Megjelent a PipeWire 0.3.67

kami911 képe

A PipeWire egy szoftver, amely az hang- és videófolyamatok kezelésére szolgál, különös tekintettel a Wayland felhasználói felületre. A PipeWire 0.3.67-es verziója néhány új funkcióval és hibajavítással érkezik, amelyeket a felhasználóknak érdemes lehet kihasználni.

A PipeWire 0.3.67 verziója megjelent, amely számos újítást tartalmaz. A loopback modul és más stream-ek már nem fognak véletlenszerűen hibázni néhány esetben (#3028). Az RTP modul mostantól támogatja a MIDI küldését és fogadását is. A compress offload sink sok fejlesztésen esett át, mostantól ioctl-kat használ a tinycompress korlátai áthidalásához (például a rendelkezésre álló kodekek érzékeléséhez). Az alkalmazások Pulse szerverrel való kompatibilitása javult, mivel az adatok formátumának feldolgozása és a FIX_ stream flag kezelése javult. A Pulse szerverben a min quantum értéke 256/48000-ról 128/48000-ra változott annak érdekében, hogy néhány játékbeli hibát kijavítson, amelyek 5 ms-nél rövidebb késleltetést igényelnek. A Bluetooth plugin sok javításon esett át a csomag ütemezésében, hogy csökkentse a történő akadásokat néhány eszközön. Az ALSA plugin mostantól kezeli azokat a lehetetlen eseteket is, amelyek korábban problémát okoztak (QEMU-nál a felvétellel volt gond, #2971).

A PipeWire kódjához mostantól hozzáadásra kerültek SPDX címkék a szerzői jogi információk megjelenítéséhez. A véletlenszerű szám generálás funkciói használhatóbbá váltak. A port tulajdonságokat áthelyezték az adapterről a port saját implementációjába, hogy azok hasznosabbak és egységesebbek legyenek a nem adapteres eseteknél (midi és video). Lehetőség van a mixer területeinél jelentkező potenciális túlcsordulások javítására. Az állapot számítása jobb lett a node-oknál, hogy elkerüljék azok futtatását, amelyeknek nem kellene futniuk. A stream mostantól mindig hívja a feldolgozási funkciót, amikor a triggert használják, még akkor is, ha nincsenek pufferek. Ez elkerüli a feldolgozási gráf megrekedését néhány esetben (#3028). A linkek mostantól passzív állapotba kerülnek a PipeWire által, hogy minden esetben a megfelelő dolog történjen. Megvalósításra került a node.passive tulajdonság in/out/true értéke. A portokra mostantól passzív állapotot helyeznek, amely portonként adható meg.

A letöltések és a PipeWire 0.3.67-ről szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

A PipeWire-ról

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

  • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
  • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
  • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
  • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
  • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire egy kiszolgáló és API-interfész a multimédia kezelésére Linuxon. Leggyakrabban a Wayland és a Flatpak alkalmazások használják a képernyőmegosztás, a távoli asztal és a különböző szoftverek közötti hang- és video átiránytására. A hivatalos GYIK szerint: „úgy gondolhat rá, mint egy multimédiás útválasztó rétegre az illesztőprogramok tetején, amelyet az alkalmazások és könyvtárak használhatnak".

Szemben a PulseAudio végfelhasználói hangrendszerre és a JACK professzionális hangrendszerre összpontosító programjával, a PipeWire célja, hogy minden felhasználó számára, minden szinten működjön. A PipeWire ezt többek között azzal éri el, hogy képes dinamikusan váltani a különböző pufferméretek között, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző audioalkalmazások eltérő késleltetési követelményeihez.

A PipeWire projekt honlapja >

PipeWire Ubuntu és Linux Mint rendszerekhez PPA-ból >