Javuló formában a Canonical

kami911 képe

Az Ubuntu és anyavállalata, a Canonical újabb nagyszerű évet zárt, nemcsak a Linux desktop területen, hanem folytatta kereskedelmi sikereit a szerver, a felhő és az IoT szektorokban is. Az Ubuntu 21.04 és 21.10 idén minden fronton új funkciókat hozott, a fejlesztők pedig már javában készülnek a jövő tavasszal megjelenő Ubuntu 22.04 LTS kiadásra.

A tavasszal megjelent Ubuntu 21.04 izgalmas mérföldkőnek számított, amikor a Wayland-et alapértelmezetté tette az asztalon, és most nagyszerű formában van az Ubuntu 22.04 LTS előtt. A Canonical folytatta a GNOME-hoz való hozzájárulást, különösen a teljesítmény javítása, és az alapértelmezett asztali felület javítása érdekében. Továbbra is fektetnek energiát a Mir-be az IoT és más kereskedelmi felhasználási esetek számára. Az idei év azt mutatta, hogy továbbra. Az Ubuntu utat tört magának az intelligens edzőtükrök irányába, és sok más eszközre.

2021-ben továbbra is folytatták a Snap, mint a Flatpak alternatívájának fejlesztése, illetve továbbra is keményen dolgoznak fejlesztőik a Flutter-en, amely a preferált UI eszközkészletük. Gőzerővel készül az új asztali telepítőjük is. Kevesebb aktivitást láttak ebben az évben az Ubuntu OpenZFS fájlrendszer támogatása körül, hogy legalábbis külső szemlélő szemszögéből nézve az ottani fejlesztési erőfeszítéseik drámaian lelassultak, és nem is hivatkoznak rá annyit a nyilvános csatornákon.

A Canonical nyereséget termelt az elmúlt pénzügyi évben, és újra több mint 500 alkalmazottat foglalkoztat, így a szervezet pénzügyi állapota tovább javul a következő években egy esetleges tőzsdei bevezetés előtt.

(forrás)