kimarite blogja

kimarite képe

Geany szövegszerkesztő: karakterek, kifejezések cseréje egy, az egyben

Sokszor van szükségem arra, hogy egy valahogyan -de a számomra nyilván nem megfelelően- megformázott szövegben a behúzást megszüntessem, vagy felsorolás karakterrel (-- ; ** ; ###) lássam el a megfelelő helyen, sorokban a dokumentumot, majd a végeredményt illesztem be egy weboldalra. Erre a feladatra, egyik kedvenc szövegszerkesztőmet, a Geany-t használom.

Nem rendelkezem szupererővel, de talán ezt a megoldást nem ismered...

Rám leginkább jellemző a „-- ” sor kezdés használata a lista jellegű elemeknél.

kimarite képe

Firefox - fájltársítás hozzáadása | Tartalomtípusok és letöltési műveletek

Valamiért nemrég eltűnt a böngészőből a torrent fájltársítás, azaz, nem tudtam alkalmazást választani a röptében megnyitáshoz, hanem csak letöltés után a fájlkezelőből megnyitni a torrent fájlt.

Nézzük, melyik MIME Típus/Altípus tartozik a fájl/tartalom típushoz/kiterjesztéshez (terminálban):

kimarite képe

Telepített alkalmazások mentése és visszaállítása

Előfordulhat, hogy szükséged van a jelenlegi rendszereden használt alkalmazások listájára, mert a friss telepítés után egy lépésben telepítenéd ezeket. Nem faék egyszerű a megoldás, viszont útmutatást lehet adni e történetben. Ritka esemény, de egy újabb rendszeren akár egyféle támogatását is elveszítheti egy-egy alkalmazás, esetleg nem a korábbi forrásból érhető el, azaz, más módon kell telepíteni.

kimarite képe

Mi van a rövidített linkek mögött? A Redirect Detective és a CheckShortURL weboldalak

Az URL rövidítés olyan, világhálón használt technika, amellyel az egységes erőforrás-helymeghatározó (URL) hossza lényegesen lerövidíthető, és az továbbra is közvetlenül a kívánt weboldalra irányul. Ezt egy átirányítással érik el, amely maga az URL rövidítő szolgáltatás (több is létezik).

kimarite képe

Firefox kiegészítők: Multi-Account Containers

A Firefox Többfiókos tárolók (Multi-Account Containers) lehetővé teszi, hogy online tevékenységének egyes részeit színkódolt lapokra különítse el, ezzel megóvhatja személyes jellegű adatait. A sütik tárolók szerint vannak elválasztva, lehetővé téve az internet egyidejű használatát több identitással vagy fiókkal, valamint integrálja a Mozilla VPN-t (ha használod) a további adatvédelem érdekében. A Mozilla által ajánlott kiegészítő.

kimarite képe

Firefox kiegészítők: ClearURLs

Meglehetősen sok weboldal gyűjti és használja fel a böngészési szokásaidat a saját személyes céljaira, azaz követ. Például, a beágyazott linkeknél a felhasználót azonosító kiegészítést tesz az URL elejére vagy végére, amellyel beazonosítja, hogy egy-egy felhasználó éppen merre barangolt a világhálón. Ezt a nyomkövetést a ClearURLs kiegészítővel tudod kivédeni, mégpedig úgy, hogy például a facebook-ról kivezető URL-re nem kattintasz rá, hanem másolod, új lapot nyitsz, majd ide beillesztve nyitod meg a lapot.

kimarite képe

Kernel telepítésének egyéni lehetőségei

A telepített Linux Mint vagy LMDE rendszeren alapértelmezetten telepítve már van egy bizonyos kernel (rendszermag), melynek verziója a fejlesztők döntése minden esetben, azaz, egy bizonyos sorozatú Vanilla kernelt (Linus Torvalds) optimalizálnak és foltoznak hosszabb, rövidebb időn keresztül. No, de mit tehetsz akkor, ha azt tapasztalod és olvasod, hogy ritka hardveredet inkább az újabb kernel támogatja, vagy akkor, ha a rendszer teljesítményének jobb kihasználása érdekében váltanál másféle szempontok szerint beállított kernelre?

kimarite képe

Firefox szolgáltatások: Firefox Screenshots, Firefox Developer Tools - Taking screenshots

Nem is olyan régen a Firefox böngésző képernyőkép készítő alkalmazása a címsor mező jobb oldalán lakott, a lapműveleteknél. Egy kis nosztalgia.

Válassza a Screenshots ikont a lapműveletek menüből a címsávban, és megjelenik a Screenshots menü a böngészőablak tetején.

Így nézett ki:

A fenti lehetőség megszűnt, viszont jó hír, hogy van helyette másik,

kimarite képe

Időzített VLC kikapcsolás és a rendszer leállítása

A zene- és videólejátszók használatánál felmerülhet az, hogy egy idő után vagy adott tartalom végére érve, a lejátszó kapcsolja ki a gépet. Az időzítés mindig izgalmas téma. Van ahol, az alkalmazásban is megoldott, és van ahol, nem.

Most megmutatom, én mit használok a VLC lejátszónál a tévézés alkalmával...

Parancssor

A parancssor a Media Player Remote Interfacing Specification D-Bus (MPRIS) szolgáltatásra épül. Más lejátszók is használják, de a VLC is támogatja.

kimarite képe

Alapértelmezett alkalmazások

Linux rendszereden ki tudod választani, be tudod állítani azokat az alapértelmezett alkalmazásokat, amelyek a különböző videó- hang- kép- vagy dokumentumfájlok és még néhány fájl-együttes megnyitását végzik alapértelmezetten, azaz, automatikusan. Tulajdonképpen, nem fájl típusokról, hanem bizonyos tevékenységekről beszélhetünk: ilyen például a levelezés is.

Történetesen, én két problémába futottam bele a Cinnamon asztali környezetet használva, a telepítés után:

kimarite képe

Nemo segfault, error 4 in libgtk-3.so

Könyvtárak törlésekor összeomlott, azaz becsukódott a Nemo fájlkezelő. Vélhetően, az általam használt téma okozza.

A hiba kibontva (csak a libgtk-3.so verziószám az enyém a kimenetből):

nemo[1532]: segfault at bc10030054 ip 00007f7d8e80c2fb sp 00007ffdf1ed48d0 error 4 in libgtk-3.so.0.2404.20[7f7d8e487000+6f2000]

Javítás

Átmeneti megoldás...

Menü > Beállítások > Rendszerbeállítások > Effektek > Effektusok engedélyezése

kimarite képe

A fwupd telepítése UEFI nélkül

A fwupd nyílt forráskódú szolgáltatás a firmware-frissítések telepítésének kezelésére Linux-alapú rendszereken, amelyet a GNOME karbantartója, Richard Hughes fejlesztett ki. Elsősorban a támogatott eszközök UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) firmware-jének kiszolgálására készült az EFI System Resource Table (ESRT) és az UEFI Capsule segítségével, amelyet a Linux kernel 4.2 és újabb verziók támogatnak.

Oldalak

Feliratkozás RSS - kimarite blogja csatornájára