Az Adobe Digital Editions alkalmazás telepítése a Wine segítségével

kimarite képe

Előfordulhat, hogy DRM-védett könyveket töltöttél le, vásároltál meg, valamelyik E-Book formátumban. E-Book formátum például az EPUB. Nem helyes DRM-védett könyveket vásárolni, hiszen évek múlva szerintem még a Windows alatt sem biztosan tudod megnyitni ezeket. Egy kiváló alkalmazás, a Calibre fejlesztői is ezt mondják:

As somebody who reads and buys e-books you can help fight DRM. Do not buy e-books with DRM. There are some publishers who publish DRM-free e-books. Make an effort to see if they carry the e-book you are looking for. If you like books by certain independent authors that sell DRM-free e-books and you can afford it make donations to them.
Forrás: https://drmfree.calibre-ebook.com/about#drm

Sajnos, még nem találtam meg az .acsm fájlt, amit fel tudnék használni -a DeDRM kiegészítő telepítése után- hogy a Calibre is megegye az Adobe DRM védelemmel ellátott könyveit. A Calibre alkalmazásról egy másik blogban írok.

Az Adobe DRM megoldása az ADEPT.

Megpróbálhatod telepíteni az Adobe Digital Editions alkalmazást a DRM védett Adobe EPUB könyvek megnyitásához ...
Az alkalmazás használatához regisztráció szükséges: https://www.adobe.com/
A kiindulás a Sign in, azután lépj ide: Not a member yet? Get an Adobe ID
A regisztrációnál használt e-mail címet és a jelszavad használod majd az alkalmazásban is, hogy az elfogadjon hitelesített felhasználónak. Így lesz jogod a megvásárolt könyveket elolvasni.

Használhatod a tükrökről elérhető Wine-t vagy felvehetsz külső tükröt.
-- a Linux Mint használatakor így: https://wiki.winehq.org/Ubuntu
-- az LMDE 3 használatakor így: https://wiki.winehq.org/Debian

A lényeg, hogy az alkalmazás Platinum, azaz a Wine-nal tökéletesen működő és legújabb verziója az 1.7-es, tehát érdemes ezt használni, még akkor is, ha a szolgáltatásai nem is a legújabbak. Az újabb verziók valamiért nyűgösek. Minderről itt olvashatsz: https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=6326

Valamelyik Wine telepítve ...

Telepítsd a Winetricks alkalmazást, mert ennek segítségével a legegyszerűbb az Adobe Digital Editions 1.7 telepítése.

sudo apt-get install winetricks

Itt megállunk egy pillanatra, mert 32 bites Wine beállításra van szükségünk, hiszen az Adobe Digital Editionsnek csak 32 bites telepítője érhető el. Ennek beállítása a következő parancssorok segítségével történik. A sorrend betartása fontos.

Nyiss egy terminált ...

Töröld a .wine könyvtárat (a saját könyvtárad alatt)

rm -rf /home/$USER/.wine

Állítsd be a 32 bites PREFIX-szet

WINEARCH=win32 WINEPREFIX=~/.wine wine wineboot

... ha 64 bites alkalmazásokat is futtatnál, akkor esetleg más módszert kell alkalmaznod.

Indítsd el a Winetricks alkalmazást, például a menüből.

Lépj az Install an application menüre, és nyomd meg az OK rádió gombot.

Tegyél megfelelés jelet az Adobe Digital Editions 1.7 alkalmazás melletti jelölő négyzetbe, és nyomd meg az OK rádió gombot. Ezáltal az alkalmazás telepítése a Windows rendszereknél megszokott módon kivitelezhető.

Nyisd meg menüből az Adobe Digital Editions 1.7 alkalmazást, nyisd meg a LIBRARY menüt, és válaszd ki az Authorize Computer... elemet.

Az ablakba a megfelelő helyekre gépeld be az Adobe-nél regisztrált e-mail címed és a belépési jelszavad. Ha ezzel kész vagy, akkor az alkalmazás készen áll az általad megvásárolt könyvek olvasására ..., és mindazon más dolgokra is, amelyekre felkészítették.

Mindez így néz ki:

A képen egy olyan könyv látható, amelyet nem én vásároltam meg, így természetesen nincs jogom megnyitni és elolvasni. Segítséget kért tőlem egy ismerősöm, ő vásárolta meg a könyvet.

Enjoy :-)

https://www.youtube.com/watch?v=O-Z9OqXo_LM