A GIMP következő frissítése, a 2.10.30-as verzió

kami911 képe

A GIMP fejlesztői bejelentették be a GIMP 2.10.30-as kiadását, amely a hatékony és népszerű nyílt forráskódú képszerkesztő szoftver legújabb stabil frissítése.

A GIMP 2.10.30 három hónappal a GIMP 2.10.28 után jelent meg, hogy tovább javítsa a különböző fájlformátumok, köztük az AVIF, DDS, HEIF, PBM, PSD és RGBE támogatását.

Az AVIF fájlformátum esetében ez a kiadás javítja az exportálási funkciókat, hogy előnyben részesítse az AOM (Alliance for Open Media) kódolót, amely az AV1 (AOMedia Video 1) nyílt és jogdíjmentes videokódolási formátumot használja.

A híres és szabadalmaztatott Photoshop szoftver által használt PSD fájlformátum esetében a GIMP 2.10.30-as kiadása támogatja a PSD különleges verzióinak betöltését, például az érvénytelen méretekkel jelölt rétegmaszkok, az alfa nélküli CMYK, a rétegek nélküli CMYK, vagy a 16 bites csatornánkénti RGBA-ból álló, átlátszatlan alfacsatornával ellátott, 16 bites RGBA képeket.

Mindezeken felül ez a GIMP 2.10 frissítés támogatást nyújt a Freedesktop keretrendszert használó újabb GNU/Linux disztribúciókhoz. A Freedesktop API lehetővé tette a fejlesztők számára, hogy megvalósítsák a színválasztást a kijelzőn, és frissítsék a Képernyőkép bővítményt, hogy a Freedesktop API-t használja prioritásként a specifikus KDE vagy GNOME API-k helyett, amelyek biztonsági okokból lettek korlátozva a KDE Plasma 5.20 és a GNOME 41 verziói óta.

Egyéb említésre méltó fejlesztések mellett a GIMP 2.10.30 frissíti a metaadatok támogatását is, mind a központi program, mind a bővítmények esetében, és kijavítja a Szöveg eszközben a rendszer beállításaiból a alképpont betűtípus leképzési hibákat.

A alképpont leképzés a képernyőn megjelenő, meghatározott típusú és pixelsorrendű grafikus felhasználói felületekhez való, és nem alkalmas olyan képtartalmakhoz, amelyek nagyíthatók vagy kicsinyíthetők, más kijelzőkön megjelenítendőek vagy akár kinyomtatandóak.

- magyarázták a fejlesztők.

A GIMP 2.10.30 már most letölthető a hivatalos honlapról Flatpak alkalmazásként 64 bites és AArch64 (ARM64) architektúrákra, de hamarosan a különféle terjesztések is szállítani fogják.

Kiadási megjegyzések: általános | részletes (képekkel)
A kép forrása: GIMP.org
Letöltés és telepítés: GIMP.org

Története
A GIMP.hu leírása alapján

A GIMP (GNU Image Manipulation Program) egy rendkívül nagy tudású bittérképes vagy más néven pixelgrafikus képszerkesztő program, amely elérhető majd minden operációs rendszerre, így van Windows, Linux és Mac OS X változata is.

2015. november 22-én volt 20 éve, hogy Spencer Kimball és Peter Mattis a Berkeley Kalifornia Egyetem egyik diákkörében belekezdtek a mára népszerű képszerkesztő program megírásába, amelyet jelenleg önkéntesek csoportja fejleszt és tart karban. A program GPL licenc alatt szabadon terjeszthető, ami azt jelenti, hogy nemcsak ingyenesen használható, hanem – bizonyos programozói ismeretek birtokában – a működése is megismerhető és meg is változtatható.

Kisantal Tibor összefoglalójában megismerhetik a GIMP fordulatokban gazdag történetét, többek között a név- és kiterjesztésválasztást, a Linux kabalafigurájának megszületését.

A Wikipédia összefoglalója itt.

(forrás)