cli

Az MPV 0.37.0 újdonságai

Nemrég megjelent az MPV médialejátszó 0.37.0 verziója! Itt vannak az új szolgáltatások és az Ubuntu PPA a .deb csomag telepítéséhez az Ubuntu, Linux Mint rendszerben.
Bár sokan kétségüket fejezik ki, hogy van létjódósültsága ilyen egyszerűbbnek, nem túl grafikus felületű médialejátszónak, de a fejődése töretlen. Szerinted van erre szűkség?

Ranger - megnyitások

A Ranger - mint a többi fájlkezelő - képes megnyitni egy, vagy több állományt az előre meghatározott programokkal. Ezt is egyszer kell beállítani, majd nem kell hozzányúlni. A beállítása kicsit más, mint a többi programnál. Itt kapunk egy alapbeállítást, amiben az adott fájlformátumhoz tartozó lehetséges programokat felsorolják, be is állítják. A felsorolásban lesznek olyan programok is, amik nincsenek telepítve, illetve a Ranger nem tartja nyilván a telepített programokat és nem rendeli azokat automatikusan az adott fájltípushoz.

Parancssori operátorok

A Linuxos parancssor használatával elég sokat foglalkoztam, hiszen az egyik kedvencem. Szeretnék pár olyan egyszerű megoldást bemutatni, amivel különféle parancsokat összekötünk, egyiket a másikba átirányíthatjuk. Bár érdekes lehet csak olvasni ezt a bejegyzést, illetve meghallgatni majd a videót, de gyakorlatilag én mindenkinek azt tanácsolom, hogy érdemes megnyitni egy terminált és ezeket a parancsokat elvégezni.

Pár Ranger gondolat

A Magyar Linux Videók csatornán már megjelent pár videó a ranger fájlkezelőről. Most pár alapvető tippet osztok meg, aminél talán jobb az írásos anyag. A ranger (és egyéb terminálos fájlkezelő) nagy előnye a jól konfigurálhatósága és a kiegészíthetősége. A ranger ebben élen jár, hiszen az összes konfigurációs fájl, amiben a plusz parancsokat meghatározhatjuk szöveges.

Ranger - miért tetszett meg?

Ranger fájlkezelő? Igen, kipróbáltam és megtetszett. Kis kitérőt érdemes tenni mielőtt pár sorban megbeszélnénk, hogy miért is tetszett meg nekem. Alapvető kérdésként felmerülhet miért is érdemes terminálos fájlkezelőket kipróbálni. Sok érv szól mellette, de ami igazán érdekes nekem: billentyűkombinációkkal jól vezérelhető. A megszokott érvek nálam mellékesek, hiszen a gyorsaságot említik, de a grafikusak is gyorsak, jól konfigurálhatóak, ami a legtöbb grafikusra is igaz.

Transmission futtatása háttérben, démonként

Hogyan futtassunk egy ismert torrent programot, a Transmission-t háttérben, démon módban? Egyszerűen, ez fogjuk megbeszélni. De előbb a miértre térnék ki. Alapvetően a bejegyzés oka egy negatív tapasztalat (másik) fórumon: valaki kérdezett, betett egy képet a problémájáról, de a képen egy panelon ott volt a futó Transmission ikonka.

Cron - percen belül

A cron használatáról már volt szó, így csak pár mondatban mutatom be az alapokat. A cron egy időzítő, aminél perces pontossággal megadhatjuk a feladatokat. Így a megadott rendszerességgel elvégzi a munkát.

Ha lehet, és van értelme én szeretem használni. A beállítása egyszerű, és azután nincs vele probléma. Nem marad el semmi :).

A cron egyik hiányossága, ami érthető: a minimális ciklus egy perces lehet, azaz percenként tud lefutni a leggyakrabban. Ez nem jelent nagy hátrányt, hiszen a legtöbb feladathoz nem is kell ennél gyakoribb periódus.

