Megjelent a PipeWire 1.0!

A mai napon megjelent a PipeWire 1.0 ennek a modern szoftvernek a jelentős frissítéseként, amely az audio- és videofolyamokat, valamint a hardvereket kezeli Linux rendszereken.

A PipeWire 1.0 föbb újdonságai közé tartozik az alapértelmezésben engedélyezett jackdbus támogatás, a webrtc-audio-feldolgozás régi és új verzióinak támogatása, a metaadatokat használó igény szerinti kombinált adatfolyamok támogatása, a metaadatok pufferekbe való másolásának lehetősége minden esetben, a hozzáadási lehetőség csomópontok több csoporthoz és hivatkozási csoporthoz, valamint a csomópontok ütemezésének lehetősége ugyanabban az ISO-csoportban.

Ez a kiadás egy új opciót is bevezet az ALSA vezérlők prop paraméterként való megjelenítéséhez, támogatja az XDG-alapkönyvtárakat az ACP konfiguráció betöltésekor, hogy felülbírálja az ACP konfigurációs fájlokat, támogatja a szüneteltetést és folytatást a csőalagútban, és hozzáadja az uclamp támogatását a lehetővé teszi az ütemező számára, hogy megalapozottabb döntéseket hozzon a feladatok elhelyezésével kapcsolatban.

A PipeWire 1.0 számos fejlesztést is tartalmaz a jobb aljzatengedélyek érdekében a rendszerszolgáltatásban, MIDI eseményrögzítési előnézetet az Ardor programban, jobb media.name-t a RAOP-elnyelőkhöz, továbbfejlesztett folytatást a felfüggesztésből az ALSA-ban, javított lekérdezési leíró kezelést az ALSA beépülő modulban és helyes kezelést az értesítési port-függőségeknél a szűrőláncban.

Ezen felül a filter-chain támogatást kapott az új lineáris, clamp, recip, exp, log, mult és sine beépített bővítményekhez, az echo-cancel modul frissítésre került, hogy helyesen jelentse a lejátszást és rögzítse az adatfolyamokat ASYNC-ként. hogy elkerüljük a pufferek kifogyását, és a module-rtp-sap és a module-rtp-sink modulok is megpróbálnak kapcsolódni a megadott interfészhez.

A PipeWire mostantól távoli nevek tömbjének megadását is lehetővé teszi a natív protokollhoz való csatlakozáshoz, lehetővé teszi, hogy az ALSA beépülő modul eltávolítsa a futásidejű tulajdonságokat, például a periódusszámot, a periódusméretet és a maximális késleltetést felfüggesztéskor, és javítja a BAP vezető kiválasztását, és hozzáad egy jack_set_sample_rate() kiterjesztési függvényt.

Végül, de nem utolsósorban a PipeWire 1.0 lehetőséget ad az mmap_areas NULL értékeinek kezelésére az ALSA beépülő modulban, hozzáadja a portok helyes felsorolásának lehetőségét minden esetben azáltal, hogy a jack_client_open() művelet befejezése előtt megkapja az összes csomópont és port információit, és kijavítja a korábbi verziók számos hibáját és regresszióját.

További részletekért nézd meg a kiadási megjegyzéseket a projekt GitLab oldalán , ahonnan a forrás tarballt is letöltheti, ha lefordítani akarnád a PipeWire 1.0-t. Az új PipeWire kiadás hamarosan elérhető lesz néhány legnépszerűbb GNU/Linux disztribúció stabil szoftvertárában a jobb multimédiás élmény érdekében.

Ezeket a legtöbb esetben az átlag felhasználó nem is nagyon érti. Elég annyit tudni: sok hasznos funkció belekerült vagy javításra került.

Hozzászólások

kami911 képe

Parádés, hogy milyen pozitív

Parádés, hogy milyen pozitív nyilatkozatok vannak a rendszerrel kapcsolatban:

A PipeWire a Linux hangkezelés következő fejlesztése, amely ötvözi a profi hang (JACK) és az asztali hangszerverek (PulseAudio) legjobbjait, és egyetlen, összefüggő, erőteljes új rendszerré kapcsolja össze.

- Paul Davis, a JACK és az Ardour szerzője

A PipeWire méltó utódja a PulseAudio-nak, olyan funkciókkal, amelyek közelebb állnak a modern hanghardver működéséhez, és olyan biztonsági modellt kínálnak, amely a mai alkalmazási koncepciókat veszi figyelembe. A 1.0 verzió jelentős mérföldkő a PipeWire elfogadásában a Linux alrendszer szabványos készletében. Gratulálok a csapatnak!

- Lennart Poettering, a PulseAudio és a systemd szerzője

Milyen izgalmas idők! A PipeWire 1.0 a 15 évnyi Linux-hang szakértelmének csúcspontja, a PulseAudio tanulságait egyesítve egy magas teljesítményű, rugalmas és felhasználóbarát alapra építve az audio és multimédia területén a Linuxon. Alig várom, hogy lássam a következő évtized előrehaladását a szabad szoftver fogyasztói és szakmai hangterületén!

- Arun Raghavan, a PulseAudio fejlesztője és karbantartója.

Izgatott vagyok, hogy láthatom a PipeWire első stabil kiadását öt évnyi együttműködés után a kiváló közösségével, amely tovább tolja a határokat a multimédia integráció terén a Linux ökoszisztémájában.”

- George Kiagiadakis, a WirePlumber szerzője

A libcamera projekt kezdetétől fogva mindig a PipeWire-t láttuk a megoldásnak az asztali és mobil integráció kezelésére, és egy zökkenőmentes multimédia integrációt kínálni a felhasználóknak, miközben biztonsági funkciókat és erőforrás-megosztást biztosítunk az alkalmazások között.

- Kieran Bingham, a libcamera fejlesztője és karbantartója.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve