linux videólejátszó legújabb verziójaként, amely az FFmpeg alrendszert (most már minimum 4.0-ás verzió) használja, és eredetileg az MPlayer/mplayer2 kódjából származik. A kliens API verziója is a 2.0-ra ugrott. Kiemelendő újdonságok:

kami911 képe

Hónapról-hónapra egyre jobb élményt ad a PipeWire hangrendszer

Megjelent a PipeWire 0.3.59, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója. A PipeWire a Linux audio és video adatfolyamok menedzsment megoldásának legújabb fejlesztéseit tartalmazza, amely a JACK és a PulseAudio által jelenleg nyújtott funkciókat hivatott pótolni.

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.58 verziója

Megjelent a PipeWire 0.3.58, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója. A PipeWire a Linux audio és video adatfolyamok menedzsment megoldásának legújabb fejlesztéseit tartalmazza, amely a JACK és a PulseAudio által jelenleg nyújtott funkciókat hivatott pótolni.

Bár a PipeWire 0.3.58 egy hibajavító kiadás, mégis számos figyelemre méltó változást hoz az előző kiadáshoz képest. A PipeWire 0.3.58 legfontosabb elemei a következők:

 • Egy regresszió javítása, amely hangrecsegést okozhatott.
 • Az RTKitben egy regresszió javítása, mivel az rlimit nem volt helyesen beállítva.
 • A JAVA hangalkalmazások mostantól alsa működik a pulseaudio-alsa pluginnal.
 • A pw-top mostantól megjeleníti az eszközök és a streamek formátumát.
 • Javítottak néhány lehetséges összeomlást a streamek indításakor.
 • Az ALSA bővítmény javult az időzítési jelentés és a poll descriptor kezelését, ami javítja a kompatibilitást.
 • Sok további javítás és hibajavítás.

A letöltések és a PipeWire 0.3.58-ról szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

kami911 képe

Bluetooth LE (Low Energy) támogatás érkezik a PipeWire-be

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

 • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
 • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
 • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
 • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
 • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire projekt honlapja >

PiperWire Ubuntu és Linux Mint rendszerekhez PPA-ból >

A PipeWire mostanában nagy figyelmet kap a fejlesztők részéről, és a legújabb kiegészítés a Bluetooth LE (Low Energy) hangtámogatás kezdeti megvalósításával előkészíti az utat a Bluetooth audió következő generációjának támogatásához.

Ezen GitLab kódbeküldés szerint a PipeWire megkapta a Bluetooth LE audióval összekapcsolt streamek kezdeti támogatását a BlueZ5 bővítményhez, ami a „BlueZ Initial BAP support experimental” szoftverfolt-sorozat használatával lehetséges.

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.57 verziója

Megjelent a PipeWire 0.3.57, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója. A PipeWire 0.3.57 pénteken jelent meg a Linux audio és video adatfolyamok menedzsment megoldásának legújabb frissítéseként, amely a JACK és a PulseAudio által jelenleg nyújtott funkciókat hivatott pótolni.

Bár a PipeWire 0.3.57 egy hibajavító kiadás, mégis számos figyelemre méltó változást hoz az előző kiadáshoz képest. A PipeWire 0.3.57 legfontosabb elemei a következők:

 • Az org.freedesktop.portal.Realtime használata, ha elérhető az alkalmazás számára, így a programszálak valós idejűre állítása elvégezhető akár a Flatpak számára is.
 • Az Opus mint új gyártói codec hozzáadása az Opus A2DP-vel, így a PipeWire képes az Opus-adatok küldésére és vételére Bluetooth-on keresztül.
 • PipeWire AAC dekóder, így A2DP AAC-vevőként is működhet.
 • A nem megfelelő mintavételi sebesség használatának javítása.
 • A Flatpak alkalmazások, mint például a Zoom, devices=all beállítással mostantól menedzselő engedélyeket kapnak a Pulse-Server kódja révén.
 • Különböző modulok fordítási javításai.
 • Egyéb javítások és fejlesztések.

A letöltések és a PipeWire 0.3.57-ről szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

Oldalak

Feliratkozás RSS - PipeWire csatornájára