Még nagyobb biztonságban a világ

kami911 képe

A ClamAV egy nyílt forráskódú antivírus szoftver, amelyet a Linux operációs rendszeren használnak. A szoftver segít megvédeni a rendszert a vírusok, trójaiak és más kártékony szoftverek ellen. Az új verzió az előző verzióknál több funkcióval és javítással rendelkezik, amelyek további védelmet és stabilitást biztosítanak a rendszer számára. A ClamAV 1.1 frissítés lehetővé teszi, hogy a szoftver kiemelje azokat a képeket, amelyek be vannak ágyazva HTML CSS stílusblokkokba és base64 kódolással vannak ábrázolva. Ezenkívül az új verzió VBA kinyerési javulásokat is tartalmaz a Microsoft Office dokumentumokhoz, valamint új ClamAV könyvtár API-kat és különböző fejlesztéseket a build rendszerben. Az új ClamAV 1.1 verzió bevezetett egy új lehetőséget a ClamScan és ClamD szoftverekhez, azaz a --fail-if-cvd-older-than=days opciót. Ez a funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beállítsák, hogy a ClamAV víruskeresése hibát jelezzen, ha a vírusadatbázisa napokban meghatározott időn túli. Az új verzió további fejlesztéseket is tartalmaz a ClamOnAcc folyamat naplózási kimeneténél, hogy könnyebbé tegye a hibák diagnosztizálását, továbbá javították a hibás ExcludePUA / --exclude-pua funkciót.

Az újdonságokról, hibajavításokról szóló kiadási jegyzetek

A ClamAV egy ingyenes és nyílt forráskódú víruskereső motor és a hozzá használható vírusadatbázis. A vírusadatbázist a hivatalos forrásból lehet frissíteni, de külsős beszállítóktól elérhetőek különféle extra adatbázisok a ClamAV veszélyfelismerési képességek bővítéséhez. További ClamAV szignatúra állományok beszerzése az internetről >

ClamAV letöltések

Csomgatelepítés menete >

Jellemzők

  • Parancssori víruskereső / malware-ellenes eszközkészlet.
  • Milter interfész a sendmail számára.
  • Fejlett adatbázis-frissítő a szkriptelt frissítések és a digitális aláírások támogatásával.
  • Naponta többször frissített vírusadatbázis.
  • Beépített támogatás az összes szabványos mail fájlformátumhoz.
  • Beépített támogatás különböző archívumformátumokhoz, beleértve a ZIP, RAR, Dmg, Tar, GZIP, BZIP2, OLE2, Cabinet, CHM, BinHex, SIS és mások.
  • Beépített támogatás az ELF futtatható fájlok és az UPX, FSG, Petite, NsPack, wwpack32, MEW, Upack segítségével csomagolt és a SUE, Y0da Cryptor és másokkal obfuszkált hordozható futtatható fájlok számára.
  • Beépített támogatás a népszerű dokumentumformátumokhoz, beleértve az MS Office és MacOffice fájlokat, HTML, Flash, RTF és PDF formátumokat.

Hozzászólások

Hm, Winen se használtam ilyet sose

szerintem Linuxon még ennyire se fogok.
Biztosan megvan ezeknek a virnyakergetőknek is a rajongüi táboruk, hsználják egészséggel.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Általában nem is neked kell...

#1   Alapvetően Linuxon asztali felhasznáálóként tényleg csak a paranoiások használnak aktívan víruskeresőt, de azok meg előbb-utóbb áttérnek úgyis OpenBSD-re... (nekem is le van töltve a ClamAV a gépemre, néha átnézek vele kétséges forrásból származó fájlokat, de már vagy fél éve el sem indítottam)

Viszont, ez leginkáb szervereken hasznos, méghozzá fájlszervereken, méghozzá olyanokon, amik Windows klienseket szolgálnak ki. Szerinted miért kell a Microsoft Office támogatás? Igazából ebben tényleg az a vicc, hogy Linuxon is a Windows vírusok ellen szkenneljük a fájlokat ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Általában nem is neked kell...

