Mihez kezd egy nő a Linux Minttel?

Nagyjából 36 éves voltam, amikor elkezdtem használni a Linux Mintet, lassan négy éve. Mindezt teljesen kezdőként, úgy, hogy előtte még Linuxot is csak egyszer láttam, de az igazán nem hagyott bennem mély nyomot. Valóban kezdőként álltam neki tehát, ráadásul - hogy ez előny, vagy hátrány, azt mindenki ítélje meg maga - nőként. Mihez kezd egy nő a Linux Minttel? Hogyan és mire használja?

Mindig el szoktam mondani, hogy engem elsősorban erkölcsi megfontolások vezettek a Linux felé. Harminc felett azért már elmondható az emberek többségéről, hogy van egyfajta társadalmi felelősségvállalás, morális tartás bennünk, amihez az életünk igazodik. Velem is így történt. Elgondolkodtam: hogyha sosem loptam a boltban, mert elfogadhatatlannak tartom, akkor itt az ideje, hogy tiszta legyen a számítógépem operációs rendszere is. Mivel azonban nem volt erre alaphangon 80-100 ezer forintom (oprendszer, irodai programcsomag, vírusírtó), elkezdtem érdeklődni az olcsóbban vagy ingyenesen elérhető alternatívák között.

Nem kellett sokáig kutakodnom, a Linux volt az egyetlen, ami reális alternatívának tűnt. Beírtam egy linuxos fórumba, ahol a Linux Mintet ajánlották nekem, mert kezdőknek is megfelelő, könnyen használható, barátságos, egyszerű a kezelőfelülete. Feltelepítettem, némi segítséggel. Nem akartam “két lyukra játszani”, nem másodlagos rendszerként telepítettem, hanem egyetlen, éles, használandó rendszerként. Azt éreztem, hogy meg akarom tanulni. Az exem, aki programozó volt, le akart róla beszélni. Azt mondta, két héten belül sírni fogok tőle. Nem így lett.

Elkezdtem használni és azt éreztem, hogy ez valami veszett jó cucc. Egy teljesen komplett, használható, szinte mindenre alkalmas rendszert kaptam a telepítéssel. Ha pedig valami pluszt szerettem volna, hát letöltöttem. Ilyen volt például a ClipGrab nevű program, amivel YouTube videókat, illetve ezek hangsávját lehet letölteni.

Néhány hónapig olyan szinten lelkesedtem, hogy elkezdtem valamiféle hittérítői tevékenységet végezni. Mindenkinek, aki szembejött velem, a Linuxról beszéltem. Iszonyatos közlési kényszer lett rajtam úrrá, mert rendületlenül hittem, hogy nálam van a Szent Grál. Persze kiderült számomra, hogy az emberek nem mindig nyitnak olyan könnyen az újdonságok felé, mint én. Ezzel együtt komolyan azt gondolom - még most is -, hogy a legtöbb embernek, családnak teljesen megfelelő lenne a Linux Mint.

Mivel nem szoktam játszani, sem most, sem korábban nem próbáltam semmilyen játékot, sem online, sem lemezről, erről nem tudok nyilatkozni. Valahogy mindig időpocsékolásnak gondoltam, meg egyébként sem érzem, hogy erre bármilyen indíttatásom lenne. Nem szoktam társas- vagy sportjátékokat sem játszani, szóval ez egyéni defektem, nem a Linux hiányossága. Meg lehet oldani rajta a játékok telepítését, de hogy hogyan, abban én nem vagyok tapasztalt.

Van persze, ami hiányzik. Mert van ugyan irodai programcsomag, hiszen a LibreOffice és az OpenOffice.org is rendelkezésre áll teljesen ingyen, ezek nekem nem nagyon jöttek be. Nem mintha funkcionálisan nem felelnének meg, mert megfelelnek, csak nem sikerült megszeretnem ezeket. De erre is találtam megoldást. A Google irodai alkalmazásait használom, könnyen tudok vele dolgozni és ráadásul bárhonnan elérem a dokumentumaimat. Biztos, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő alternatívát.

A notebookom akkor, amikor elkezdtem Linuxot használni, majdnem új gép volt, viszonylag jó és erős, de nem csúcskategória. Sokat használtam, nemcsak hétvégén, hanem minden egyes nap. A mai napig ugyanezt a gépet használom, már több mint négy éve. Teljesen jól működik. Ma már simán használom a terminált, telepítek programokat, rendszert frissítek. Megoldok bármit. Ha erre képes egy majdnem 40 éves nő, akkor alapvetően tényleg bárkinek megfelelő lehet a Linux Mint. Mert tényleg egyszerű, tényleg barátságos és tényleg könnyen használható.

Hozzászólások

kybersas képe

LinuxMint

No, akkor üdv a csapatban, végre javul a nemek aránya.

