Firefox kiegészítők: enhanced-h264ify - a H264 kodek használata az AV1/VP8/VP9 kodekek tiltásával a Youtube weboldalon

kimarite képe

Az AV1/VP8/VP9 kodekkel kódolt videók lejátszása - a jelenlegi állapot szerint - erősebben megterhelheti a böngészőket, mint a H264-ben kódolt videóé. A lejátszás ezen tulajdonsága az enhanced-h264ify böngésző kiegészítő használatával javul.

Mit lehet tudni a H264-ről?

A H264 zárt forráskódú. A H264 kódolással készült videók fájl mérete jellemzően kisebb, mint az AV1/VP8/VP9 kódolással készített videóké. Nem a videó felbontásáról, illetve a hang minőségéről, hanem az általánosan használt tárolókapacitás-mértékegységről, az adat mennyiségről van szó itt, amely minden fájlra jellemzően megállapítható (például kB, MB).

enhanced-h264ify

Az enhanced-h264ify kiegészítő blokkolja az AV1/VP8/VP9 kodekek használatát, így a videó lejátszása a H264 kodekkel fog megtörténni. Mindezt akkor tudja megtenni, ha a videó mindkét kódolással elérhető. A kiegészítő leírásában olvasható, kizárólag a Youtube weboldalon működik, erre készítették. Jellemzően a Youtube használja a AV1/VP8/VP9 kodekeket, hiszen ezek a Google által készített kodekek.

A kiegészítő új funkciója, hogy mindent blokkol, kivéve a H264 és a 60fps (másodpercenként 60 képkocka) jellemzővel rendelkező videókat.

Használatával a Firefox, a Google Chrome, a Chromium vagy az említett böngészők változatai jóval kevesebb erőforrást használnak a lejátszásnál.

A leírás egy sorozat része: https://linuxmint.hu/search/node/firefox%20kieg%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91k%3A

A kiegészítő telepítése

A kiegészítő névjegye

enhanced-h264ify is a fork of well-known h264ify extension for Firefox/Chrome which blocks VP8/VP9 codecs on YouTube, so that you can use H264 only. This may be useful because there are lots of devices on the market which support H264 hardware decoding and do not support VP8/VP9.

This extension has new features such as manual blocking of H264, VP8, VP9, AV1 codecs and 60fps video. By default it blocks everything but H264 and 60fps video.
It works only on YouTube.
GitHub: https://github.com/alextrv/enhanced-h264ify

A kiegészítő nem kér felesleges engedélyeket sem.

A fülek, és a kiegészítők energia felhasználásának ellenőrzése a Firefox böngészóben:

Ez egy URL. Másold, illeszd be a böngésződ URL sávjába, majd nyisd meg.

about:performance

Enjoy :-)

Az „about” protokollok használati lehetőségei és magyarázataik:

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Mozilla/Firefox/The_about_protocol

A böngészők tesztelése

Általános Youtube támogatás ellenőrzése

https://www.youtube.com/supported_browsers

(a korábban elérhető https://www.youtube.com/html5 weboldal a fenti helyre irányít át)

Részletes HTML5 teszt

http://html5test.com/