Megjelent a PipeWire 0.3.66

kami911 képe

A PipeWire egy szoftver, amely az hang- és videófolyamatok kezelésére szolgál, különös tekintettel a Wayland felhasználói felületre. A PipeWire 0.3.66-os verziója néhány új funkcióval és hibajavítással érkezik, amelyeket a felhasználóknak érdemes lehet kihasználni.

Az új verzióban az egyik legfontosabb javítás az pulseaudio module-combine-stream modulban történt regresszió javítása. Az új modul-combine-stream nem volt telepítve, ami problémákat okozott a hangkeverési folyamatban. A hibajavítás érdekében a PipeWire mostantól új modult telepít, így ez a funkció továbbra is zökkenőmentesen működik.

Egy másik új funkció az, hogy a PipeWire mostantól képes létrehozni egy limits.d konfigurációs fájlt, amely tartalmazza a prioritások és a memóriazárolás ajánlott beállításait. Ez nagyon hasznos lehet azoknak, akiknek fontos a pontos és megbízható audio- és videofolyam-kezelés.

Az új verzióban a modulok, az exec és az objektumok mostantól feltételek szerint tölthetők be. Az X11-bell modul például mostantól egyéni tulajdonság felülírásával letiltható. Ez egy nagyon hasznos funkció lehet azok számára, akik szabályozni szeretnék a modulok viselkedését.

A filter-chain-nek egy új mysofa alapú térbeli effektus bővítménye lett hozzáadva, amely még több lehetőséget kínál az audio folyamatok finomhangolására. Ez segíthet javítani a hangzást és a térbeli hatást.

Végül, de nem utolsósorban, az új verzió támogatja az eltérő időzítéseket, amelyek lehetővé teszik a RTP modulok működését egy PTP időzítéssel. Ez segíthet az időzítési pontosság javításában az hang- és videofolyamatok kezelésében.

Az új PipeWire verzió sok javítást és fejlesztést tartalmaz, amelyek segítenek javítani a hang- és videofolyamatok minőségét és megbízhatóságát. Az új funkciók és lehetőségek, amelyeket az új verzió hoz, segíthetnek a felhasználóknak még több szabályozási lehetőséget és finomhangolást nyújtani a hang- és videofolyamatok kezelésében.

A letöltések és a PipeWire 0.3.66-ról szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

A PipeWire-ról

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

  • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
  • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
  • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
  • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
  • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire egy kiszolgáló és API-interfész a multimédia kezelésére Linuxon. Leggyakrabban a Wayland és a Flatpak alkalmazások használják a képernyőmegosztás, a távoli asztal és a különböző szoftverek közötti hang- és video átiránytására. A hivatalos GYIK szerint: „úgy gondolhat rá, mint egy multimédiás útválasztó rétegre az illesztőprogramok tetején, amelyet az alkalmazások és könyvtárak használhatnak".

Szemben a PulseAudio végfelhasználói hangrendszerre és a JACK professzionális hangrendszerre összpontosító programjával, a PipeWire célja, hogy minden felhasználó számára, minden szinten működjön. A PipeWire ezt többek között azzal éri el, hogy képes dinamikusan váltani a különböző pufferméretek között, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző audioalkalmazások eltérő késleltetési követelményeihez.

A PipeWire projekt honlapja >

PipeWire Ubuntu és Linux Mint rendszerekhez PPA-ból >