Detox - állománynév tisztító (CLI)

A fájl nevek tisztítása már volt téma, pár megoldást már láttunk. Most egy egyszerű programot a detox nevűt mutatom be. Itt is igaz: csak az alapokat, mert akinek tetszik a helpet elolvassa, akinek meg nem, neki felesleges a túl sok szöveg.

yt-dlp, a Youtube letöltő

Az interneten található videók letöltése és offline elérhetővé tétele egyre népszerűbbé válik. Ehhez jól használható a yt-dlp Rengeteg online platform létezik, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kedvenc videóikat letöltésre és offline megnézésre mentse. Az egyik legnépszerűbb ilyen platform a YouTube, ahol milliók találhatók meg, és ahol minden nap órákon át tartalmat töltenek fel.

Szóközök cseréje fájlnévben

Szóközök cseréje Linux alatt fájlnevekben. Sok fájlnév szóközöket is tartalmaz. Ezek kezelése nem mindig elegáns Linux alatt. Bár a Linux elég fejlett operációs rendszer, de ez még midig fennálló probléma lehet és erre kell valami megoldást találni. Több shell nem kezeli őket rendesen, egyes programok pedig nem ismerik fel egy fájlnévnek, ha abban szóköz van. Ilyenkor fura, nem feltétlen egyértelmű hibajeleket kapunk.

Mi lehet a megoldás? A legjobb, ha nem használunk szóközt, így nem lesz probléma az ilyen fájlokkal: Ez egy minta fájl.txt.

QuickTile – univerzális billentyűzet-vezérelt ablakcsempézés

QuickTile. A mai téma a QuickTile lesz. Billentyűzet-vezérelt ablakcsempézés a meglévő X11 ablakkezelőhöz. Ami egy érdekes megoldás az ablakok mozgatására, elhelyezésére. Sok olyan asztali környezet van, aminél az ablak egy mozdulattal, vagy egy billentyűkombinációval a monitor sarkába, vagy egyik élére helyezhető. De van amelyik ezt csak alapszinten ismeri, vagy nem elegendő az ablak pozicionálása nekünk. Erre készül a QuickTile. Asztali felület független, így ha megszereted, és használod, akkor egy felület váltáskor is a megszokott kombinációkkal tudsz dolgozni.

kami911 képe

Itt az új GNU nano, immáron a 6.2-es verzióval

Mostantól elérhető a GNU nano 6.2-es, a nyílt forráskódú parancssoros szövegszerkesztő. Ez a 6.x sorozat harmadik stabil kiadása a hatékony CLI-szerkesztőnek, amely szinte minden GNU/Linux disztribúciónak alapból része.

Miután az első öt nagy kiadás 20 év alatt jelent meg, a 6.0-ás verzió mindössze másfél évig készült. A GNU nano minden Unix-szerű operációs rendszer alatt telepíthető.

A GNU nano 6.2-es verziója az alábbi új funkciókat és fejlesztést vezet be:

kami911 képe

Itt az új GNU nano, immáron a 6.0-s verzióval

Mostantól elérhető a GNU nano 6.0, a nyílt forráskódú parancssoros szövegszerkesztő. Ez a 6.x sorozat első stabil kiadása a hatékony CLI-szerkesztőnek, amely szinte minden GNU/Linux disztribúciónak alapból része.

Miután az első öt nagy kiadás 20 év alatt jelent meg, a 6.0-ás verzió mindössze másfél évig készült. A GNU nano minden Unix-szerű operációs rendszer alatt telepíthető.

Pet, a kedvenc

Pet? Valószínűleg nem sokan hallottatok erről a kis programról. Egy terminálos parancs tároló és indító. A terminálos munka ellen az egyik legnagyobb ellenérv a hosszú és összetett parancsok megjegyzése, begépelése és az ezzel járó hibalehetőség. Más többféle megoldást kipróbáltam, amikor olvastam erről a mini programról.

Find helyett

Bár a legtöbb parancssoros megoldásnál a find parancsot ajánlja mindenki a fájl keresés elvégzéséhez, és egyéb tevékenységhez, de nem biztos, hogy mindig az a legjobb. Én most egy egyszerűbb, de jól használható CLI, azaz terminálos kereső programot mutatok be. Miért? Egyrészt a find viszonylag sokat tud, de igen sok paramétere közt elvész a lényeg, az egyszerű kezelhetőség. A fájl keresés megoldható GUI, azaz grafikus felületen is, hiszen nagyon sok jó fájlkereső program létezik. A legtöbb grafikus fájlkezelőben is van ilyen lehetőség.

Oldalak

Feliratkozás RSS - cli csatornájára