Engem több mit 10 éve fertőztek meg, 56 éves ! -koromban, azóta nincs visszaút.
Ez egy más világ , szerintem a " Linux " életszemlélet is -pedig ugye olyan hogy " aLinux " -nincs, de van helyette számtalan disztribúció, és szabad választás. ( distrowatch.com )
Ez az amit a másik tábor nem ért.
Én is átestem a szinte " hittérítői " lelkiállapoton, de pár alkalom hülyének nézés után letettem róla, merthogy hülye vagyok, mert " nem értem hogy a számítógép az a vindóóóz " - hogy nem lehet ezt megérteni ?
Persze az oktatás is tehet róla ,nálunk számítógépes oktatás címen kizárólag egy adott disztribúció oktatása folyik, így ezen a hozzáálláson nem lehet csodálkozni.
Ubuntuval kezdtem ,akkor még a Mint gyerekcipőben járt, máig is kedvenc az ubuntu, általa jutottam el a Debianig, most éppen Mint 18-as Sára és Debian 9-es van a gépemen napi használatra, egy kis irodában ahol dolgozom, egy gépen ubuntu, a másikon Mint.
És senkinek se hiányzik " a másik "

Kybersas

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (3 szavazat)

ez már majd 4 éve volt?

Szia!

A manó csípje meg, ez már majd 4 éve volt? Örülök, hogy ennyire sikeres volt az átállásod, tök jó ilyenekről olvasni! Milyen jó, hogy azon a másik fórumon a Linux Mint-et ajánlották anno. Én már lassan 5 éve használom, kipróbáltam már számtalan más disztrót, de ez marad a fő rendszerem. Mellette azért van egy Debian, hogy néha valamit tanuljak is, mert a Mint arra nem jó, csak felrakom és használom. :-)

Tényleg alkalmas a Mint akár egy család kiszolgálására, ahogy említed. Egy kollégámnak felraktam a laptopjára és két év alatt egyszer hívott otthonról, hogy a kisgyerek a fali TV-n szeretné nézni a Bogyó és Babóca filmet, pár kattintással megoldotta. A neje is tudja használni mindenre.

Amit hiányoltam az írásodból, az az, hogy milyen asztali felülettel használod. Remélem Cinmanó! :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 "mert a Mint arra nem jó,

 "mert a Mint arra nem jó, csak felrakom és használom"

Ez azért nem minden esetben történik így :)

Egyébként erről már beszéltem is valahol, hogy mindaddig amíg a gyári alkalmazásokon túl nem kell más, vagy nem kell telepíteni drivereket, vagy valaki beállítja nekünk a munkahelyen, addig jó megoldás lehet egy átlag felhasználónak - bár az átlag felhasználó is elég tág, mert szerintem én is az vagyok. (feltételezem egyikőtök sem programozó, ha pedig igen, akkor nincs miről beszélni.)

Azt vettem észre továbbá, hogy a legtöbb linuxos felhasználó nem a legmodernebb és legjobb vasakat használja, hanem inkább olyan eszközökkel nyomulnak, amik pl. windows 10-en már csak döcögni képesek.

Azt is megnézném, hogy egy átlag nő felhasználó mennyire tudná használni a linuxot, mondjuk a barátnőm. Ha én szenvedtem vele, -pedig a fél életemet a gép előtt töltöm - akkor Ő ? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Azért gondolom, van egy olyan

Azért gondolom, van egy olyan speciális szakterületed, ahol a Mint valóban nem éri utól a Windowst, vagy olyan gamer vagy, akinek nem elég pl. a Steam által nyújtott játék. Feltételezem, ezért van szükséged a "legjobb, legmodernebb vasakra".

Szerintem a női felhasználók döntő többsége nem ilyen. Legtöbbjük Windows-t használ a munkahelyen, iskolában, csak néhányan találkoznak Linux valamelyik formájával. Azután vagy tetszik, vagy nem. Nem kellene azt a kevés próbálkozót leoltani, pláne úgy hogy érzek a szavaidban némi ellenszenvet a Mint iránt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Nem csak játékra használom a

 Nem csak játékra használom a gépet, hanem 3D modellezésre, renderelésre és más egyéb grafikai alkalmazásokra egyaránt. 

Egyáltalán nem leoltani szeretném azokat, akik használják a Linuxot, mert szerintem menő dolog, főleg egy nőnél, hogy ha ért hozzá. Viszont valóban van egy kis csalódottság bennem a Mintet illetően, hiszen minden próbálkozásom kudarcba fulladt vele, pedig nagyon szeretném, hogy minden zökkenőmentesen fusson, de jelenleg erre nem sok esély van. És nem azért, mert annyira egyszerű kezelni és nem is azért, mert akkora hardver támogatást nyújt...

Azért én szívesen látnám azt a nőt akinek könnyű és barátságos a Linux és bármit megold rajta, mindenféle előképzettség nélkül. Kérlek mutassatok be neki, hogy hadd emeljem kalapom előtte. Mindaddig, amíg ez nem következik be, - mármint a bemutatás - addig számomra ez csak egy jól átgondolt marketing szöveg, mint általában a Linux használatára buzdító írások, amiknek semmi köze a valósághoz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

 Nem csak játékra használom a  Nem csak játékra használom a

#5 Hi Zukkapidi

Viszont valóban van egy kis csalódottság bennem a Mintet illetően, hiszen minden próbálkozásom kudarcba fulladt vele, pedig nagyon szeretném, hogy minden zökkenőmentesen fusson, de jelenleg erre nem sok esély van. És nem azért, mert annyira egyszerű kezelni és nem is azért, mert akkora hardver támogatást nyújt...
Beszélgessünk szerintem akkor arról, hogy mi az a minden, amit neked nem sikerült beüzemelni a Linux, nevezetesen a Linux Mint alatt. És egészen pontosan milyen probléma megoldást próbáltál, ... mert írod, próbáltad megoldani. Tehát egy felsorolás kéne, a részletekbe mélyedve.

Nézd, én, amikor egy nem túl magas lécet adó tanfolyamra jártam, a legtöbb nőnek (és férfinak) a Ctrl + C és variánsai használatának elmagyarázásával ment el 2 hónap a 6 hónapos tanfolyamból. De akkor jött a meglepetés. Az egyik lány, aki nem is nagyon járt be az órára, kb. fél éve az egyik Linux kiadást használta. És két férfi vállalta, hogy felteszi a rendszerre neki a MS Office valamelyik változatát (végül nem én voltam a gyorsabb, jobban ráérő), ugyanis ez az oktatás Windows alapon ment, pedig mehetett volna Linux alapon is (a jogszabály engedte volna, de így döntött az oktató). Ezzel a törtánettel azt szerettem volna mondani, hogy a Wine-os telepítéshez a leány akkoriban nem értett (az irodai alkalmazás tekintetében és ez elég régen volt, amikor  Wine még nem volt ilyen fejlett, mint mostanában), viszont a mindennapokban igen aktívan használta a Linux-szot ..., és csakis azt! Olyan szinten, hogy a Windows alatt történő oktatás neki nehézségeket okozott, nevezetesen szerintem jó sokáig magyaráztuk el neki, hogy mi is a Sajátgép -akár, mint fogalom- és azt hol találja a menüben. Ez csak egy példa, több eset is volt. :D

Rengeteg nő használ Linux-szot, ha megnézed, a YouTube-on is blogolnak,
https://www.youtube.com/watch?v=7G7TJyZPKPo
de volt olyan 'társulat' is, hogy Ubuntu Woman, stb.. A SysadminDay-en is rengeteg nő volt, vagy legutóbb egy kéthetente megtartott találkozón is akadt, de itt vagy más fórumon jelen lévő fórumozók között is rengeteg a nő, ... csak nem női nick neveket használnak. ;)

Miért ne lenne képes egy nő arra és ugyanúgy, mint egy férfi? Nem is kicsi elfogultság van 'talán' az életszemléletedben. Kybersas fórumtársunk írta, náluk évek óta minden női munkatárs -különböző- Linux-szokat használ. :)
Én úgy gondolom, nem biztos, hogy jól magyarázod el a barátnődnek a Linux használatát, azaz inkább benned van a hiba, hogy nehezen érti meg, ami 'tök' egyszerű. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kybersas képe

Nők Linuxon

Helló Zukkapidi

" Azért én szívesen látnám azt a nőt, akinek könnyű és barátságos a Linux, és bármit megold rajta mindenféle előképzettség nélkül. Kérlek, mutassatok be neki, hadd emeljem meg a kalapom előtte "

Hát ezért ez nem így megy -ahhoz az is kell hogy azok a nők akarják is bemutatkozást.

Például ha eljönnél hozzánk Szegeden - egy civil szervezet  kis irodájába -egyszerre látnál négy !! olyan nőt -köztük szőkét is - akik  kb 10 éve Linuxon  - jelenleg éppen Mint-en és Unbuntu-n  dolgoznak napi irodai munkákat, és biztosan jól dolgoznak, mert ebből (is) élünk hogy a napi kötelező adminisztrációnk mindig rendben van.

Csak nem beszéltem meg velük, hogy akarják-e a bemutakozást mert már mind hazament.

( Ja és van köztük olyan aki otthon eldobta a kifizetett Windows-át Linuxért )

És biztos van még sok ilyen, csak nem tudunk róla. Pl ha átnézel az Ubuntu.hu oldalra ott is találsz , ráadásul az egyiket ismerem is személyesen, csak tudta nélkül nem akarok rá hivatkozni.

Szóval szerintem elég gyakran kellene emelgetni azt a kalapot.

És ez az írásom nem linux-használatra buzdító marketingszöveg, aminek semmi köze a valósághoz, hanem a valóság.

Miért szenvedsz a Mint-el és olvasom, nem sok esélyt adsz magadnak ?

Ha esetleg leírnád a gondot, elképzelhető hogy kapnál segítséget, azért -is -van ez az oldal.

Én vagy 10 éve használok linuxot -jelenleg épp Mint 18-et és Debian 9-et - ( mindkettő MATE-felület ) de még sokszor kérek segítséget, és mindig kapok.

Nem szégyen okosabbaktól tanulni, még ha esetleg nők is vannak közöttük.

 

Üdv : kybersas

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

RE.: Nők Linuxon

Elhiszem, hogy vannak akik használják, viszont ahogy azt írtam fentebb is, nem mindegy mire, mivel és hogyan.

Amit nehezebben hiszek, hogy bármit megold ráadásul egyszerűen. 

Ha majd lesz kedvük, örömmel fogadnám a bemutatkozásukat és egyúttal elmondhatnák, hogy mire használják a rendszert és milyen hardverekkel. :)

Tudom, hogy nem szégyen tanulni, de van így is elég tanulnivalóm a rendszer nyűgjei nélkül is, amit egyszerűen csak használni szeretnék.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE.: Nők Linuxon

#8 Szia,
Az a nagy helyzet, elkerülhette a figyelmedet, hogy kérdeztem valamit: mond el, mi a gond? Úgy is vehetjük -és így van- hogy megkértelek valamire. Nem válaszoltál, és most terelsz ezerrel. Számomra hiteltelen lettél (nem mintha ez számítana ;)).
Köszi az eddigi 'beszélgetést' ..., de tájékoztatásul: az emberek itt beszélgetnek, viszont nem vezérek, nem csak megmondják a tutit, hanem társalognak valamiről, aminek értelme van, azaz kérdés van, válasz van. Ennyi.
Nem kívánunk meggyőzni az igazunkról :), de a a 'legjobb lesz' befejezned a mesélést arról, hogy neked mi a jó és mi nem. Mert erre biztosan nincs időnk.

Szerk.: ... a munka mellett sem (mi is dolgozunk), a tanulás mellett sem (olykor tanulunk is), és a szabadidőnkben sem. Mi is hiszünk valamiben, például abban, hogy a Linux, amit használunk, működik. Abban is hiszünk, ha probléma van a használatával, akkor ezen és más fórumokon feltett kérdéseinkre választ kapunk, problémáinkra megoldásokat találunk. De lehetőleg és főleg érvek nélkül nem nyilatkozunk anélkül, hogy az állításainkat bizonyítani ne tudnánk. A fórumtársnők pedig akkor „nyilatkoznak” neked, amikor arra kedvük tartja, és tényleg bizalommal várj erre (mert előfordulhat ilyen). De éppen egy olyan bloghoz szóltál hozzá, amelyet egy nő nyitott (nem látszik világosan, hogy ezt észrevetted-e), az ő állításaid vontad kétségbe az állításaiddal. Egyébként, nemcsak én kérdeztem a problémáidról, hanem más is: „Miért szenvedsz a Mint-el és olvasom, nem sok esélyt adsz magadnak ?”. Arra a kérdésre sem válaszoltál. Megkérlek arra, hogy a jelenleg másfél napos regisztrációdat a jövőben próbáld hasznosabban, és feltétlen hosszadalmasan eltölteni nálunk, például úgy, hogy mindenkinek a kedvére legyen a társalgás, tehát ne csak neked. Cserébe mi megígérjük, hogy a immár a fórumon részletesen kifejtett gondjaidra megoldást, megoldásokat igyekszünk találni. Köszönöm a figyelmet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Kedves @kimarite,

 Kedves @kimarite,

Először is elnézést kérek, hogy nem válaszoltam neked azonnal. De, miután a torkomnak esel és hiteltelennek nevezel, azért elmondom, hogy azért nem válaszoltam, mert nem működik a 'válasz' gomb (csak tölt) a hozzászólások alatt, és nagyon nem akartam szétoffolni az egész komment részt, gondoltam várok vele, mert amit neked írnék, az úgyis egy kicsit hosszabb terjedelmű. Először viszont tényleg elkerülte a figyelmemet a válaszod, mert csak az utolsó bejegyzést figyeltem.

De, miután ki lettem kiáltva varjúnak, aki csak károgni jött ide, azért leírom mi volt a gondom. (Ezt egyébként a fórumban szerettem volna megtenni, miután rászánom magam, nem pedig itt, de ezek szerint tökmindegy...)

Számomra a legégetőbb gond a GPU driver telepítése volt, illetve annak nem működése. PPA-n keresztül frissítettem a driver listát, ahol a 390 a legújabb. Próbáltam korábbi verzióval is, gondolván a legújabb nem mindig a legjobb, de ugyanaz volt a helyzet. A driver települt (elvileg), és az Nvidia X server is a 390-es verziót mutatta, valamint a képernyő jobb felső sarkából is eltűnt a figyelmeztetés, hogy jelenleg a CPU-t használom. Nem tapasztaltam a sokak által jelentett fekete képernyőt sem, így a csökkentett módban való indítást és ott a terminálban való pötyögést kihagytam, mivel elvileg felismerte a rendszer a kártyát és a drivert is. Ami érdekes még, hogy a képminőség rosszabb volt, - mintha a bit mélység nem lett volna kellően magas - viszont a CPU alatt, ami az alap beállítás, szép volt. Tehát a rendszer elvileg felismerte, de a képminőség romlott... Viszont a Blender már nem ismerte fel a GPU-t csak a CPU-t. 

A másik gondom a Touchpad nem működése, amire túl sok megoldást és ötletet nem találtam, talán egyet, amit igaz kipróbáltam de nem segített. Tovább már nem is mentem, hogy a billentyűzet saját funkcióit is ki tudjam használni, úgy mint billentyűzetvilágítás fényerejének változtatása, videó rögzítése, stb., amiket az Asus atk package hivatott működésre bírni Windows alatt. Természetesen ez nem létezik Linuxra, vagy legalábbis nem találtam.

A hamrmadik gondom a fejhallgató némasága volt, amire szintén kipróbáltam egy megoldást (http://ubuntu.hu/node/28570) , de ez sem vezetett sehová.  Igaz itt egy kissé elvesztem a sok hülyeség közben, de amit sikerült kihámoznom belőle azt megcsináltam. Sikertelenül.

Egyébként ezek mellett, némely folyamatoknál olyan szintű lassulást tapasztaltam pl. egy pendrive-ról hdd-re másolás alatt, mintha lefagyott volna a rendszer. De volt, hogy egy alkalmazás megnyitása váltott ki hasonló jelenséget.

Az időm nagy részében a videókártya műkődésre bírásával voltam elfoglalva, igaz a többi problémára túl sok időt nem szántam, mert elfogyott a türelmem. Pedig hajlandó voltam lemondani bizonyos alkalmazásokról is, amiket Linux alatt nemigen fogok tudni futtatni, de a biztonság és a letisztultság nálam kulcsfontosságú, és úgy voltam vele, hogy majd pótolom valamivel őket. A lényeg a Blender, hiszen a munkám legjavát azon végzem.

Köszönöm, hogy elolvastad, és amennyiben nem utáltak még ki túlzottan, talán valami választ is kapok rá egyszer, bár ahhoz, hogy újra feltegyem a Linuxot, nagy lelkierőre lesz szükségem :)

(Tudom, az egyszerűség nagyon szubjektív, de az itt leírt tapasztalatok fényében aki azt állítja, hogy ez egyszerű, az nem tudom milyen adást néz... mert nálam az egyszerű és a felhasználóbarát ott kezdődik, hogy telepítek - működik - használom) 

Üdv.

(ASUS ROG G752vm)

- i7 2,6 GHz

- GTX 1060

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A problémákról

#9 Egy általános megoldás
https://rog.asus.com/forum/showthread.php?81702-Linux-installation-in-AS...
(https://askubuntu.com/questions/757573/installing-linux-on-rog-gl552vw-b...)
melyet érdemes elolvasni, de, mint írják, a kernel fejlesztésekor bekerültek bizonyos, korábban csak kapcsolókkal alkalmazható beállítások az újabb kernelekbe. Nem ez a megoldás azonban.

De térjünk vissza a hiba elhárításra. Amit írtál a gépről az valamire jó persze, de a teljes -vagy annak jelentős része- hardver információ az

inxi -F

és a (a sudo elhagyható, de nem hátrány, ha itt használod)

sudo lspci -nnkv

parancsokból tudható meg. Az inxi parancs a rendszered verziójáról is elárul információkat.

A hosszú kimeneteket a https://paste.ubuntu.com/ oldal segítségével osztd meg.

A további hiba keresés parancsai:

xdg-open ~/.xsession-errors
xdg-open /var/log/Xorg.0.log

A korábbiak az X (grafikus) megjelenítő üzenetei, a következők a rendszer egyéni összetevőinek üzenetei (is).

dmesg tail
xdg-open /var/log/syslog
xdg-open /var/log/kern.log

Az utóbbi két parancs igen hosszú kimenetet (azaz szöveget mutathat). Az xdg-open az egy fájl megnyitása az alapértelmezett alkalmazással (admin joggal nem használható), itt a szövegszerkesztővel. A /var/log könyvtárban szereplő log-ok neve sokatmondó, egyértelmű: a syslog a rendszeré, a kern.log a kernelé, továbbá a dmesg a megjelenítő (display) és az eszközmeghajtó (driver) üzenetei (messages), egy betűszó, olvasással, de parancs segtségével is megjeleníthető a terminálban.

Tehát ezekből a kimenetekből, rendszer üzenetekből kiderülhet a grafikus felület, de akár touchpad javításának módja, mindenképpen az üzenetek (jelenségek) alapján.

A megoldás minden egyes problémának egy-egy topikot nyitni. Látatlanban nem tudunk segíteni, de szerintem az egy érdekes dolog, hogy a gyártó helyett mi segítünk. Nem?

A touchpad-re pl. van ötletem, még egy parancs kell majd, hogy tudjuk, milyen touchpad ..., a topiknál részletezem majd, ha oda jutunk. De vélhetően kernel kapcsoló is létezik.

Tegnap még nem volt probléma a válasz adással, azóta én is leírtam, hogy lehet válaszolni:
https://linuxmint.hu/comment/17479#comment-17479
De azt is elfogadom, hogy lefeküdtél vagy más dolgod volt, viszont fórumtársunk kérdésére is ugyanolyan általánosságban válaszoltál, mint korábban (pár perccel azelőtt, amikor én is kérdeztem), holott biztosan nem erre volt kíváncsi.
Az állítólagos neked támadásra azt tudom válaszolni, hogy a moderátorok felé a világ összes fórumán elvárás, hogy mikor és mit és hogyan kéne csinálniuk ;). Idejöttél azzal az állítással, hogy „minden rossz”, a nők nem értenek a Linux-hoz, stb., olvasd vissza ..., a tipikus troll viselkedés, és jönnek időszakonként, hidd el. Az elvárásnak én is próbálok megfelelni (moderátor vagyok), ennek gyakorlatias megjelenését tapasztalhattad a válaszom által. Mármint, hogy normálisan válaszolj egy kérdésre (erre van egy etikai megfogalmazásunk), azaz, ne csak 'nyafogj'. Segítünk, ha segítesz megismerni a probléma, problémák részleteit, hogy mi a gond (ezt kérdezte fórumtársunk is). Ha nem mondod el, annak nincs értelme. Nem zárom ki, hogy képesek vagyunk segíteni és remélem, tudunk is. Vitustáncot nem kéne járni, mert valami nem működik, persze, bosszantó az ilyen. Részemről harag nem volt és nem is lesz, csak a feladatom végzem. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A problémákról

Köszönöm a válaszod.

Nem tudom, hogy merjek e ismét belevágni, hiszen garancia nincs rá, hogy jó lesz, annak ellenére, hogy vannak segítőkész emberek itt. Tudom van lehetőség dual bootra is, de  azt nem annyira szeretem. 

Igen, ahogy te is írtad vicc, hogy itteni embereknek kéne segíteni a gyártó helyett, ennek már hangot is adtam valahol korábban.  

Amint rászánom magam, nyitni fogok témákat a fórumon, és az írásod alapján nekilátok megoldani, hátha... :)

Egyébként sosem mondtam, hogy a nők nem képesek használni a Linuxot, csak kissé kételkedem benne, hogy egy átlag nő felhasználó minden képzettség nélkül bármit megold rajta.. amit továbbra is fenntartok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A problémákról

#9.1.1 Mi továbbra is ... mindig, mindent. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A problémákról

#9.1.1 "átlag nő felhasználó"

Elmagyaráznád, ki Ő?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A problémákról A problémákról

#9.1.1.2.1 Az idézett szövegből és írásodból kicseng a "hím sovinizmus"!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia Zukkapidi!

Szia Zukkapidi!

Bocsi hogy csak így belekotyogok a beszélgetésetekbe, de nem szép dolog minket lenézni azért mert nők vagyunk és általában nem feltétlenül áll érdeklődésünk középpontjában a számítástechnika, foci vagy épp az autószerelés. Ettől még sokan használunk valamilyen linuxot a hétköznapokban. Sőt mi több, egyre több nő választ munkát valamilyen IT szakterületen (akár fejlesztői akár operations területről legyen szó). Kétség kívül kevesebben vagyunk a férfi kollégákhoz képest, de vagyunk néhányan olyan elszántak, hogy IT területen vállalunk munkát, ahol bizony sok esetben linuxokkal is dolgozunk.

Ami engem illet, nincsen semmilyen iskolában szerzett IT végzettségem. Majdnem úgy kerültem kapcsolatba a linuxokkal, mint a topikot indító kolegina, csak nálam a kezdeti motiváció inkább kényszer és dac volt.

Röviden: Csakazértsem kérek segítséget az exemtől, de le kell adni a dolgozatot. -> Kell egy gép! De máris! Volt egy, csak épp operációs rendszer nem volt rajta. Aztán kutakodva az exem otthagyott CD-i között találtam egy olyan címkéjú lemezt, hogy UHU Linux 1.1 Operációs rendszer. Mivel leghalványabb foglamam sem volt róla hogy mi az az UHU Linux, csak annyi, hogy az Operációs Rendszer az egyenlő azzal amire nekem (pontosabban a gépnek) szükségem van. Így lett linux azon a gépen, és így készült el a beadandóm is, igaz, nem minden formázás volt a helyén, de a lényeg az elkészült...:) Ennek lassan több, mint 10 éve. Aztán próbálgattam tovább és végül megtetszett. Szó szerint végigpróbálgattam az összes menü lehetőséget (KDE3 volt még akkor), hogy mi mit csinál. Volt amiről volt fogalmam és volt amiről nem. Amiről nem volt, azt megkérdeztem egy valóban infos barinőmtől, aki készséggel segített elindulni. Megtanított keresni a google-el, elárult pár apróbb trükköt, pl. hogy létezik olyan, hogy parancssor. Eleinte igencsak tartottam tőle és tökre nevetségesnek tartottam, hogy én azt bármire is tudnám használni, aztán kis segítség és sok olvasgatás után egyre gyakrabban kezdtem el használni. Idővel megszerettem, mert igen hasznos és céltudatos eszköz. Eljutottam linuxos fórumokra, ott megvívtam a saját kis csatáimat, megismertem sok kedves és kevésbé kedves emberkét. A kedvesek közül néhányan ezen a fórumon is jelen vannak, és sokat segítenek másoknak. Időközben én is sokat formálódtam. Sokat köszönhetek a linuxos közösségnek és a linuxnak hiszen megtanítottak analitikusan gondolkozni, használni azt ami van, vagy ha nincs, akkor csinálni egyet. Ma ott tartok, hogy jelenleg egy felhő szolgáltatónál dolgozom mint SysAdmin. Rengeteg linuxxal és rengeteg vassal/VM-el dolgozom a munkám során. Jellemzően hibaelhárítással foglalkozom és kis mértékben segítek az admin toolok és környezetek fejlesztésében. Többnyire bashban dolgozunk, de adódik úgy néha, hogy bele kell nyúlni egy-egy progiba, így a programozás sem áll tőlem távol, bár ezt sem tanultam iskolában. (Igaz, nem feltétlen írok szép tiszta kódot, de a célnak általában megfelel.) Minden amit elértem az IT területén, az a saját kíváncsiságomnak, valamint az opensource közösségek segítőkészségének köszönhetem. Köszönöm!

 

Ami a munkahelyi vasakat illeti, arról nem beszélhetek, de maradjunk annyiban, hogy több/jobb, mint amit el tudsz képzelni és minden olyasmit megjavítunk benne (igen, én is megjavítom :) ), ami egy felhő szolgáltatásban szoftveresen elromolhat. ;) Ha mégsem sikerül vmiért, akkor megkérdezem a megfelelő kollégá(ka)t és együtt oldjuk meg a hibát.

Azt itthoni gépeim nem igazán modernek. Kódoláshoz nemigen kell erős gép, az ssh sem egy erőforrás emésztő alkalmazás a felhőben pedig van erőforrás bőven.

A szerveremen egy Debian 9 fut egy egyszerű Intel Duo E5200-es procival és 4 GB rammal. Ez elég a saját házi szolgáltatásaimhoz (fájlszerver, VPN, ssh). A házimozit egy RPi 1 B szolgáltatja Full HD-ban MiniDLNA alapon. Az RPi-n Archlinux ARM fut. Lapimon (egy DELL E6510) szintén Debian Stretch fut XFCE felülettel, míg az asztali gépen Dual bootban található egy Debian Stretch XFCE és egy Archlinux XFCE. Debian a stabilitás miatt, Archlinux pedig kiváló kísérletezni, hisz egy bleeding edge rolling disztro, ahol gyorsan megjönnek a legújabb fejlesztések, rém egyszerű forrásból fordítani csomagot ha épp nem lenne fordítva a repokban vagy az AUR-ban, pici, és gyors, mint a villám. Ami a Linux Mintet illeti, Anyukám gépére tettem egy LMDE-t, pont azért, amiért a kolegina is használja. Barátságos rendszer, és a Debian alapoknak köszönhetően stabil is. :)

Remélem kielégítettem a kíváncsiságodat! :)

A topicindítónak: Gratulálok a sikereidhez! Csak így tovább! Ahogy az én példám is mutatja, sosem tudhatja az ember, hogy x év múlva hol fog kikötni és mivel keresi majd a kenyerét! :)

adminnak: 500-as hibát dob az oldal a "Válasz" gomb megnyomásakor, ami nehezíti a helyes válaszadást. Ha időtök engedi kérlek nézzetek majd meg mi okozza a hibát.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szia Zukkapidi!

#10 Szia Kittus,
A hiba behatárolást köszönjük. Továbbítottam az admin-nak.
Jó volt a válaszod elolvasni, igazán tanulságos. Mindannyiunknak van valami ilyesmi története. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia Zukkapidi!

#10

Szerintem mindenki félreértett egy kicsit, mert nem nézem le a nőket, mint azt írtam is, szuper dolognak tartom ha egy nő boldogul ebben a témában. Tetszik amit írtál és igen, emelem a kalapom az ilyenek előtt. Számomra meglepő... ámbár tanulságos.

Személy szerint utálom a focit, az autókhoz pedig annyira nem értek, mint jelenleg a linuxhoz :)

Ettől függetlenül továbbra sem értem azokat az írásokat, ahol azt ecsetelik, hogy mennyire könnyű. Persze, ha az ember valamit megtanul, akkor könnyűvé válik. De ahhoz rengeteg időt rá kell fordítani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia Zukkapidi!

#10.2 Könnyű is lehet ! :)
Erre hadd hozzam fel példának az én esetemet.
Kb. 2011 nyár elején az akkor ~ 1 éves Win7-es PC-mről le kellet takarítani a Win.-t.
Mivel, megvan hozzá az eredeti hologramos telepítő DVD, megpróbáltam újratelepíteni, de egy adott ponton
minden kísértetnél leállt a folyamat - nem mozdult, nem reagált semmire - csak a nyomógombbal tudtam leállítani.
Mivel érdekelt a Linux, (hogy nézhet ki ? mit tud ? mennyire kezelhető ?...stb.) akkor már volt egy kiválasztott
kimondottan kezdők számára készített mutatós felületű kiadás pendájvra kiírva.
Úgy hogy szívfájdalom nélkül telepítettem azt a kiadást - ami a legelső alkalommal sikerült is !
Mivel ez egy nagyon jól előtelepített kiadás volt, sokáig semmi plusz csomagot nem kellett rá telepítenem
csak egyszerűen indítottam, és használtam !
A mai napig semmiféle külső driver-t nem kellett rá telepíteni, minden eddig csatlakoztatott eszközt felismer
kezelni tud (2.6.x-es kerneltől kezdve, a legújabbig.)
A full HD-s tartalmak lejátszása / szerkesztése meg sem kottyan neki.
Szóval, 2011 nyár eleje óta, egyszerűen csak használom a "Linuxot"
Igaz hogy nem egy erőmű, de amire (általában) használom, arra még mindig megfelel.

$ inxi -b
System: Host: growla Kernel: 3.13.0-143-generic x86_64 (64 bit) Desktop: Cinnamon 2.8.8
Distro: Linux Mint 17.3 Rosa
Machine: Mobo: Gigabyte model: H55M-S2H Bios: Award v: F1 date: 12/03/2009
CPU: Dual core Intel Core i3 530 (-HT-MCP-) speed/max: 1197/2926 MHz
Graphics: Card: Intel Core Processor Integrated Graphics Controller
Display Server: X.Org 1.15.1 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1280x720@60.0hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel Ironlake Desktop GLX Version: 2.1 Mesa 10.1.3
Network: Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller driver: r8169
Card-2: Qualcomm Atheros AR2413/AR2414 Wireless Network Adapter [AR5005G(S) 802.11bg] driver: ath5k
Card-3: Atheros TP-Link TL-WN322G v3 / TL-WN422G v2 802.11g [Atheros AR9271] driver: ath9k_htc
Drives: HDD Total Size: 320.1GB (24.7% used)
Info: Processes: 184 Uptime: 1:23 Memory: 1329.3/7790.5MB Client: Shell (bash) inxi: 2.2.28

(Ez az egyik rendszerem ... van 18.3 Cinnamon is.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Szia Zukkapidi!

#10 Remélem azóta, már nem voltak ilyen hibák!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia Zukkapidi!

"Személy szerint utálom a focit, az autókhoz pedig annyira nem értek, mint jelenleg a linuxhoz :)"

Ez esetben kvittek vagyunk, előítéletek terén! ;)

"Ettől függetlenül továbbra sem értem azokat az írásokat, ahol azt ecsetelik, hogy mennyire könnyű."

Talán azért, mert a te vasad azon viszonylag kevesek közé tartozik, amelyek rendetlenkednek Linux alatt. Sajnos, előfordul ilyesmi. :(

"Persze, ha az ember valamit megtanul, akkor könnyűvé válik. De ahhoz rengeteg időt rá kell fordítani."

"Tanulás": Igen. A Windózon szerzett tapasztalat legnagyobb része Lin alatt mit sem ér. Új rendszer -> új erősségek és gyengeségek. Gondolj csak bele, hogy Windózon mennyi energiát fektettél abba, hogy megtanuld használni azokat a programokat, amikkel dolgozol, vagy amelyek érdekelnek. Ez lin alatt sincs másképp, csak itt egy program installálása is kihathat a teljes rendszerre. Persze ezen változásokból egy mai modern deszktop linuxon többnyire a felhasználó semmmit sem észlel, ha minden rendben működik. De nem mindig van ez így.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia Zukkapidi!

Szia Kimarite!

Igazán nincs mit.

Mindenkinek megvan a maga története, és ez tök jó dolog!  :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Szia Zukkapidi!

#12 Kittus, és neked mi a történeted?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

És közben már a négy év is

És közben már a négy év is majd négy éve volt. Azóta mi a tapasztalat, mennyire vagy elégedett? Mi az amiben javulnia kellene a rendszernek (és ennek a honlapnak)?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve