Laptop barkács

Fórum: 

Nyitok egy topikot ide, olyan céllal, hogy barkácsolás témákat kitárgyaljunk, tippeket, cseréljünk.

Több laptopot buheráltam már, ezek a projektek valahogy úgy néznek ki, hogy Vaterán olcsóért beszerzek leharcolt, ám működőképes notit, azt feljavítva, turbózva már egy eléggé vállalható gép lesz belőle, ami jóval kevesebbe kerül, mintha újonnan kellene megvenni.

Elnézve, hogy milyen őskövülettel kapcsolatos kérdések jelennek meg itt a fórumon, azt gondolom, hogy erre a tudásra nagyon nagy szükség van.

Most amúgy egy több éve általam beüzemelt noti van folyamatban, és úton van egy Acer Aspire 5741G is, ami 18E Ft volt, leharcolt állapotában (nincs HDD, 1 GB memória van benne, hiányos a billentyűzete, és csomó csavar is hiányzik)

A jelenleg folyamatban levő noti típusa TOSHIBA SATELLITE L50-B-1EF

Ilyesmi: https://hu.dynabook.com/discontinued-products/satellite-l50-b-1ef/

Ez kifogástalan állapotban van, szép, és a gazdája nagyon ragaszkodik hozzá, a kinézete miatt, viszont most olyan feladatokat kellene vinnie a gépnek, amihez már lassúcskának bizonyul. A gépnek nincs ventilátora, és azt gondolom, bele kellene szerelni egyet, az is segíthet. Most az van, hogy alapjáraton a proci 50 fokos, és ha jobban felmelegszik, akkor lelassul. És időként, ahogy figyelem, a proci erősen dolgozik. Tegnap este elég hosszasan figyeltem, úgy, hogy kettő laptopot egymás mellé tettem, és néztem, hogy mit történik egyiken, meg a másikon, bekapcsolva, és magára hagyva. A másik egy Core i3-as procis, ventilátoros, 35W TDP-s procis (A Toshiba 7W, de elvileg a teljesítménye hasonló kategória)

Kettő dolgot vettem észre, a Toshibán a Flatpak eléggé izzasztja a procit. Meg a Timeshift, két példányban. Mivel friss telepítés, (telepítés után visszamásoltam a fájlokat), még nem sikerült a Timeshiftnek mentést csinálni. (Be van kapcsolva a felhasználói fájlok mentése). így hát ez elég sokáig tartott, hagytam, hogy számolja ki magát, közben meg frissült a Firefox, meg akármi, (automatikus frissítés bekapcsolva). Egy óra után már lenyugodott minden, proci terhelés is. Szerintem kizárom a Timeshift-ben a letöltések mappát, mert az elég nagy...

Most még nem szedem szét megint, rendeltem hűtőlapot (amit én rágóguminak hívok), mert kifogytam belőle, ha majd itt lesz, akkor állok neki (szerintem jövő hétvégén),.

Ezzel kapcsolatban további infó itt :https://linuxmint.hu/comment/54593#comment-54593

(ott már eléggé offtopic a beszélgetés, azért jöttem át ide)

Thermal pad, gap pad

Te sokat használsz ilyet?
Most van egy futó de egyelőre félretett projektem mert nem tudom házi módszerekkel tökéletesen illeszteni a procira a hűtőfelületet.
Nincs marógépem és 3-4 tized mm csálé mindig marad. Ez azzal jár hogy a paszta nem terül ki rendesen, nem a teljes felület illeszkedik és a proci hőmérséklete meg a borda között 18-20 C fok eltérés is van ha pörög a proci. Nem tudja átadni rendesen a hőt.
10W TDP-re szerinted jó lenne egy 0,5mm vastag gap pad, és ha igen, melyik fajta? Olvasgattam a témában de sokkalta nem lettem okosabb, tesztet meg nem találtam amibe normálisan összehasonlították volna a paszta vs. gap pad paramétereit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Thermal pad, gap pad

#1 Annyira sokat nem, hogy belemélyedtem volna annyira, hogy mérjek felületi hőket, meg hatásfokot.

Azt tudom, hogy az AMD egyes procikhoz ilyent ad, vagy adott, tehát nem lehet rossz. Amikor notikat tartok karban akkor szoktam ezeket használni, ha cserélni kell, de pl. van 0,3-asom egy lap, ami már évek óta meg van, csak egy kis kocka hiányzik belőle. 0,5-öst meg 1-est jó ha két-két lapot használtam el eddig.

De pát tized mm.-hez nem kell marógép. Csiszolórudakat is szoktak szerszámosok erre használni, de ilyent fogalmam sincs, hogy merre és mennyiért kapni. Biztos jó drága. But! Pipereboltban (Rossmann, DM) venni kell nagy (hosszú) körömreszelőket, durvábbat, meg finomabbat. Olyan lapos rudak ezek, csiszoló felülettel. Na, ezek tökéletes csiszoló rudak lapos felülethez. Ezzel óvatosan, lassan és egyenletesen kell csiszolni a felületet, ahonnan le kell venni, ott jobban nyomni. 4-5 húzás után próba. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Thermal pad, gap pad Thermal pad, gap pad

#1.1

#1.1 Nem az a bajom hogy nem tudok síkot reszelni.
Hanem egy hűtőborda csere lenne egy mini pc-n és nem tudok semmihez viszonyítani, a soc meg kb. 3 mm-t áll ki, körülötte ugyanilyen sőt magasabb  smd alkatrészek. Már megvan a borda nyúlványa, a közepén egy 4mm-re kiemelkedő sziget. Na azt nem tudom semmihez pozicionálni hogy annak a szigetnek a síkja egybeessen a proci tetejének a síkjával. Nincs mihez, a borda se derékszög, a felfogatási pontok se támpont mert nincsenek egy magasságban. Alá meg nem látok, fénycsíkot nézni mert ha a helyére teszem a bordát minden takar.
Papírlapot próbáltam a kettő közé dugni, a proci tetejét meg filctollal besatíroztam de nem éles a nyomat, így nem látom hogy honnan kéne, milyen szögbe 2-3 tizedet reszelni.

Valamint ha össze is jönne, nem akarom hogy a rekatíve batár nagy borda nyomja a procit, kéyz csoda hogy eddig még nem sarkaltam le szerencsétlen socot.
A  pad meg puha, és tartana  pár tized mm távolságot.

Ezért gondoltam a gap padre.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Thermal pad, gap pad Thermal pad, gap pad

#1.1.1 Hát akkor próba, cseresznye, rágógumit neki! 0,5 mm-st, mérni, tesztelni, 1 mm-sel próbálkozni, mérni, tesztelni....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve