LIVE

Amikor elindul a Linux Mint DVD-ről vagy USB pendrive-ról, akkor egy úgynevezett LIVE módban indul el. Itt használható, kipróbálható, tesztelhető, s ugyaninnen indítható a telepítés az „Install Linux Mint” lehetőséggel. Próbáljuk ki a rendszert, vizsgáljuk meg a számunkra fontos dolgokat. Kipróbálhatjuk az internetkapcsolatot, a szövegszerkesztőt, a videólejátszót vagy bármit, amit érdekel. A pendrive-ot a későbbiekben arra is használhatjuk, hogy más helyen is elindíthassuk kedvenc Linuxunkat.

A LIVE rendszer nem csak arra alkalmas, hogy megnézzük milyen programok vannak alapból a rendszerben, hanem alkalmas rendszermentésre, helyreállításra és internetezésre is. Gyakorlatilag egy DVD-ről futó komplett rendszert kap a felhasználó a kezébe, amelyre akár adatokat is menthet, így hordozhatóvá téve a munkaállomását. Ha esetleg nem indulna el a Windows, vagy elfelejtettünk valamit lementeni korábban, azt még most is megtehetjük a LIVE rendszer segítségével.

Mielőtt továbblépnénk mindenképpen készítsünk mentést a régi rendszerről. Legalább a fontos fájlokról, de akár az egész rendszerről. Ha nem tudjuk, ezt hogy csináljuk, kérjünk segítséget (ismerős, fórum).

Ha mindent rendben találtunk, és az új felület megszokhatónak tűnik, akkor az asztalon lévő „Install Linux Mint” ikonra kattintva elindíthatjuk a telepítést. Az esetlegesen felmerülő kérdésekre választ találhatunk a Linux Mint Magyar Közösség fórumán.