Megjelent a KDE Plasma 5.25-ös béta verziója

kami911 képe

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.25 béta kiadását, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült hatékony és modern asztali környezet következő LTS (Long-Term Support) darabja.

A KDE Plasma 5.25 rengeteg új funkciót tartalmaz, többek között a Tablet mód teljes körű vezérlését Wayland és X11 munkamenetekből, a régi és az új színsémák közötti váltáskor a sima átmenetek effektusát, egy új „Crashed Processes Viewer” alkalmazást, valamint új, ujjal végezhető érintőpanel gesztusokat az érintésbarát eszközökhöz.

Szintén újdonság a KRunner konfigurációs ablaka, a Wacom ExpressKey Remote eszközök összes gombjának konfigurálásának támogatása, a más képernyőkhöz rendelt Plasma elrendezések elérésének és manipulálásának lehetősége a globális Edit Mode / Szerkesztő üzemmód eszköztár központi helyéről, valamint a panel új lebegő üzemmódja, amely leválasztja a képernyő aljáról, hogy inkább dokkolóhoz hasonlítson.

Ebben az üzemmódban továbbra is ugyanúgy működik, mint egy hagyományos panel, és az üres területre történő kattintásokat a panelre továbbítja. Ezenkívül a panel „lebegése megszűnik”, ha vannak maximalizált méretű ablakok"

- magyarázza Nate Graham, a KDE fejlesztője.

Hogy segítsen a KDE fejlesztőknek a hibák kijavításában és a problémák megoldásában, telepítse a Plasma 5.25 bétát, és tesztelje az alább felsorolt funkciókat. Kérjük, jelezze a hibákat a hibakeresőben.

Május 26-án tartanak egy Plasma 5.25 béta hibavadászati napot, amikor csatlakozhat a fejlesztőkhöz egy napra, hogy együtt keressék, vizsgálják és oldhassák meg a hibákat! (Bejelentés majd itt lesz)

A KDE Plasma 5.25 asztali környezet másik klassz újdonsága, hogy a Rendszerbeállításokban a Globális téma alkalmazásakor mostantól kiválaszthatja az asztali elrendezés azon részeit, amelyeket meg akar változtatni.

Ezenkívül a KDE Plazma mostantól lehetővé teszi a színsémák szerkesztését, hogy az vezérszínt finoman árnyalja az összes színnél, valamint a vezérszín automatikus generálását az aktuális asztali háttérkép színei alapján.

A KDE Plasma 5.25 jobb támogatást ígér a GTK alkalmazásoknak, amelyek a Breeze GTK témát használják, hogy megfeleljenek a Qt/KDE alkalmazások stílusának, tartalmaz továbbá egy továbbfejlesztett System Monitor alkalmazást, amely mostantól lehetőséget kínál arra, hogy egy oldal elkezdje az adatok betöltését az alkalmazás megnyitásakor. Továbbá egy „remegés” effektust ad a bejelentkezési képernyőhöz, amikor rossz hitelesítő adatokat adunk meg, amit alább láthat működés közben:

https://invent.kde.org/plasma/plasma-workspace/uploads/751eae6383853efd2227f09af0585b43/Bestest_animation__take_1.mp4

Wayland támogatás

A Wayland a következő grafikus rendszer, amely leváltja a korosodó X11-et. Lehetőségek széles tárházát nyitja meg többek között a stabilabb és vizuálisan egységesebb alkalmazásoknak, érintőképernyők és tájolást észlelő eszközök támogatásának. A KDE adaptálása a Waylandre továbbra is gyors ütemben halad. A Plasma Wayland munkamenethez a KDE Plasma 5.25 javítja a többujjas érintőképernyős gesztusokat és a „csúsztatás” gesztust a virtuális asztalok ujjakat követő váltásához.

https://cdn.kde.org/promo/Announcements/Plasma/5.25/Beta/ScreenEdges.webm

Javítja a felhasználói élményt a játékosok számára a képernyőszéli műveletek letiltásával, lehetővé teszi a képernyő felbontásának megváltoztatását a hivatalosan támogatott felbontásokon túlra, és támogatja a „screencast session restore” protokollt az XDG portálokat használó alkalmazások, például a Flatpaks és a Snaps jobb integrációja érdekében.

A Plasma Discover grafikus csomagkezelő is számos fejlesztést kapott, például az alkalmazásoknak a rendszer erőforrásaihoz való hozzáférési szintjének megjelenítése, a Flatpak alkalmazások beállításainak és felhasználói adatainak egyszerű törlése, a felhasználók figyelmeztetése a saját fejlesztésű szoftverek telepítésének kockázataira, a telepített alkalmazások és egyéb tartalmak méretének megjelenítése a „Telepített” oldalon, valamint a „Dinamikus indító” portál támogatása a Flatpak és Snap alkalmazások jobb rendszerintegrációja érdekében.

A KDE Plasma 5.25 egyéb említésre méltó változtatások között támogatja a KWin effektek érintőképernyő szélének áthúzásával történő aktiválását, több hely és helyiség hozzáadását teszi lehetővé a "Kedvencek" listához/rácshoz a Kickoff, a Kicker és az Alkalmazás műszerfalban, lehetőséget ad a minimalizált ablakok kizárására az Áttekintés effektusból, hozzáadja az Éjszakai szín funkció élő effektjét, frissíti az Info Center "Erről a rendszerről" oldalát, hogy több releváns hardverinformációt jelenítsen meg.

Emellett a Rendszerbeállítások bejelentkezési képernyő (SDDM) lapján a Megállás és újraindítás parancsok szerkesztésének lehetőségét is hozzáadja, új funkciókkal és fejlesztésekkel frissíti a Hálózat, az Akkumulátor és fényerő, a Médiavezérlő és az Ablaklista alkalmazásokat, a Hangerő és a Médialejátszó widgeteket, az Áttekintés effektust és a különböző Rendszerbeállítási oldalakat, valamint számtalan hibát javít a jobb Plasma desktop élmény érdekében.

Elérhetőség

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

A KDE Plasma 5.25 asztali környezet béta verziójának tesztelésében érdekelt korai felhasználók letölthetnek különböző élő GNU/Linux disztribúciókat, amelyek a KDE Plasma fejlesztői kiadását szállítják, például:

További részletek a kiadás bejelentő oldalán találhatók.

A KDE Plasma 5.25 végleges kiadása 2022. június 14-én érkezik.

(forrás, forrás)