Az ISO lemezkép-fájl kiírása DVD-re vagy pendrive-ra

Most hogy ellenőrizte az ISO lemezkép-fájlt MD5 ellenőrző összeggel, készen áll, hogy kiírja egy DVD lemezre, vagy pendrive-ra.

ISO lemezkép-fájl kiírása DVD-re Linux-on

Szerezzen be egy üres DVD-R-t (a DVD-RW-nek is működnie kell, de ez a fajta média a kompatibilitási problémáiról ismert) és a kedvenc filcét, majd jelölje meg a DVD-t. Bár a DVD-k címkézése kicsit triviálisan hangzik, de biztosan jól jár, ha ezt teszi, mert a végén könnyen eljuthat odáig, hogy 20 címkézetlen és azonosíthatatlan DVD lesz az asztalán.

Helyezze be az üres DVD-t az íróba és készüljön az írásra.

Ha Linux fut a gépén Cinnamon asztali környezettel, jobb egér gombbal kattintson az ISO lemezkép-fájlon és válassza ki a Megnyitás mással:Brasero-t, válassza a Lemezkép írása opciót és kövesse a lépéseket.

Ha KDE asztali környezettel rendelkező Linuxot használ, indítsa el a K3B alkalmazást és az Eszközök menüben válassza ki az ISO kép írása opciót.

Ha Linuxot futtat és Terminált szeretne használni, ezt a parancsot kell használnia abból a könyvtárból, ahova letöltötte a telepítő fájlt:

cdrecord -v -dao dev=1,0,0 linuxmint.iso

Cserélje ki a számokat a dev= után a meghajtóinak megfelelő számra és használja a megfelelő ISO nevét.
Futtathatja,

cdrecord -scanbus

parancsot, hogy kiderítse. Lehetséges, hogy csak „root”-ként tudja futtatni ezeket a parancsokat.

Régebbi gépek esetén előfordulhat, hogy csak DVD-ről képesek elindulni, így ha tényleg régi gépe van, akkor biztosabb, ha kiírja a letöltött DVD lemezkép-fájlt egy DVD-re. Ha nincs író szoftver a gépén akkor használhatja az InfraRecorder (http://infrarecorder.org) nevű szabad szoftvert is.

A weboldal jobb oldali menüjében válassza ki a Downloads (Letöltések) menüpontot. Itt töltse le a jelenlegi rendszerének
megfelelő telepítő fájlt. Ha az első hivatkozást választja, jó eséllyel nem téved nagyot, mivel ez minden Windows verzióra feltelepíthető.

A letöltési hivatkozásra kattintva az InfraRecorder oldal átirányítja Önt a Sourceforge (http://sourceforge.net) oldalra,
ahol rövid idő múlva felugrik egy kis ablak, amin válassza a Fájl mentése opciót.

Letöltés után indítsa el a telepítőt és válassza ki a telepítés nyelvét, a magyart.

Majd a következő ablakban válassza a Tovább-ot.

A telepítőben tovább haladva elolvashatja a Licensz feltételeket, amit el is kell fogadnia, ha tovább akar haladni. Ezután kiválaszthatja, hogy a program milyen összetevőkkel települjön.

Majd a következő pontban megadhatja a telepítés helyét. Ezt követően a telepítő felmásolja a fájlokat, majd
válassza a Bezárás-t.
A program indítása után a következő képernyő fogadja.

A megjelenő ablakban válassza a „Write Image” lehetőséget.

A megjelenő ablakban válassza ki a legördülő menüből az író eszközt, és érdemes a „Lemez ellenőrzése írás után” lehetőséget is bekapcsolni. Ezek után a Linux Mint DVD-re írásához kattintson az „OK” gombra.

ISO lemezkép-fájl kiírása pendrive-ra Linux-on

Linux-on több lehetőség is van arra, hogy egy telepítő ISO lemezkép-fájlt USB meghajtóra írjunk. Ennek egyik módja az UNetbootin használata, amit a következő részben ismertetünk. Másik módja, pedig a rendszer alaptelepítéseként érkező USB Image Writer (USB lemezkép készítő). Ha Linux Mint-et használ, akkor ezt a Menü --> Kellékek --> USB Image Writer alatt érheti el.

A program elindítása után adja meg a letöltött lemezkép-fájl helyét, az USB eszközt, amire szeretné felírni, majd kattintson az "Írás" gombra.

Terminált használva a következő parancsot használja:

sudo dd if=~/Desktop/linuxmint.iso of=/dev/sdx oflag=direct bs=1048576

Ahol a "~/Desktop/linuxmint.iso" a letöltött lemezképfájl helye, a "/dev/sdx" pedig a cél USB pendrive helyét jelöli. Amennyiben az ön számítógépen nem támogatja az "oflag=direct"-et, egyszerűen csak hagyja ki a parancsból.
Ha nem tudja, hogy az sdx helyére mit írjon, használja a következő parancsot:

sudo fdisk -l

Abban az esetben, ha a pendrive az "sdb" helyre került a rendszerben, a következőt kell megadni a Terminálban. Első sor a parancs, a többi az írási folyamat eredményét adja.

sudo dd if=~/Desktop/linuxmint.iso of=/dev/sdb oflag=direct bs=1048576
706+1 records in
706+1 records out
740601856 bytes (741 MB) copied, 91.7024 s, 8.1 MB/s

ISO lemezkép-fájl kiírása pendrive-ra Windows-on

Ha biztos abban, hogy az Windows-os számítógép képes USB-ről is elindulni, úgy választhatja az UNetbootin-t vagy a LinuxLive USB Creatort is.

Látogasson el az UNetbootin welodlara és a "Download (for Windows)" gombra kattintva töltse le az alkalmazást.

A telepítés nélkül futtatható alkalmazást indítsa el, és a "Diskimage" lehetőséget kiválasztva, az "ISO" fájlt beállítva kattintson a tallózás gombra (...) és adja meg az ISO lemezkép-fájl helyét.
Típusnál válassza ki az "USB meghajtó"-t és adja meg a célt a "Meghajtó" legördülőnél. Ezután kattintson az "OK" gombra.

Amikor elkészült a DVD vagy az USB pendrive írásával, indítsa újra a számítógépet. A DVD maradjon a meghajtóban, illetve a pendrive csatlakoztatva a számítógépben.