#1.1 Ez így ebben a formában ma már nem igaz.
Olvasd el Kami cikkét a Linux vírusok témába.
Már sajnos nem az van amit Te és a fél világ hisz hogy abszolút biztonságba vagy egy linuxos rendszert használva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Általában nem is neked kell...

#1.1 Az van, hogy változnak az idők, és nem a jó irányba. Ma már nem paranoia kategória Linux desktopon sem vírusvédelmet használni, mert növekszik a fenyegetés. Nincs akkora intenzitás még, mint Windows esetén, de amilyen ütemben jelentkeznek az újabb és újabb polimorf, vagy dedikáltan Linux-ot támadó hucutságok, pár év, és beérheti a Windows-t ezen a téren a Linux is.

Az sem megnyugtató, hogy egyelőre főleg csak szerver, meg IOT eszközök vannak a célkeresztben, mert áttételesen ezek kihatnak a desktop vonalra is. (gondolj csak bele, nem ma volt, hogy Mint repót feltörték, és kompromittált ISO-kat tettek az eredetik helyére. Azok desktop rendszerek voltak, előre megpatkolva.)

Hasonló módon próbálkoznak szerverekkel konkrétan azért, hogy a letölthető program telepítőket lecseréljék. Még az sem tuti garancia, hogy ha csak saját szoftverkezelőn keresztül letöltött ellenőrzött cuccokat telepítesz, gondolj csak a Google Play-ra, hetente derülnek ki utólagos ellenőrzések alkalmával, hogy kompromittált cuccok kerültek oda, annak ellenére, hogy csak auditálás után lesznek letölthetők.

A Windows felhasználók által szeretett szabadság, hogy bárhonnan letölthető adott telepítő, a weben szörfölve, ma már konkrétan kockázati tényező. Nem azért, mert eleve rosszakaró a program kiadója, hanem mert nagy eséllyel valakik már lecserélték a letölthető telepítőt.

Jelenleg a nagy, vezető iparági szereplők (köztük ott a Microsoft, a Google, Linux alapítvány, Red Hat és sokan mások) összefogva, együttműködve dolgoznak egy olyan rendszer / szabvány kiadásán, amiben a keletkezés forrásától  egészen az ellátó helyig folyamatos auditáláson esne át szoftver (átlagosan 12 alkalommal). Ebbe már nem fér bele az, hogy adott weboldalról, pl. a gyártó, vagy kiadó oldaláról letölthető lesz a telepítő. Központi tárhelyek kellenek, amik jelenleg minden rendszer alatt léteznek (van Microsoft store is), és csak innen lesz biztonsággal telepíthető a szoftver. A jelenlegi csak egy auditálás a végponton - nem elegendő.

De még mindez sem elégséges. Mert pl. én személyesen tanúja voltam, elég régen, hogy húgom fényképezőgépére mászott fel vírus, amelyik azon futott (érted, fényképezőgépen!). Úgy lett megfertőzve, hogy több helyen csatlakoztatta azt gépekhez, hogy megossza a fotókat. Na, ilyenek ellen az sem véd meg, hogy csak auditált helyekről töltesz le szoftvereket. Kell a vírúskergető.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Általában nem is neked kell...

#1.1.2 Mint írtam én eddig semmi védelmet nem használam éspedig nem azért mert olyan hűdeokos fickó vagyok hogy nem fertőződhetek meg.
Hanem mert 2000 óta nekem mindig alsókaegóriás gépeim voltak, amik a napi használatomat teljességgel kielégítették, nem játszok,nem renderelek videotartalmat.
Ha egy weboldal 1-2 másodperc alatt beesik és nincs gond a médialejátszással akkor ez nekem elég. 
(ennek margójára, nálam jelenleg a linuxmint.hu jelenleg tetűlassabban tölt be mint egy FB. vagy a YT, számomra ismeretlen az oka, ez van gyenge, erős pc-n és okostelefonon is)
Viszont az ezen kaliberű gépeket egy dedikált víruskergető annyira megfogja hogy néha a használhatatlanság határát súrolja.

Valamint agyrém hogy a hordozható portable gyűjteményemet 156 helyre le kellett ariválnom mert perpill. ha Wines gépbe dugom, a Defender azonnal leöli az exék és dll-ek tucatját. Valószínű zért mert régi szoftverek és nincs benne az adatbázisába, biztos ami biztos alapon lekaranténozza, más gépén meg nem ildomos Defender szabályokat létrehozni hogy hagyja békén.

Át van esve ez a problémakör a ló túlsó oldalára vélemyényem szerint.
Misi barátom szólt 2 hónapja hogy kukkantsak már rá a neje gépére mert használhatatlanul lassú és a böngészők nem mennek ki a netre.
Volt a gépen a gyári Defender, ami ugye inaktiválódik külső vírusirtó használatakor.
Eddig oké, van a gépen egy előfiztéses ESET, naprakészen.
A neje rányomkodott mindenre ahol free víruskergetőket erőltettek, lett a gépen az ESET mellé még 3 virnyakergető telepítve, asszem egy AVG, egy Panda meg még valami.
 és vagy 5 malware meg egyéb irtó.
El tudod képzelni mit műveltek ezek, nem lehetett néha a fájlkezelőt megnyitni mert szkennelték állandóana szerencsétlen lemezt, és igen jól sikerült a teljes webes eérést lekorlátozni mert a böngészőt se engedték ki.

Igen oké legyen védelem, bár véleményem szerint otthoni környezetbe 1-2 heti mentés külső adattárra, és jöhet az úthenger is, visszaállíható akár másik gépre is.
természetesen a mentegetős adathordozó usb csatlakozótól 5 méter távolságba, antisztatikus zacsiba pihen egy fiók mélyén ha épp nincs használva és nem ezt használjuk haverok gépébe dugdosva pornóvideók hurcolászására.

Mikor egy eléggé mélyen elhelyezkedő UEFI hekkelhető, egy Secureboot kijátszható, mit akar az átlaguser védekezni, max. Postinorral a barátnőjénél.
Akit be akarnak támadni az elveszett, ezt nagy célzott céges támadások már sokszor bebizonyították pedig ott erős IT háttér is rendelkezésre áll.

Ha meg az undormány reklámokat spamokat és felugrókat is a nyomorult vírusok közé soroljuk, én legalábbis a magánszférám legdurvább megsértéseként élem meg bár allítólag legális, akkor menekülési út lassan nulla.

Magánmegoldásom.
Kell egy csupasz x64 eszköz, meghajtó, lemez minden írható média nélkül.
Le kell korlátozni/jelszavazni a UEFI-t hogy abba 1 bitet se lehessen átírni.
Kell egy Live Linux amit elindítva, a live adathordozóra másolt kedvenc böngészőnk adatbázisát megmutatjuk a live böngészőnek és mehet a szörfözés.
Azért így mert meglátásom szerint a userek 80%-a ahogy felállt a pc, nyit egy böngészőt, az online térben éli az életét az meg böngészőből bármikor bárhonnan elérhető. 
Kikapcsolás után nyomtalan, vírustalan, mindentől mentes a kibertérben töltött tevékenysége.
Mármint a pc-n. 
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linuxmint.hu lassú

#1.1.2.1 ennek margójára, nálam jelenleg a linuxmint.hu jelenleg tetűlassabban tölt be mint egy FB. vagy a YT, számomra ismeretlen az oka, ez van gyenge, erős pc-n és okostelefonon is

Egyrészről mind az FB meg a Google műszakilag szinte mindenhol ott van, mármint szerverileg, elosztott tranzakciós megoldással (hosszú lenne elmagyarázni, de a lényeg, hogy sokszoros nagyságrenddel nagyobb a fizikai erőforrása, mint az FSF.HU kiszolgálónak, és más technológiát is használ mindkettő, pl. intenzív süti és helyi gyorsítótár, ehhez képest a Linuxmint.hu minimálisan épít sütikre, hanem helyben tárol egy csomó beállítást (nem tűnt fel, hogy a friss tartalmak szinkronban vannak, akármelyik eszközről jelentkezel be?),  ez a metódus is terheli a szervert.

De ezen felül próbáld meg másik helyről is elérni, és összehasonlítani. Csak mert előfordulhat az is, hogy router miatt van. Kis esélye, de láttam ilyen furcsaságot is. Kuncsaftnál, bizonyos oldalaknál. Amint a router helyett a mobilom megosztot wifijére kapcsoltam, a mobilneten mindjárt gyorsabb és elérhető lett minden. És ez mucsaröcsögén volt, ahol a térerő is elég ingatag, nem városban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linuxmint.hu lassú

#1.1.2.1.1 Mindenhonnan.
Több melóhelyemen wifiről, más routerek, de mobilnetről is.
Nem gond, Ukrajnába emberek halnak meg, máshol éheznek, ehhez semmi hogy az oldal lassan tölt csak megemlítettem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Általában nem is neked kell...

#1.1.2.1 Én mára oda jutottam, hogy ami az apt-ből nem elérhető, az nem kell.
Csak a debian által ellenőrzött stable cumót használom. Persze ez sok korláttal is jár, a ytdlp az egyetlen, amit a testingből szereztem be. Azt is azért, mert olyan gépen fut a debian, amit már rég ki kellett volna dobni és inkább terminálban lehúzom a youtube videót, mint böngészőben kinlódjak vele, nem is bírja a gép :). Eddig semmi rossz tapasztalatom nem volt vírusok terén, így nem is használok vírus írtót. Persze a mai világban ki tudja. Én bízok a security team-ben debianéknál, más külső adathordozó, email melléklet nem nagyon jön a gépre, így biztonságban érzem magam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Általában nem is neked kell...

#1.1.2.1.2
Off,
"terminálban lehúzom a youtube videót, mint böngészőben kinlódjak vele, nem is bírja a gép "

Ehelyett, bár ha megszoktad használd így egészséggel,
ajánlom a YT. link másolása-mediaplayerbe beillesztése eljárást, ennek fejlettebb változata a böngésző jobbgombos menüjébe beépülő "Send To.....mediaplayer" funkció.
Ez két kattintással küldi a stream linket a Vlc, Smplayer, Mplayer stb. kedvenc playeredre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Általában nem is neked kell...

#1.1.2.1.2.1 Sajnos az smplayer és az mplayer is az elavult yt-dl-re panaszkodik, amit 2021-ben abba hagytak fejleszteni, ezért szereztem be a sid-ről a yt-dlp-t.
A yt-dlp-t viszont nem tudom hozzáadni a lejátszókhoz. Mondjuk nem zavar, két enter és lent is a videó terminálban. Most kipróbáltam a vlc-t. Ott sem indul el az url-ről a yt videó, kicsit gondolkodik és nem történik semmi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Általában nem is neked kell...

#1.1.2.1.2.1.1 Nálam,
Opera böngésző, Opera store, Send To MPV bővítmény telepítése
A telepítéséhez más is kell de végigvezet, még nekem is sikerült smiley
Bővítmények-->Send to MPV beállítása:
https://mega.nz/file/ppA32JoY#aoByFus1hnxw0En0FdtNQMq97y3wnjKH4OmmM6AcS7U
A bővítmény létezik FF, Chrome Chromium Vivaldi stb alá.
Telepítése után a videón állva jobbkatt, a helyi menübe megjelent Send to mpv-->balkatt és nyitja a playert és már megy is a videó. Reklámmentesen.
Nemcsak a YT-on működik pl.  xhamsteren és még jópár videómegosztókon is.
Beállítható hogy Mplayer, Smplayer, VLC stb. legyen a lejátszó.

SmPlayerbe tudom csak, így kell hozzáadni a telepített  yt-dlp-t:
Beállítások-->Hálózat-->Youtube 
itt alul a Youtube support, legördíthető menübe bállítani yt-dl helyett a yt-dlp-t.
Végtelnül egyszerű, nagyon praktikus, semmi terminált segédprogramot gépészkedést linkek másolgatását-beillesztését nem igényli. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve