Ezt nem gondoltam volna! A Linux Mint hozza el a Digitális Jólétet Magyarországra?

kami911 képe

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

Igazak voltak a híradások, a mai napon jelent meg a „Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag”.

„A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egyszerűen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat. Böngésző, levelező és multimédia programokkal felszerelve teszi lehetővé a számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését.” – áll az ITM közleményében.

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egy ingyenesen letölthető és használható, magyar nyelvű operációsrendszer és felhasználói szoftverek együttese, mely az előfizetéssel használható szövegszerkesztőket, táblázatkezelőket, internetböngészőket, levelező és egyéb irodai programokat hivatott helyettesíteni. A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag a széles körben elterjedt, államilag támogatott, a közhivatali ügyek elektronikus úton történő intézésére alkalmas és napjaink digitális igényeit kielégítő felhasználói szoftverek összeválogatott gyűjteménye.

Tartalma:

 • webböngésző;
 • szövegszerkesztési és táblázatkezelési programok;
 • levelezőprogram;
 • média lejátszást támogató szoftverek;
 • felhasználói videósegédletek.

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag erről az oldalról tölthető le a csomag 2021. január 25-étől. Miért érdekes ez a Linux Mint felhasználói számára? Leginkább azért, mert Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag a Linux Mint 20-as verziójára épülő disztribúció. A Linux Mint 20 Ulyana verziójának újdonságairól itt tudhat többet.

A „Digitális Jólét Program”-ról

A „Digitális Jólét Program”-ról a cég honlapján ezt írják:

„A Digitális Jólét Nonprofit Kft. 2017. január 1-től koordinálja a Digitális Jólét Program keretében kialakított stratégiák –Magyarország Digitális OktatásiStratégiája, Magyarország Digitális Startup Stratégiája, Magyarország Digitális Exportfejlesztési Stratégiája és MagyarországDigitális Gyermekvédelmi Stratégiája –feladatainak összehangolását és megvalósítását, valamint a Digitális Jólét Program 2.0-bólfakadó feladatok megvalósítását.”

„A társaság célja, hogy 2017. január 01. követően tevékenységével közreműködjön, az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) eredményei alapján a Kormány által végrehajtandó Digitális Jólét Programjáról szóló 2012/2015. (XII. 29.) Korm. határozatban rögzített feladatok ellátásában, melynek célja a tudatos, értékteremtő internethasználat támogatása, a magyar gazdaság digitális átalakítása, ezáltal a magyar társadalom és a magyar nemzetgazdaság digitális fejlesztése. A Társaság alapvető szakmai feladata a Digitális Jólét Program és az annak kibővítéséről szóló 1456/2017 (VII.19.) Korm. határozatban megjelölt Digitális Jólét Program 2.0 keretében megvalósítandó feladatok végrehajtásában történő közreműködés, annak koordinálása, hatékony megvalósításának elősegítése, a végrehajtáshoz szükséges előzetes megalapozó szakértői tanulmányok beszerzése, a végrehajtásban részt vevő szakmai szervezetekkel történő kapcsolattartás, adatgyűjtés és információnyújtás. A Digitális Jólét Program végrehajtásával összefüggő egyes feladatokról, valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségről szóló 268/2010. (XII. 3.) Korm. rendeletmódosításáról szóló 127/2017. (VI. 8.) Korm. rendelet 2. § b) pontjaszerint a DJP végrehajtásában a Társaság vesz részt.” (forrás)

Úgy tűnik az egész projekt irányát a DJP2.0 Stratégiai Tanulmány dokumentum fogalmazza meg. A 2017. júliusi dokumentum alapján. 2017. július 19-én jelent meg a Magyar Közlönyben a Kormány 1456/2017. (VII. 19.) határozata a DJP2.0 elfogadásáról.

A Digitális Jólét Program keretén belül lettek elérhetőek 2017-ben az internet-előfizetéssel nem rendelkezők számára a különféle szolgáltatóktól elrhető kedvezményes(ebb) internet előfizetői csomagok.

A Linux Mint, mint a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

A telepítés a Linux Mint telepítő testreszabott változata, amely az Ubuntu telepítőjének megváltoztatott verziója. A telepítés során az helyi beállítások megadása lépés kimarad, azt automatikusan állítja be a rendszer. A telepítésről pár képben:

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egy átcímkézett Linux Mint 20-as verzió, kiegészítve a Digitális Jólét Program arculati elemekkel, valamint az „/usr/local/djsza/”mappábabn található egyedi konfigurációs és parancsfájlokkal, valamint Python programmal. A Firefox kapott egy alapértelmezett Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag saját megjelenési témát. A Cinnamon asztali környezet pedig egy a témához illő menüképet, illetve a világos megjelenést, sárga ikonokkal. Felhasználóknak a téma adatai:

 • Mint-Y ablakkeretek,
 • Mint-X-Yellow ikonok,
 • Mint-Y-Aqua vezérlőelemek,
 • DMZ-White egérmutató,
 • Mint-X-Aqua asztal.

Érdekes, hogy a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag a felhasználókat többféle fióktípusba rendezi. A Linux Mint-ben meglévő Rendszergazda mellett az alap Linux Mint-ben lévő „Szabványos” helyett a „Családi”, „Gyermek” és „Idős” fióktípusokat ismeri. Ennek megfelelően például a „Gyermek” fióktípus esetén a számítógépen futó helyi DNS-ben letilt egy csomó nem gyerekeknek való tartalmat szolgáltató weboldalt. Érdekes, hogy a gyerekek elől tiltott tartalmak között a „/usr/local/djsza/config/domain_blacklist” fájlban van ilyen bejegyzés is:

127.0.0.1 origo.hu
127.0.0.1 www.origo.hu

Ezzel a bejegyzéssdel  a gyerekek elől tiltja az Origo oldalt. Illetve ezek a tiltások életbe lépnek akkor is, ha a gépet éppen felnőtt fiókú felhasználó használja, de bejelentkezve mardt egy gyermek is.

Sajnos nem láttam rá automatizált módot arra, hogy a „/usr/local/djsza/config/domain_blacklist” lista dinamikusan frissüljün, így a javításhoz, vagy aktualizáláshoz, kézi rendszergazdai frissítés, vagy egy most még nem elérhető script letöltése és futtatása szükségeltetik. Ez pedighsznos lenne, hiszen káros tartalmakat szolgáltató oldalak, napról-napra jellennek meg webszerte. Egyébként a Linux Mint kínál részben hasonló funkcionalitást „mintnanny” néven, igaz ez a funkció a teljes gépre hatályos szabályokat hoz létre, és nincs alapból sem telepítve, sem védelmi listával ellátva.

Ahogy a honlap fogalmaz a funkcióval kapcsolatban: „ A gyermekeknek és családoknak fejlesztett fióktípusban például a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag tűzfal beállításai közt tiltásra kerültek a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács által veszélyesnek minősített oldalak, valamint a felhasználó élményt növelő kiegészítők is elhelyezésre kerültek a felületeken. A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag webes böngészőjében a gyermekek felhasználói igényeit és a szülők elektronikus ügyintézését támogató linkgyűjtemény is kialakításra került.”

Egyébként szerintem az egy jó ötlet, hogy a felhasználókat többféle csoportba sorolják, és ennek megfelelően például egyes oldalak nem érhetőek el. Sajnos ez nem a rendszer integráns része, azaz nem érhető el a „Felhasználók és Fiókok” Linux Mint által kínált beállítóablakból. Arról nincs információm, hogy a készítők ezt az újdonságokat megpróbálták-e a Linux Mint-be is átvezetni. Alapvetően ez például lehetne egy olyan pont, ahol a fejlesztők jobbá tudnának tenni a felhasznált rendszert is. Persze az is lehet, hogy megpróbálták a fejlesztéseket visszajuttatni, aminek nyomát nem találtam a publikusan elérhető hibajelentőben, de a Linux Mint projekt nem tartott rá igényt. És ez, a továbbfejlesztések visszajuttatása az eredeti projektbe az, ami mint minden szabad szoftvernek a fejlődését támogatja.

A szoftverforrások, azaz a tárolók tekintetében a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag teljesen megegezik a Linux Mint kialakításával, azaz a Linux Mint, az Ubuntu és a Skype tárolóin kívül nem található benne további szoftvertárolók. Így tényleg egy enyhén módosított Linux Mint-ről van szó. Ugyanakkor így az egyedi részek frissítése szerintem nem megoldott, szóval kérdéses, hogy lesznek-e további frissítések, vagy azokat milyen módon lehet majd elérni. A Linux Mint szoftverfrissítései a 20-as verzióra tekintettel 2025 lesznek majd elérhetőek – a Linux Mint projekt tervei szerint.

Kihagyott ziccer, hogy a Linux Mint telepítéskor automatikusan elinduló Üdvözlőképernyő alkalmazás, amely pont a kezdő felhasználók kezdeti lépéseit lenne hivatott megkönnyíteni, úgy maradt ahogy volt és Linux Mint-ként indul el, semmilyen egyedi tartalmat nem kínál fel.

Szintén jó ötlet, hogy a Mint-ben is elérhető Firefox böngészőben korcsoportoknak megfelelően a Könyvjelzőkként webhelygyűjtemény érhető el. Ez persze inkább csak a hagyományos A kormányzati oldalak mellet elérhetőek különböző korcsoportok szerint besorolt weboldalak. Itt találtam néhány hibát:

 • Egyrészt van olyan oldal, amely 15+-osnak van írva, de például egy 16 évest nem enged be (ha korrekten kitölti a születési adatokat tartalmazó űrlapot) – ez GTA5.

 • Másrészt vannak ilyen furcsa nevek, mintha csak mechanikus importálás lett volna: „Magyar Elektronikus                   Könyvtár” a könyvjelzők között.

Az alapcsomag terjesztése egy enyhén testreszabott 2,3 gigabájtos telepítő ISO-lemezkép fájllal történik.

Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag kapcsolata a Linux Mint projekttel illetve a hazai közösséggel

Talán meglepő, esetleg nem, de én nem tudtam, hogy a Szoftver Alapcsomag a Linux Mint-re épül majd, így a mostani letöltés során szembesültem vele. Örömteli, hogy a Linux továbbra is terítéken van a kormányzati szektorban és ezzel is próbálják az egyedi felhasználókat és a KKV-ket a Linux felé terelni. Én továbbra is úgy vagyok vele, hogy ha valahova a Linux is megfelelő megoldás, akkor ott azt érdemes használni. Számítástechnika világával való ismerkedésre, tartalomfogyasztásra, dokumentumok létrehozásával, tartalmak előállítására és még sok minden másra is alkalmas a Linux alapú operációs rendszerek – általánosságban – és a Linux Mint is.

Egy szó mint száz, remélem sikeres lesz a Digitális Jólét Program és vele együtt a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag is, és tényleg lesz gyakorlati haszna, hosszú távú működése és fejlődése is. Amit én hiányolok a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag kapcsán az az együttműködés a szabad szoftveres közösségekkel így a Linux Mint közösséggel is. Egy ilyen együttműködés révén nem csak az elkészült termék lehetett volna jobb, hanem azok a projektek is, amelyekből a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag is táplálkozik. Az egyedi részek frissítésének lehetőségének hiánya miatt úgy gondolom, hogy lehet, ez csak egy egyszeri kiadás volt – persze örülnék, ha ebben nem lenne igazam. Szerintem az egyedi részek frissítésére könnyen meg lehet(ett volna) oldani, egyedi csomagok készítésével és saját tárolóba való feltöltésével és a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag disztribúcióba történő beállításával. Pontosan úgy, ahogy a Linux Mint is az Ubuntu-ra épül – hasonló megoldással. Bízom benne lesz folytatás és kormányzati akarat a szabad szoftverek népszerűsítésére. Reménykedem, hogy a kormányzat nem csak használni akarja az szabad szoftverek gyümölcseit, hanem értve ennek az ökoszisztémának az alapvető működését is, a fejlesztéseket vissza is juttatja azokba a projektekbe, amelyekből a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag vétetett. Tudom túlságosan idealista vagyok, még úgy is, hogy tudom, 2017-ben ajánlottam a Linux Mint közösség közreműködését a Digitális Jólét Programban, és ajánlottam a Linux Mint-et, lehetséges megoldásként. Ez ügyben két levelet is írtam a társaságnak, amelyekre választ nem kaptam. Persze tekinthetek történtekre úgy, hogy megcsinálták, amit kértem – és ez jó! De az ideális megoldás talán mégis egy együttműködésen alapuló kivitelezés lett volna. Persze így is örülhetünk egy új Linux terjesztésnek, amelyben sokunk munkája, lelkesedése benne van.

Ti hogy látjátok? Jó, hogy Linux Mint az alap? Mit várnátok el egy ilyen rendszertől? Jobb lett volna, ha ez valamilyen együttműködés keretei belül készül el?

Hozzászólások

Ránéztem. Nem is olyan rossz.

Ránéztem. Nem is olyan rossz. Kimondorttan alapszintű felhasználóként próbáltam használni,  a rendszerinfóból elkezdtem frissíteni 20.1-re, majd megszakítottam, mert kicsi volt a sebesség.  Korrektül kiírta, hogy megsérült az apt adatbázis. A következő rendszerindítás után, mintha mi sem történt volna, ismét lűáttam a figyelmeztetést, hogy lehet frissíteni. Azaz nem tudtam úgymond "tönkretenni".

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ránéztem. Nem is olyan rossz.

#13 A Profilkezelőben állítsd át Családira -> újraindítás -> és ez után próbáld visszaállítani - vagy
adminisztrálni. (pl. Frissítés, vagy neked hiányzó alkalmazás telepítése.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ránéztem. Nem is olyan rossz.

#13.1 Köszönöm, megnézem majd. Egyelőre csak virtualboxban próbálgatom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egyetlen rendszer újraindítás helyreteszi a Frissítéskezelőt

#13 A rendszer telepítés után a DJSzA újraindul, itt felhasználói beavatkozás nem szükséges.

A Frissítéskezelőt a panel ikonról első alkalommal elindítva, az Elérhető a Frissítéskezelő legújabb verziója tájékoztatást kapom, és a Frissítés alkalmazása elemre kattintva, telepíteni szeretném azt, ez a hiba mutatkozik:

W: Nem sikerült letölteni a következőt: http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mint-upgrade-info/mint-upgrade-info_1.1.7_all.deb
 Nem lehet megnyitni a(z) /var/cache/apt/archives/partial/mint-upgrade-info_1.1.7_all.deb fájlt - open (2: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár) [IP: 208.77.20.11 80]

W: Nem sikerült letölteni a következőt: http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mintupdate/mintupdate_5.7.3_all.deb
 Nem lehet megnyitni a(z) /var/cache/apt/archives/partial/mintupdate_5.7.3_all.deb fájlt - open (2: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár) [IP: 68.235.39.11 80]

Átállok a tux.rainside.sk tükörkiszolgálókra. Nem segít.
(a magyar tükörszerverek gyorsak, de korlátozottan terhelhetőek, következésképpen sokszor elérhetetlenek)

Újraindítom a rendszert..., tehát ez jön most:

Menü > Kilépés elem (bal oldalon a legalsó) > Munkamenet: Újraindítás > és...

Egyetlen rendszer újraindítás/reboot helyreteszi a Frissítéskezelőt

Mindezt az alapértelmezett fiókban csináltam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Frissítéskezelő „vagy” APT | Foglalt hely

#13.2 Megjegyzem, terminálban működik a frissítés, ha a Frissítéskezelőben nem is:

djsza-kim@djszakim-VirtualBox:~$ sudo apt-get update
[sudo] djsza-kim jelszava:       
Találat:1 http://archive.canonical.com/ubuntu focal InRelease
Mellőz:2 http://tux.rainside.sk/mint/packages ulyana InRelease         
Találat:3 http://tux.rainside.sk/ubuntu focal InRelease            
Találat:4 http://tux.rainside.sk/ubuntu focal-updates InRelease        
Találat:5 http://tux.rainside.sk/ubuntu focal-backports InRelease       
Találat:6 http://tux.rainside.sk/mint/packages ulyana Release         
Találat:7 https://repo.skype.com/deb stable InRelease             
Letöltés:8 http://security.ubuntu.com/ubuntu focal-security InRelease [109 kB]
Letöltve 109 kB 1mp alatt (89,9 kB/s)
Csomaglisták olvasása... Kész

djsza-kim@djszakim-VirtualBox:~$ sudo apt-get upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése    
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
 libegl-mesa0 libgbm1 libgl1-mesa-dri libglapi-mesa libglx-mesa0
 libxatracker2 linux-generic linux-headers-generic linux-image-generic
 mesa-va-drivers mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
 apt apt-utils bcmwl-kernel-source caribou dnsmasq dnsmasq-base firefox
 firefox-locale-en firefox-locale-hu gir1.2-caribou-1.0 gnome-calendar
 gnome-logs gnome-terminal gnome-terminal-data grub-common grub-pc
 grub-pc-bin grub2-common gufw libapt-pkg6.0 libasound2 libasound2-data
 libatopology2 libc-bin libc-dev-bin libc6 libc6-dbg libc6-dev
 libcaribou-common libcaribou0 libdrm-amdgpu1 libdrm-common libdrm-intel1
 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libdrm2 libegl1 libgl1 libgles2 libglvnd0
 libglx0 libnetplan0 libnss-myhostname libnss-systemd libopenexr24
 libopenjp2-7 libp11-kit0 libpam-systemd libproxy-tools
 libproxy1-plugin-gsettings libproxy1-plugin-networkmanager libproxy1v5
 libpulse-mainloop-glib0 libpulse0 libpulsedsp libsystemd0 libudev1
 libwavpack1 linux-firmware linux-libc-dev locales lshw lsof mint-mirrors
 mint-upgrade-info mintdrivers mintsystem mintupdate netplan.io p11-kit
 p11-kit-modules pulseaudio pulseaudio-module-bluetooth pulseaudio-utils
 python-apt-common python3-apt python3-pil skypeforlinux sudo systemd
 systemd-coredump systemd-sysv systemd-timesyncd tar tzdata
 ubuntu-drivers-common udev xdg-utils xserver-common xserver-xephyr
 xserver-xorg-core xserver-xorg-legacy xwayland
93 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 12 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 291 MB.
A művelet után 45,7 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] n
Megszakítva.

djsza-kim@djszakim-VirtualBox:~$ sudo apt-get dist-upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése    
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
 libllvm10
Ezt az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
 libllvm11 linux-headers-5.4.0-65 linux-headers-5.4.0-65-generic
 linux-image-5.4.0-65-generic linux-modules-5.4.0-65-generic
 linux-modules-extra-5.4.0-65-generic
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
 apt apt-utils bcmwl-kernel-source caribou dnsmasq dnsmasq-base firefox
 firefox-locale-en firefox-locale-hu gir1.2-caribou-1.0 gnome-calendar
 gnome-logs gnome-terminal gnome-terminal-data grub-common grub-pc
 grub-pc-bin grub2-common gufw libapt-pkg6.0 libasound2 libasound2-data
 libatopology2 libc-bin libc-dev-bin libc6 libc6-dbg libc6-dev
 libcaribou-common libcaribou0 libdrm-amdgpu1 libdrm-common libdrm-intel1
 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libdrm2 libegl-mesa0 libegl1 libgbm1 libgl1
 libgl1-mesa-dri libglapi-mesa libgles2 libglvnd0 libglx-mesa0 libglx0
 libnetplan0 libnss-myhostname libnss-systemd libopenexr24 libopenjp2-7
 libp11-kit0 libpam-systemd libproxy-tools libproxy1-plugin-gsettings
 libproxy1-plugin-networkmanager libproxy1v5 libpulse-mainloop-glib0
 libpulse0 libpulsedsp libsystemd0 libudev1 libwavpack1 libxatracker2
 linux-firmware linux-generic linux-headers-generic linux-image-generic
 linux-libc-dev locales lshw lsof mesa-va-drivers mesa-vdpau-drivers
 mesa-vulkan-drivers mint-mirrors mint-upgrade-info mintdrivers mintsystem
 mintupdate netplan.io p11-kit p11-kit-modules pulseaudio
 pulseaudio-module-bluetooth pulseaudio-utils python-apt-common python3-apt
 python3-pil skypeforlinux sudo systemd systemd-coredump systemd-sysv
 systemd-timesyncd tar tzdata ubuntu-drivers-common udev xdg-utils
 xserver-common xserver-xephyr xserver-xorg-core xserver-xorg-legacy
 xwayland
105 frissített, 6 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 404 MB.
A művelet után 518 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] n
Megszakítva.

... de ennek eredményét most nem nézem, kihagyom, mert nem várható el egy kezdőtől a terminál használata.
Nyilván eredményes lenne a javítás terminálban, az APT csomagkezelővel, és ez a sejtésnél több, azaz bizonyosak lehetünk a sikerben. A grafikus megoldást a korábbi hozzászólásomban leírtam.

A rendszer foglalt mérete

-- a mintupdate:amd64 (5.6.9, 5.7.3), mint-upgrade-info:amd64 (1.1.6, 1.1.7) csomagok telepítése után (előtte elfelejtettem ránézni):

df -h
Fájlrendszer  Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda1    16G 8,9G 6,1G 60%    /

-- a frissítések alkalmazása után (megj.: a rendszer az új kernel miatt újraindítást kér),

df -h
Fájlrendszer  Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda1    16G 9,6G 5,4G 65%    /

-- a frissítések alkalmazása után (a rendszer által szükségtelennek jelölt libllvm10 csomag, és a csak helyet foglaló, már telepített, de korábban letöltött csomagok törlésével):

df -h
Fájlrendszer  Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda1    16G 9,1G 5,9G 61%    /

A Frissítéskezelő segítségével grafikusan kivitelezhető a rendszer által szükségtelennek jelölt libllvm10 csomag, és a csak helyet foglaló, már telepített, de korábban letöltött csomagok törlése!

Terminálban így néz ki mindez:

-- a libllvm10 csomag törlése:

sudo apt-get autoremove --purge

-- takarítás, letöltött csomagol törlése:

sudo apt-get clean

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá

#13.2.1 Bizonyára felmerül benned, hogy miért kapod ezt a jelzést:

A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
 libllvm10

Mi lehet ez a libllvm10 csomag és a rendszernek vajon miért nincs rá szüksége?

Nincs rá többé szükség, mert a 10-es verziót kiváltja, pótolja a frissebb 11-es verzió (libllvm11), átvéve a korábbi csomag minden feladatát. Jelenleg a libllvm11 a legújabb csomag:
https://packages.ubuntu.com/search?keywords=libllvm&searchon=names
Természetes viselkedés, hogy ugyanazon programkönyvtár (lib*) két különböző verziójára nincs szükség.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem tudom, hogy a kinézetét

Nem tudom, hogy a kinézetét miért kellett így elcseszni. Maradtak volna az alap mint kinézetnél.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

blackPanther

#16
A linkelt oldalt olvastam kb. 2 hete.
Én nem tudok véleményt alkotni az egészről mert nem használtam sose a bP. os-t.
Az biztos hogy egy enyhén, vagy inkább közepesen zárt rendszer aminek nem kevés része fizetős, regisztrációhoz kötött, annak ellenére hogy egy ingyenes nyílt rendszerből építkezik.
És a színmagyar törekvést hallva, meg a blackPanther nevet ezzel összevetve sem jön már jól ki az egész koncepció.
Az biztos hogy a rajongótábora elvetemültebb még a kőkemény linuxos magnál is, viszont aki meg utálja az nagyon utálja.

Én nem hinném hogy a politika tett volna keresztbe az os.nek, inkább a fejlesztők keseredtek meg mert elment mellettük az utolsó busz és nem tudtak rá felszállni.

Ami vitahatatlan, és nem lehet egy legyintéssel lesöpörni, az a fejlesztők beletett munkája, a szándék ami jó irányt mutat, a lelkesedés. Ezeket nem lehet nem értékelni és ezekért congratula a csapatnak.
Viszont valami mégiscsak nem stimmt mer nem lett belőle világrengetés. A lapon is 480ezer letöltés szerepel ami jóindulattal max. pár 100ezres felhasználói tábort jelent,de inkább sokkal kevesebbet. 
Ez még Magyarhonban is csekély.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

blackPanther

#16.1 Voltak benne jó dolgok is, pl. nem volt minden alkalmazás telepítve, hanem csak akkor települtek, amikor az ember használni kezdte őket. Én nem kedvelem a KDE-felületet, ezért sem használtam, meg aztán tényleg, nem olyan gyakran frissült a rendszer.
Néhány éve olvastam arról, hogy örömmel fogadták kormányzati körökből a blackPanthert, aztán úgy tűnik, mégse kellett nekik, hanem a módosított Linux Mintet választották - és a hírek szerint tényleg jó sok pénzt bezsebeltek a "fejlesztők". De amit műveltek, én se tartom alkotó munkának, ahogyan az Adminisztrátor se, csupán koppintásnak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

blackPanther

#16.1 Jó ideje, amikor még egy ember állt mögötte, akkor többet lehetett tudni a hátérról, és akkor még érdekes volt, mint műszaki megoldás. Sokáig úgy tűnt, hogy halott projekt lesz belőle, azt már nem tudom, hogyan került egész csapat a projekt mögé, és hogy az eredeti szerző még része-e egyáltalán a csapatnak. Ugyanakkor az egésszel mintha elszaladt volna a ló, a BlackPanter OS ma kb. a csúcshardvert igénylő disztribúciót jelenti. Bár tény, hogy egyféle modularitást biztosít, azaz komponensek megválogatásával lehetséges gyengébb gépen is futtatni, de akkor is. Hogy egy konkrét példával illusztráljam: integrálták az Anboxot, ami egymagában is min. Core i7, vagy újabb procit igényel, és ménkű sok RAM-ot.

Na már most mifelénk a népek ha egyáltalán gondolnak, akkor úgy gondolnak a Linuxra, hogy a leharcolt, elavult gépre, amin már a Windows nyögdécselve fut, akkor majd arra ráteszünk "valami" Linuxot. Hát ilyen célra a BlackPanther os pont hogy nem jó. Nem igazán pályázhatna a MAGYAR Linux címre, mert a nép hardvere nem az ő világa.

Ami pedig a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag-ot illeti, hát nekem erről az első benyomásom az volt, hogy összeállt az UHU csapat a Sulix csapattal, már ami a színvilágot és stílust illeti. Erről nekem ez ugrott be.

Azaz, nyilván nem csak egy jelentkező lehet a címre, és akár az UHU-t, akár a Sulixot nézzük, nekik sokkal nagyobb az "ambíciójuk", mint BlackPanther projekté, és nyilván az igyekezetbe belefér akármi is. De ez a harc engem nem érdekel, nehéz ezt műszaki szintre konvertálni. A többi lényege csak annyi, hogy több jelölt / jelentkező is szóba jöhet, nyilván bármelyik nyer, az, aki nem, az majd zokon veszi. Nálunk a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" filózófia dominál, hát nincs min csodálkozni.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Csak egy kiváncsiskodás

#17 Én nem használom most, de biztosan frissül, mert egészen biztos, hogy olyat nem tettek bele, ami a frissítést akadályozná. Az esetleg ki nem mondott kérdés: a frissítés pedig nem írja felül a kiadásba tett dolgokat és beállításokat. :) A picurkákkal most mi a helyzet...?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak egy kiváncsiskodás

#17.1 Helyesen nönek. A gondok is:pl. az iskolakezdés. Ja és a szűlők persze borzasztóan elfoglaltak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak egy kiváncsiskodás

#17.1.1.1 Igyekszem a kérdést megválaszolnI, nem felejtetettem el. Úgy néz ki, hogy jövő héten szabadabb leszek...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Volt ebben a projektben az az

Volt ebben a projektben az az ötlet, hogy többféle felhasználó típus van. Szerintem ez egy jó ötlet, kár hogy a „Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag”-ban nem úgy lett megvalósítva, hogy az upstream is profitáljon belőle. Azaz előbb-utóbb a Linux Mint-be is bekerülhessen ez a megoldás. PoC szinten most este megcsináltam, és pull request-ként beküldtem a CInnamon gazdáinak. Kíváncsi vagyok mi lesz a reakció. A megvalósítás olyan, hogy csoportokat hoz létre a módosítás, amit aztán végül is egy csomó helyen le lehet kérdezni, sőt a tűzfalat is lehet felhasználói csoportra korlátozni. Mi a véleményetek? Lesz belőle valami? Érdemes folytatni? Vagy csak én voltam túl lelkes a kérdéssel kapcsolatban?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Volt ebben a projektben az az

#18 Ha van kedvetek beszélgessünk róla.

https://github.com/linuxmint/cinnamon/pull/10499

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Volt ebben a projektben az az

#18 Nekem nagyon tetszik az elgondolás, jó lenne ha megvalósulna és akár az LM új verzióiban visszaköszönne!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak