A Microsoft felvásárolja az Activision Blizzard-ot

kami911 képe

A Microsoft felvásárolja az Activision Blizzard-ot. A tranzakció révén a Microsoft birtokába kerül majd az Activision, a Blizzard és a King stúdiók, amelyek a Warcraft, a Diablo, az Overwatch, a StarCraft, a Call of Duty, a Candy Crash játéksorozatokat készítik, továbbá a Major League Gaming néven futó a globális eSport tevékenység is. A sajtóközlemény szerint ezzel a Microsoft „a Tencent és a Sony mögött a világ harmadik legnagyobb játékipari vállalatává válik a bevételek alapján". A tranzakció vélhetően 2023-ban zárul majd le, de a megvalósuláshoz sok jóváhagyáson keresztül kell még keresztül mennie.

A Microsoft részvényenként 95 dollárért vásárolja meg az Activision Blizzard-ot, egy 68,7 milliárd dolláros, készpénzben lebonyolított tranzakció keretében. A vállalatnak világszerte vannak stúdiói közel 10 000 alkalmazottal.

„Az akvizíció a Microsoft Game Pass portfólióját is erősíti azzal, hogy az Activision Blizzard játékai bekerülnek a Game Pass-ba, amely új mérföldkőhöz érkezett: már több mint 25 millió előfizetője van. Az Activision Blizzard 190 országban közel 400 millió havi aktív játékosával és három milliárd dolláros franchise-ával a Game Pass az iparág egyik legmeggyőzőbb és legváltozatosabb játéktartalom-kínálatává válik. A Microsoftnak a tranzakció lezárását követően 30 belső játékfejlesztő stúdiója lesz, valamint további kiadói és esport-produkciós kapacitásokkal.”

Látható, hogy ezek a megacégek hatalmas erőforrásokat halmoznak fel. A Microsoft most már számos neves kiadói és fejlesztői csapatot vásárolt össze házon belül. Ez elősegíti a Microsoft szolgáltatásainak és termékeinek még szorosabbá tételét. A Microsoft számára ennek persze van értelme, hiszen így továbbra is önthetik a címeket a Game Pass-ba, még több előfizetőt remélve.

Az Activision Blizzard az utóbbi időben sokszor került hírbe, a cégnél hírhedt munkahelyi légkör miatt. Ez az amitől valószínűleg eléggé alulértékelté vált a cég, így a Microsoft diszkont áron csaphatott le rá. Bár az üzlet így is hatalmas értékű, de egyesek szerint hírbe keveredett cég így nagyjából 30-40%-kal olcsóbban volt elérhető. A tegnapi, 25%-ot meghaladó felpattanás után is 64 milliárd közelében van a cég piaci értéke, emlékeztetőül a Microsoft 68,7 milliárd dollárt fizetne érte. Az alkalmazottak és a befektetők többször is követelték a jelenlegi vezérigazgató, Bobby Kotick eltávolítását. A sajtóközlemény kissé homályosan fogalmaz arról, hogy mi lesz Kotickkal, mivel megemlíti, hogy Kotick „továbbra is az Activision Blizzard vezérigazgatója marad", majd „Az üzlet lezárását követően az Activision Blizzard üzletág Phil Spencernek, a Microsoft Gaming vezérigazgatójának fog jelenteni”. Tehát ez némileg úgy hangzik, mintha Kotick csak addig lenne ott, amíg az üzlet teljesen le nem zárul, de ez elég homályos. Valószínűleg szándékosan homályos a folyamatban lévő problémák miatt.

Mivel a Microsoft már nem ugyanaz, mint a régi Microsoft, lehet, hogy a végén még több Activision Blizzard-játék érkezik a Steam-re, és így még könnyebbé válik a futtatásuk Linuxon a Steam Play Proton keresztül. Képzeljük el, hogy a Diablo, Starcraft, Overwatch, különböző újabb Call of Duty játékok és így tovább néhány kattintással elérhetőek a Steam + Linuxon.

Mit gondolsz erről a hírről?

(forrás)

Hozzászólások

Balazs_B képe

Nem biztos hogy rossz

Ilyen híreknél szoktak jönni a komentek, hogy most majd tönkre fogják vágni a felvásárolt stúdió nagy címeit. Mivel ezt az Activision már megcsinálta, túl sok rossz szerintem nem származhat a dologból. Max kapunk egy elfogadható új Starcraft folytatást vagy a régen beígért Starcraft FPS játékot vagy ki tudja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nem biztos hogy rossz

#1 Nagyon kíváncsi vagyok mi sül ki ebből. Microsoft exkluzív címek? Bőséges GamePass Ultimate? Remélem a Linux játékos világ jól jár ezzel, több cím ami jobban megy Windows-on, és Proton alatt még jobban megy majd.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve