Megjelent a PulseAudio 16.1

kami911 képe

A POSIX operációs rendszerekhez készült PulseAudio nyílt forráskódú hangkiszolgáló rendszer frissült a 16.1-es verzióra, amely egy újabb jelentős kiadás, amely új funkciókat, valamint számos fejlesztést vezet be a jobb hangzás érdekében.

A még mindig a PulseAudio-t használó GNU/Linux disztribúciók felhasználói örömmel értesülhetnek arról, hogy a PulseAudio 16.1-es verziójával érkező javításokra:

  • Pactl-ban a százalékos hangerők értelmezési hiba javítva, különösen a tizedes pontok kezelésében.
  • A "pacmd play-file" parancsban a lemezről való olvasásnál fellépő összeomlás javítása, különösen az időegyeztetés nélküli olvasásoknál.
  • A module-rtp-recv hibásan az Opus hangfolyamot észlelő probléma javítása, amikor valójában nem Opus hangot kapott.
  • A module-combine-sink gyakori összeomlásának javítása, amely egy regresszió volt a 16.0 verzióban.
  • A 32-bites architektúrákon való használatkor fellépő összeomlások javítása, amikor a GStreamer kodekeket használták LDAC és AptX esetén.

Ezek a javítások hozzájárulnak a PulseAudio stabilizálásához és a felhasználói élmény javításához, különösen az olyan problémák megoldásában, amelyek az audiós alkalmazásokkal kapcsolatosak. Az új verzióval a PulseAudio továbbra is hatékony és megbízható megoldás marad az audiokezeléshez.

A PulseAudio 16-ban bevezetett új funkciókról és fejlesztésekről további részleteket a teljes kiadási jegyzetben talál, a hivatalos weboldalról tölthet le.

Mi értelme lenne PipeWire telepítésének Ubuntu Linuxra? A PipeWire egy hangkiszolgáló, amely képes hang- és videofolyamok lejátszására és rögzítésére. Méltó helyettesítője más multimédiás keretrendszereknek, mint például a PulseAudio, amely az Ubuntu-n és más rendszereken is alapértelmezett. Az Ubuntu 23.10, a Debian 12 Pipewire-t használ már.

A PipeWire-t Wim Taymans fejlesztette a Red Hatnál, és célja, hogy jobb hang- és videokezelést biztosítson a Linux rendszerek számára. Ezt úgy éri el, hogy más hangkiszolgálóknál alacsonyabb késleltetést biztosít, és egy jobb feldolgozómotorral is rendelkezik.

A hivatalos PipeWire oldal: pipewire.org.

A PipeWire akkor is jó szolgálatot tehet, ha az Ubuntun hangrendszerével kompatibilitási problémái vannak, például a megadott Bluetooth eszköz nem működik.