Antivírus

Fórum: 

A linuxos antivírus programok sokak szerint feleslegesek, mégis lehet, hogy egyre inkább szükség lesz rájuk. A szerverek fele linuxos. Az internetes kütyük még nagyobb része linuxos (Internet of Things or IoT). Ezek ma már célpontok, netbot-ok hordozói lehetnek, és rendszerek összeomlásáért lehetnek felelősek.

Új linuxosként (Lx Mint.Sarah.Cinnamon) először a ClamAV-t telepítetem. Egy teljes scan során kb 500 fájlt jelölt meg PUA-ként (Potentially Advanced App), olyan fájlokat, amit a korábbi Windows rendszeremről hoztam át, de biztosan nem fertőzöttek. Ezután több leírást átnéztem, leghasznosabbnak ezt találtam, amelyik tesztelte a linuxos antivírus programok hatékonyságát: 

Linux: 16 Security Packages Against Windows and Linux Malware Put to the Test

https://www.av-test.org/en/news/news-single-view/linux-16-security-packa...

Végül letöröltem a ClamAV-t, amelyiknek a teszt eredményei nagyon gyengék a cikk szerint, és a Sophos mellett kötöttem ki. Grafikus felülete nincs, terminalról kezelhető. Két üzemmmódban működik: on-access (a fájlokhoz való hozzáféréskor), és on-demand (fájlok, mappák ellenőrzésére). Az on-access mód ki- és bekapcsolható. Bekapcsolva úgy tűnik, egy picit lassítja a rendszert.

kimarite képe

RE: Antivírus

@#0 Nem Antivirus, de nézzetek rá az Apparmor alkalmazásra. Van Wiki, nem túl könnyű beállítani, de annyira nem is nehéz, és öröm viszont, hogy csak egyszer kell (illetve az alkalmazásokat majd a telepítés után a 'szárnyai alá' kell vonni ... vannak erre alkalmazás profilok, viszont azért a 'tanulásra is lehetőség nyílik' a használata, beüzemelése során)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Apparmor

Egyekőre tényleg csak ránéztem, nekem profinak tűnik, bár a konfigurálása meg munkásnak, mert ha jól érem, minden alkalmazásra külön be kell állítani.  Jobban bele majd kell másznom, hogy jobban átlássam.

"Minden cég a saját lovát dícséri..."  - egyetértek ezzel. A Sophosnál egyelőre azért kötöttem ki, mert jók a referenciái és multiplatformos. Két angol egyetemről biztosan tudom, hogy ezt használják: az Oxford University és a Hope University (Liverpool, a héten ott jártam). Nemcesak a Linuxos, de a Windows-os malware-eket is figyeli, ami bár a Lx-on nem okoz kárt, de a fertőzés tovább mehet róla.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Apparmor

#4 Én nem tudom .. :). A Kaspersky az a tuti (szerintem), bizalmam még benne, tán még a McAffe ('újabban'), de évente változik, hogy melyiket nézik ki a legjobbnak, végülis egyéni ízlés kérdése. ;)
Apparmor; néha munkás igen, de Debian-alapú Linux-ra vannak profilok, a többi tesztelhető a kimenetből, annyira nem nehéz, van erre is némi támogatás ... de például az SELinux-nál (hasonló az Apparmor-hoz) RPM-es disztribúciókra vannak profilok és ugyanez, hogy nem mindenre van profil, viszont az SELinux nem igazán működik jól a Debian-alapú rendszereken. :D
Ámbár talán valamennyire jobb, mint a fájlokat titkosítani. Örülök, hogy valamennyire tetszett. Kicsit nehéz lenne leírni a használatát, az év végéig megpróbálok szemelgetni ebből magyarul is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kaspersky

Igen, a tesztek szerint ez a legjobb. Nekem valamiért a próbaverziót nem sikerült feltennem. Végülis nem bántam, mert lejár, és fizetős. A Sophos Lx verziója viszont ingyenes, és a tszteredmények megközelítik a Kaspersky-t.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Kaspersky

#6 Jó lehet az is. Tegyél egy próbát (a hozzászólásokat olvasd el) ...
http://hup.hu/cikkek/20161114/antitroszt_vizsgalat_indult_a_microsoft_el...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

na akkor melyket? :)

Sziasztok!

