A szabad szoftveres nap Oroszlányon

kami911 képe

Október 7-én, szombaton került megrendezésre az Open Linux Day (OLD). Nekem fontos volt ez a rendezvény, mert egyrészt egy számomra ismeretlen rendezte, aki Linux-hoz értő, és a Linux-ot támogató szervező, másrészt mert a rendezvény vidéken volt. Írásommal nem szeretném mélyíteni a vidék és a főváros közötti árkot, éppen ellenkezőleg. Nagyon örülök, ha vidéken is alakulnak baráti körök, rendezvények, tudásközpontok a Linux, a szabad szoftverek és a szabad kultúra köré. Annyira tudok az ilyen rendezvényeknek örülni, hogy amennyire csak lehetőségeim engedik, részt is veszek ilyeneken a fővárostól távol is. Szeged is utazási célpont, ha van rá lehetőségem, de voltam már Rakamazon, Székesfehérváron és még pár településen ezzel a küldetés tudattal.

Nagy örömmel vettem, hogy Oroszlány is felkerül erre a térképre, és nem rajtunk múlik, hogy elkezdődjön valami új közösségi aktivitás Komárom-Esztergom (vár)megyében is. A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban tartott nap házigazdája Sólyom Jöran, aki igazán elkötelezett Linux felhasználó és oktató. Mérnök-tanárkén és közgazdászként 1987 óta foglalkozik a témával, az utóbbi 16 évben iskolarendszerű szakképzéssel és alapképzéssel is foglalkozik, és a megye egyik ECDL oktató és vizsgaközpontjában is oktató volt. Több száz oktatóvideót jegyez a digitális kultúrához és azon belül a Linux operációs rendszerekhez, a szabad felhasználású és nyílt forráskódú szoftverek témakörében. A helyszín azért is volt jó választás, mert az akadálymentesítés révén, mozgásban korlátozottak is részt tudtak venni a rendezvényen. Szerintem ez igazán jól mutatja a szervező gondosságát.

A rendezvényt a Debian harmincadik születésnapja köré szerveződött, az előadások tematikája is ezt követte. Volt szó a Debianról, szabad szoftverekről, a Debian telepítéséről virtuális gépre, Linux Mint Debian Edition 6 újdonságairól, Linux-ok Windows mellé történő telepítéséről. Mind-mind érdekes témák, ami egy kezdő elindulásához kell. Jöran igazán jó rendezvényt szervezett, érdekes előadásokkal, sok helyen történő megjelenéssel (Oroszlány város honlapja, Oroszlányi Városi Televízió) próbálta a környékbelieket megszólítani.

A szervező és a rendezvény közösségszervezéssel kapcsolatos elkötelezettségét jól mutatta, hogy az érdeklődők az előadóval együtt telepíthettek Debian 12-es verziójú operációs rendszert a kihelyezett gépekre. Ez egy dual-boot környezet kialakítását jelentette, amelyben egy már telepített Windows 11 operációs rendszer mellé telepítették a Debian Bookworm rendszerét. A kihelyezett Lenovo T400 számítógépek ezek után szabad prédává váltak és a hallgatóság több telepítési változatot és a Debian 12-től eltérő (Linux Mint Debian Edition 6, MX Linux) operációs rendszereket is telepítettek, új utakat kipróbálva. Az ebédszünet utáni nyílt fórumot sajtótájékoztató követte. Ezt követően a szervező meglepetése következett a Debian 30. születésnapjára készült finom csokoládétortát szelte fel nekünk. Eközben és ezután szabad, témákban bővelkedő kötetlen beszélgetések következtek.

Hosszú és aktív nap volt a GNU+Linux-szal, szabad szoftverekkel, szabad kultúrával szívesen foglalkozók számára. Az Open Linux Day (OLD) nagyon jó kezdeményezés a környékbeliek és távolabbról érkező részére. Számomra kellemes közösségi esemény volt.

Remélem jövőre is találkozunk!

Hozzászólások

kami911 képe

Nagyon jó és fontos

Nagyon jó és fontos rendezvény volt. Én nagyon jól éreztem magamat. Remélem még sok ilyen lesz Oroszlányon, és remélem mások is kedvet kapnak, hogy az ország más területén is legyenek ehhez hasonló rendezvények. Ráadásul ebédszünetben és utána jutott egy kis idő az OpenStreetMap térkép pontosítására is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szomorú vagyok, hogy itt és

Szomorú vagyok, hogy itt és most hallok erről a rendezvényről. Ha tudok róla, szakítottam volna időt rá, hogy Tatabányáról átugorjak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Szomorú vagyok, hogy itt és

#2 Én is sajnálom, hogy nem hallottál róla, pedig két alkalommal is volt hír a főoldalon:

Ugyanezek megjelentek FB-n is. Őszintén szólva nem tudom mit tudtam volna még tenni. Esetleg emailt küldeni azoknak, akik engedélyezték a hírlevelek küldését részünkről részükre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve