Előkészületek, ISO képfájl, USB kulcs készítése

“Mit keres egy Linux-os közösségi dokumentációban a Windows bármelyik verziójának telepítési útmutatója?”

A kérdés nem felesleges és helyénvaló. Azonban úgy gondoljuk, hogy a Windows XP hivatalos támogatásának megszűnésével (2014. április 14.) a következő Windows telepítésének bemutatása is hasznos lehet. Főként, ha vannak olyan felhasználók, akik Windows-t és Linux-ot egy számítógépen szeretnének, vagy kénytelenek használni. Ma már egy átlagos otthoni felhasználónak a Linux terjesztések bármelyike megfelelhet, mivel ezek szoftver választéka, kezelhetősége lehetővé teszi a könnyű használatot.
Bizonyos játék programok és munkára készült szoftverek Windows-os verziói nem futtathatóak Linux alatt. Annak ellenére sem, hogy léteznek olyan megoldások, mint a WINE és a Play On Linux. Ebben az esetben is szükséges az “egy számítógépen két operációs rendszer”, vagyis a bual-boot.
Helytelen gondolkodásmód miatt a felhasználók a kezdeti sikertelenségeket könnyen az új rendszer alkalmatlanságának tulajdonítják. Windows-ra írt program nem biztos, hogy valamilyen módszerrel működésre bírható Linux alatt. És ez fordítva még inkább igaz. Linux-os programok nem futtathatóak Windows alatt. Ha ezt átgondoljuk, egyik rendszerre sem lehet azt mondani, hogy rossz, csak máshogy működik, mint a másik. Biztonság kérdésében főként a felhasználási, internetezési szokásokkal együtt lehet a két rendszert elemezni, de ez nem célja egyik dokumentációnak sem.
Az esetleges hardver inkompatibilitás természetesen nehezíti a Linux használatát, de ez nem a rendszer hibájának tekinthető, hanem a hardvergyártók támogatásának hiánya miatt létezik. Ugyan ezzel szembesülhettünk a régebbi Windows verzióknál és a jövőben sem fog ez a problémakör megszűnni. Például a Windows 8.1 átlagos felhasználó által nem telepíthető olyan hardverrel, aminek az illesztőprogramja nem rendelkezik a Microsoft által digitális aláírással. Linux használata esetén is előfordul, hogy idővel bizonyos hardver eszközök hivatalos, gyártó általi támogatottsága megszűnik - főként videokártya. Ezekre többnyire létezik közösségi fejlesztés keretében alternatíva.
Linux terjesztések alapját képező rendszermag (ún. kernel) folyamatos fejlesztés alatt áll, ami a modern technológiai megoldások mellett egyre nagyobb hardver kompatibilitást tesz lehetővé. A Linux rendszerek egyik nagy előnye a Windows rendszerekkel szemben, hogy hozzáértő kezekben szinte bármire rábírható a rendszer. Akár gyárilag nem támogatott hardverek beüzemelése is lehetséges, de ez nem az átlagos felhasználó tudásszintjét igényli, hanem annál sokkal mélyebb ismeretét a Linux rendszereknek.

Ez az útmutató végig megy a Windows 7 Home Premium SP1 telepítésén és a telepítés utáni első beállításokon. Az útmutató a kezdő felhasználóknak készült, ezért csak a Windows 7 telepítésének menetét ismertetjük. A telepítésnél feltételezzük, hogy hivatalos forrásból megvásárolt Windows 7 telepítő lemezzel rendelkezik és a használni kívánt számítógépet operációs rendszer nélkül vásárolta. Természetesen a valóságban ettől eltérő esetek is léteznek. Ezekre az esetekre az útmutató nem tér ki.

Telepítés előkészületei

A Windows 7 telepítése egy közepesen erős konfiguráción attól függően, hogy DVD-ről vagy USB kulcsról telepíti, kb. 30-60 percet vesz igénybe.

Windows 7 minimális gépigénye:

  • -1 gigahertzes (GHz) vagy gyorsabb 32 bites (x86) vagy 64 bites (x64) processzor;
  • 1 gigabájt (GB) RAM (32 bites) vagy 2 GB RAM (64 bites);
  • 16 GB (32 bites) vagy 20 GB (64 bites) szabad lemezterület;
  • DirectX 9 grafikus eszköz WDDM 1.0 vagy újabb illesztőprogrammal. Forrás

A fent felsorolt paraméterek a Windows 7 minimális igényű futtatásához elegendőek. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 1 magos Pentium4 processzorral és 768MB RAM-mal rendelkező gépen is elindul a rendszer. Azonban a kényelmes és zökkenőmentes otthoni használathoz, amibe beletartozik az internetes média tartalmak, népszerű közösségi oldalak, alkalmazások használata és némi irodai szoftver használata, szükséges a legalább 2 magos processzor és minimum 2GB RAM. Az optimális processzor típusát, RAM mennyiségét, merevlemez méretét már az egyedi igények határozzák meg. Ha például jó grafikával rendelkező játékot akar futtatni a számítógépen, akkor erős processzorra, jó sok RAM-ra, erős videókártyára és nagy merevlemezre lesz szüksége. Az internet használat, és az ott fellelhető média tartalmak gépigénye egyre inkább növekvő tendenciát mutat.

A megvásárolt Windows 7 DVD esetében a telepítéshez csak annyi előkészületre van szükség, hogy a megvásárolt számítógép (laptop, gyári márkás asztali számítógép) hivatalos oldalán utána nézzen a Windows 7 támogatottságának (ezt célszerű még a gép megvásárlása előtt megtenni). Illetve a Windows 7 Compatibility Center felkeresése, ahol felmérheti gépe Windows 7 operációs rendszerre való alkalmasságát. Ezzel a lépéssel sok későbbi bosszúságtól kíméli meg magát!
Ezek a gépek többnyire előtelepített operációs rendszerrel érkeznek. Főként a Windows valamelyik verziójával kerülnek a boltokba – ebben az esetben ez az útmutató csak információ –, vagy valamilyen Linux terjesztéssel, illetve FreeDOS operációs rendszerrel. Ilyen gépek esetében ez az útmutató akkor használható, ha számítógépre előtelepített rendszert nem szerete használni, sőt teljes mértékben el is akarja felejteni.
Az alkatrészekből összeválogatott és otthon összeépített gép már nem egy kezdő felhasználó kategória. Azonban előfordulhat, hogy megbízott valakit (számítógép bolt/szervíz, hozzáértő ismerős), hogy válogassa össze az alkatrészeket, építse össze a számítógépet, de az operációs rendszer telepítését már Ön szeretné végezni. Ez utóbbinak oka lehet, a költségtakarékosság, tanulási vágy, esetleg már van némi tapasztalata a korábbi Windows verziók valamelyikével.

ISO képfájl készítése a gyári telepítő lemezről

Felmerülhet a kérdés, hogy erre miért van szükség. Két szempontot emelnénk ki.

  • Egyik ok, hogy a gyári telepítő lemez épségét megóvja az esetleges többszöri rendszer újratelepítések során felmerülő fizikai sérülésektől (karcolások).
  • Másik ok, hogy a használatra váró számítógépnek nincsen optikai meghajtója. Ebben az esetben USB kulcs használatával tudja majd az operációs rendszert feltelepíteni, amennyiben a számítógép képes USB-ről indulni.

Amire szüksége van az ISO képfájl elkészítéséhez, az egy CD/DVD írásra alkalmas szoftver. Ezekből a programokból nagy választék áll rendelkezésre, de próbáljon ingyenes és/vagy nyílt forráskódú programot használni.

Válassza jelen esetben az InfraRecorder (http://infrarecorder.org) programot. Ennek telepítése Az ISO lemezkép-fájl kiírása DVD-re vagy pendrive-ra oldalon olvasható.

Az InfrRecorder program indítása után, a menüben navigáljon a Műveletek → Lemez másolása → Képfájlba… menüpontra.
Adja meg a készítendő ISO képfájl mentési helyét. Az Olvasás fülre váltva vegye ki a pipát az Összes alcsatorna és teljes TOC (tartalomjegyzék) beolvasása opció elől, különben hibaüzenettel megszakad a lemez másolása.

Miután befejeződött a gyári Windows 7 telepítőjének másolása, zárja be az InfraRecorder-t.

USB kulcs készítése

Ebben a részben megismerheti azt megoldást, amikor a számítógépében nincs optikai meghajtó, de USB-ről el tudja indítani a számítógépet. Ez főként laptopok esetében fordulhat elő, de asztali gépeknél sem ritka, hogy nincs optikai meghajtó.

Az előző részben megismerhette az ISO képfájl készítés menetét. Amire szüksége van az indítható USB kulcs elkészítéséhez, az a képfájl, egy minimum 4GB méretű pendrive (2,97GB a Windows 7 Home Premium SP1-es telepítőlemez ISO képfájl mérete) és egy ISO képfájl pendrive-ra írásra alkalmas szoftver. Ezekből a programokból nagy választék áll rendelkezésre, de propáljon ingyenes és/vagy nyílt forráskódú programot használni.

Ebben a leírásban a Rufus (http://rufus.akeo.ie/) program használatát ismerheti meg. Talán a legjobb eszköz erre a célra. A Rufus ellenőrzi az USB-meghajtót hibás blokkok után kutatva az ISO fájl tartalmának átvitele előtt, és természetesen azt is lehetővé teszi, hogy bootolható ISO fájlt készítsen a telepítő fájlokból.Teljesen kompatibilis az USB 3.0-s eszközökkel, és még gyorsabb is, mint a vetélytársai. A program hordozható, nem igényel telepítést.
A weboldalt felkeresve, kicsit lefelé gördítve található a letöltési hivatkozás.

A letöltési hivatkozásra kattintva felugrik egy kis ablak, amin válassza a Fájl mentése opciót. Letöltés után indítsa el a programot és a következők szerint állítsa be. A Bootolható lemez készítése opciónál kattintson a DVD-meghajtó gombra és válassza ki az ISO képfájlt.

Az Indítás gombra kattintva kap egy figyelmeztető ablakot, amely szerint a pendrive-ról minden adat törlődni fog. Kattintson az OK gombra. A program az adatok törlése után felmásolja a telepítő fájlokat a pendrive-ra. A folyamatok végeztével a programot bezárhatja.
Amikor elkészült az USB pendrive írásával, indítsa újra a számítógépet. A pendrive maradjon csatlakoztatva a számítógépben.