Hónapról-hónapra egyre jobb élményt ad a PipeWire hangrendszer

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.59, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója. A PipeWire a Linux audio és video adatfolyamok menedzsment megoldásának legújabb fejlesztéseit tartalmazza, amely a JACK és a PulseAudio által jelenleg nyújtott funkciókat hivatott pótolni. Ez a verzió a szokásos hibajavítások mellett helyrehozza az esetleges rossz mintavételi sebességet a loopback streamek-ben felfüggesztés és sebességváltás után és az ALSA bővítmény a puffer méretének szabályozásával több kompatibilitási hibát is ki tud küszöbölni. Hamarosan érkezik a Bluetooth LE támogatás is, amely kísérleti állapotban van jelenleg. Várod?

Bár a PipeWire 0.3.59 egy hibajavító kiadás, mégis számos figyelemre méltó változást hoz az előző kiadáshoz képest. A PipeWire 0.3.59 legfontosabb elemei a következők:

 • Ez a verzió helyrehozza az esetleges rossz mintavételi sebességet a loopback streamekben felfüggesztés és sebességváltás után.
 • A modul-szűrő-lánc mostantól képes alkalmazkodni a grafikon mintavételi sebességéhez.
 • Javítottak a fejlesztők néhány lehetséges dadogást és recsegést a pulse-serverben.
 • Bluetooth LE támogatás hozzáadása. Ehhez kísérleti támogatást igényel a következőben: kernel és bluez.
 • Az ALSA bővítmény több lehetőséget kapott a puffer méretének szabályozására. Ez felhasználható lehet a Davinci Resolve nagy késleltetésének kiküszöbölésére.
 • Sok további javítás és hibajavítás.

A letöltések és a PipeWire 0.3.59-ról szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

A PipeWire-ról

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

 • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
 • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
 • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
 • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
 • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire egy kiszolgáló és API-interfész a multimédia kezelésére Linuxon. Leggyakrabban a Wayland és a Flatpak alkalmazások használják a képernyőmegosztás, a távoli asztal és a különböző szoftverek közötti hang- és video átiránytására. A hivatalos GYIK szerint: „úgy gondolhat rá, mint egy multimédiás útválasztó rétegre az illesztőprogramok tetején, amelyet az alkalmazások és könyvtárak használhatnak".

Szemben a PulseAudio végfelhasználói hangrendszerre és a JACK professzionális hangrendszerre összpontosító programjával, a PipeWire célja, hogy minden felhasználó számára, minden szinten működjön. A PipeWire ezt többek között azzal éri el, hogy képes dinamikusan váltani a különböző pufferméretek között, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző audioalkalmazások eltérő késleltetési követelményeihez.

A PipeWire projekt honlapja >

PipeWire Ubuntu és Linux Mint rendszerekhez PPA-ból >