Itt az új GNU nano, immáron a 6.0-s verzióval

kami911 képe

Mostantól elérhető a GNU nano 6.0, a nyílt forráskódú parancssoros szövegszerkesztő. Ez a 6.x sorozat első stabil kiadása a hatékony CLI-szerkesztőnek, amely szinte minden GNU/Linux disztribúciónak alapból része.

Miután az első öt nagy kiadás 20 év alatt jelent meg, a 6.0-ás verzió mindössze másfél évig készült. A GNU nano minden Unix-szerű operációs rendszer alatt telepíthető.

A GNU nano 6.0 számos új funkciót és fejlesztést vezet be a népszerű parancssori szövegszerkesztőhöz, köztük egy új --zero opciót, amellyel elrejthető a címsor, az állapotsor és a súgó sorok, valamint a terminálemulátor összes sorát szerkesztési területként használhatjuk.

Ez a kiadás 14 új színnevet is bevezet, köztük a bíbor, répa, tégla, barna, okker, szilva, rózsaszín, zsálya, homok, tenger, ég, pala, barna és teal színeket, valamint megadja a színek háromjegyű hexadecimális számokként való megadásának lehetőségét rgb formátumban.

Egy másik érdekes változás a GNU nano 6.0-ban a felfüggesztés alapértelmezett engedélyezése, amelyet a ^T^Z billentyűvel lehet előhívni. Ez a változás a -z, --suspendable és a „set suspendable” opciókat váltja fel, de azok számára, akik továbbra is egyetlen billentyűleütéssel akarják felfüggeszteni a nanó-t, továbbra is beírhatják a nanorc fájljukba a „bind ^Z suspend main” beállítást.

Ezen kívül a GNU nano mostantól automatikus sortörést alkalmaz (hard-wrap), amikor néhány szót illeszt be (sortörés nélkül), ha az automatikus sortörés (hard-wrap) be van kapcsolva, támogatja az aktuális fájlnév törlését az Append vagy Prepend kapcsolóval, és tartalmazza a YAML szintaxisfájlt a forráscsomagban.

Végül, de nem utolsósorban, ez a kiadás frissíti a --wordbounds opciót, hogy befolyásolja a szószámot, ahogyan azt az M-D mutatja, lehetővé téve a GNU nano számára a szavak számolását, a „wc” opció, illetve az alkalmazás teszi. Ha ez az opció nincs engedélyezve, a GNU nano mostantól a természetesebb módon számolja a szavakat, alapértelmezés szerint az írásjeleket szóköznek tekinti.

A GNU nano 6.0 már most letölthető a hivatalos honlapról. A kiadás bejelentő oldalán további részleteket talál a kiadásban szereplő változtatásokról, amelyek hamarosan megjelennek a kedvenc GNU/Linux disztribúciója stabil szoftvertárában is.

Hozzászólások

Ja

Én is olvastam, ki akartam próbálni, feloldhatatlan függőség próbléma miatt esély nincs telepíteni. Majd talán a Mint 32.1 alatt...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ja

#1 feloldhatatlan függőség

Melyik volt, mi volt a jelzés pontos szövege?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ja

#1.1 libncursesw6 -t hiányolta, azt hiszem, ami nincs Bionic-ra.  Ha meg fel akarom rakni egyéb helyről, akkor az meg mást hiányol. És így tovább. Persze, biztos fel lehet erőszakolni egyiket a másik után csak ki kell deríteni a sorrendet, meg akár a forrásból is be lehet fordítani.

Csak a kuncsaftjaim fejével gondolkodva: pl. 19.3 alatt a  2.9.3-as Nano van. Nem tudom, hogy 20.2 alatt mi a helyzet, de azt nem gondolom, hogy Ubuntu repót ennyire naprakészen tartsák. Hogy mondjuk felmegyek a szoftverközpontba, és telepítem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Bionic-verzió tényleg nincs: libncursesw6

#1.1.1 Bionic-verzió tényleg nincs, de még „-dev” sem sajnos: https://packages.ubuntu.com/search?suite=all&section=all&arch=any&keywords=libncursesw&searchon=names

Nem mindent lehet telepíteni...: elvárás, a legújabb LTS-re lehessen telepíteni legújabb alkalmazásokat. Ez jelenleg nem a Linux Mint 19.x. De elvárás sem lehet, csak kívánság, óhaj, vágyakozás - nem egyszerű. Mondom, Debian 11 kiadásra (legújabb stable) telepíthető.

Egyszerűbb telepíteni a Linux Mint 20.x kiadást, mint felküzdeni „valahogy” a libncursesw6 csomagot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Siker | Debian 11 Bullseye

Hát nekem csak két függőséget kellett pótolni..., de volt elég telepítve már.

Őket:

sudo apt-get install groff texinfo

Akkor a tömörítvényt (innen) letöltöttem,

https://www.nano-editor.org/dist/v6/nano-6.0.tar.gz

kibontottam, és beléptem a könyvtárba (terminál nyitása itt).

Majd futtattam (mondom, a függőségeket röptében pótoltam - a nálam hiányzókat)...

A PREFIX a szokásos /usr/local/:

./configure prefix=/usr/local/
make
sudo make install

Ha valamit elrontasz (nem adsz meg PREFIX-et), akkor

make clean

és az elejéről kell kezdeni (./confi...).

Eltávolítás:

sudo make uninstall

Eredmény:

./configure prefix=/usr/local/
...
  The global nanorc file is: /usr/local/etc/nanorc
  Syntaxes get installed in: /usr/local/share/nano/
which nano
/usr/local/bin/nano
nano -V
 GNU nano 6.0 verzió
 (C) 1999-2011, 2013-2021 Free Software Foundation, Inc.
 (C) 2014-2021 a nano közreműködői
 Compiled options: --disable-libmagic --enable-utf8

###

Mmm, ennek az ellenkezőjét (enable) nem találom a súgóban (./configure --help):

--disable-libmagic

... a megoldás:

sudo apt-get install libmagic-dev

A további teendők sorban:

sudo make uninstall
make clean
./configure prefix=/usr/local/
make
sudo make install

Ellenőrzés:

nano -V
 GNU nano 6.0 verzió
 (C) 1999-2011, 2013-2021 Free Software Foundation, Inc.
 (C) 2014-2021 a nano közreműködői
 Compiled options: --enable-utf8

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve