Helyesiras.mta.hu bővítmény készült a Google Chrome böngészőhöz

kimarite képe

Pálóczi Ádámot, a rendszergazda munkája mellett, a webes fejlesztés is érdekelni kezdte. Így történt, hogy készített egy bővítményt a Google Chrome böngészőhöz, melynek segítségével a címsor mellett elhelyezett gombra kattintva lehet választani a helyesiras.mta.hu portál hétféle eszköze közül. A gyakorlati megvalósítás érdekében felvette a kapcsolatot a helyesiras.mta.hu portál fejlesztőivel ...

Egyik kedves felhasználónk hasznos segédeszközt készített a portálhoz, amely megkönnyíti a helyesírás-ellenőrzést.

Mindig nagy öröm a helyesiras.mta.hu portál fejlesztőinek számára, amikor pozitív visszajelzéseket kapunk a portálról. Az pedig külön öröm – s eddig erre még nem akadt példa –, hogy egy felhasználót éppen a mi portálunk „ihlet” további fejlesztésekre!

Az alkalmazás a címsor melletti gombról való választás helyett úgy is használható, hogy a weblap tetszőleges szavát kijelölve, jobb egérgombbal rákattintva kiválaszthatjuk a felugró menüből a Helyes-e? menüpontot, amely meghívja a Helyes-e így? szószintű helyesírás-ellenőrző eszközt egy új ablakban. (Ennek kapcsán hangsúlyozzuk, hogy összetett szavak helyességének ellenőrzésére a Helyes-e így? eszköz igen csak korlátozottan használható [minél több tagból áll egy összetétel, annál kevésbé], arra ott van a Külön vagy egybe? eszköz.
http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/kulegy)

Az eszköz legfrissebb verziója letölthető a Chrome áruházából:
https://chrome.google.com/webstore/detail/helyes%C3%ADr%C3%A1smtahu/ealieongfhnklepmjnlcigpbpbbmppoi

Kérésünkre a fejlesztő a Firefox böngészőre is elkészítette a bővítményt, ez azonban még elbírálás alatt van. Tesztelés céljából a Firefox-bővítményt is ki lehet próbálni:
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/helyes%C3%ADr%C3%A1s-mta-hu/
(jelenleg Linux platform alatt nem érhető el, de érdemes lehet vissza nézegetni - kimarite)

Kérdésünkre válaszolva a fejlesztő elmondta: a webfejlesztés is része azon szakmai ismereteinek, amik segítenek megfelelő eszközöket adni a felhasználók kezébe, a bővítmény elkészítése is éppen így merült fel benne. A helyesiras.mta.hu-nak létezik egy weblapokba beágyazható keresője, ez a szabadon felhasználható eszköz adta az ötletet a fejlesztőnek: oly módon bővíteni az oldal funkcióit, hogy akkor és ott is elérhető legyen a kereső, ahol felmerül a kérdés, helyes-e egy adott szöveg.
http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/embed

Megkérdeztük továbbá azt is a bővítmény készítőjétől, hogy az oldal mely eszközeit ismeri, használja. Pálóczi Ádám elmondása szerint

-- a Helyes-e így?
http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/suggest

-- és Külön vagy egybe?
http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/kulegy

eszközöket használja leggyakrabban, de kipróbálta már

-- a Számokat
http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/numerals

-- és a Dátumokat is.
http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/dates

Nagyon szépen köszönjük Pálóczi Ádámnak a munkáját és a megkeresését, s kedves felhasználóinkat is arra biztatjuk, hogy töltsék le és próbálják ki ezt a nagyon hasznos eszközt.

Forrás:
http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/blog/show/chrome-bovitmeny
2017. március 3. | LZS

A kép forrása: a cikkben linkelt Google Chrome bővítmény, a Google Play áruház weboldalán

Helyesiras.mta.hu bővítmény készült a Google Chrome böngészőhöz
Helyesiras.mta.hu bővítmény készült a Google Chrome böngészőhöz