Ahogy látom, eltelt egy év. Beleástátok magatokat a témába? Mert én is szeretnék feltenni a linuxra valami antivirus és anti spy vagy malware programot. Ami egy kezdőnek egyszerűen kezelhető. Mire jutottatok? Mit érdemes használni? :)

Köszönöm a válaszokat előre is

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

na akkor méket? :)

#8 Szia, Mindenkinek más az 'ízlése' ;) ... a vezető védelmi szoftverek között működésben sok különbség nincsen. Nekem a Kasperski az elméleti kedvencem (a reklámvideóik is jók ;)). Régebben használtam a NOD (Eset), az Avira dolgait és a Norton-nal is próbálkoztam ... (mindez 10-15 éve). Néhányan az AVG-t is használják. Ne hagyjuk ki a ClamAV-t se.., de van még pár. Jujj: hát persze, hogy a Comodo is (hogy felejthettem el!). ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

na akkor méket? :)

#9 a comodónak jó volt a grafikája a weblapon, úgyhogy azt épp most töltöttem le. :) Akkor azt teleptem, aztán meglátjuk :) és mi van a spyware és malware védelemmel? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

na akkor méket? :)

#10 A Comodo-nak volt vagy van teljes alkalmazása ... azt hiszem. ;)
A Linux alatt inkább rootkit létezik, és ez ellen jó: rkhunter (és más alkalmazások)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

na akkor méket? :)

#11 Viszont mennyire tudom én alkalmazni az rkhuntert? Máshol azt olvastam, hogy aki kezdő ne vágjon bele :) . Az egyik ubuntu fórumon volt róla szó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

na akkor méket? :)

#12 Könnyen tudod alkalmazni :-). Mindenképpen frissíteni kell, de a (téves riasztásokat) jelenségeket nem fontos elfogadtatni a rendszerrel. Tehát a „--propupd” kapcsolót ne használd. A fals positive (téves) riasztások kezeléséről pedig sok helyen írnak.

Általában:

-- telepítés

sudo apt-get install rkhunter

-- frissítés (pl. vizsgálat előtt)

sudo rkhunter --update

-- vizsgálat (melynek végén láthatod, hogy melyik fájlban van részletes jelentés)

sudo rkhunter --check

Forrás:
https://logout.hu/cikk/kicsit_nagyobb_biztonsagban/teljes.html

Kézikönyv (nincs igazából szükséged erre)

man rkhunter

(az 'aki kezdő, ne vágjon bele' válasz ebben az esetben lustaság vagy elhárítás: a) túl sok fura kérdést tett fel a kérdező, és a válaszoló emiatt vagy önmaga lelki terhétől nyomva 'megunta' ; b) így 'noszogatja', hogy mégis vágjon bele, derüljön ki, mennyire akar linux-ozni, tehát a kérdező hátha mégis továbbmegy ... bármi fura is a válasz, a kérdező nagyon szeretné megoldani / fura módszer ez is)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

na akkor méket? :)

#13 köszönöm, felrakom ezt is :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

comodo hiba

A csomódó mindjárt hibát is jelzett :)

Letöltöttem előbb a MINT 64 bites vverzióját, arra is kiírta a hibát, aztán letöltöttem az ubuntu 64 biztes verzióját, erre kiderült, hogy az ugyanaz. Ravasz :)

De ezt írta. :)

http://i.imgur.com/sp3Ppbj.png

Van megoldás, vagy keressek másik virusírtót? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

 

telepítve, futtatva, eddig egy figyelmeztetést adott.

 

/usr/bin/lwp-request                   [ Warning ]

van dolgom vele? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#16   Még kettő:

mert közben rájöttem, hogy enter-t kell nyomogatnom, hogy folytassa. :) De tetszik az egyszerűsége :) Szeretni fogom én ezt a linuot, azt hiszem :)

 

 Performing filesystem checks
    Checking /dev for suspicious file types                  [ Warning ]
    Checking for hidden files and directories                [ Warning ]
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#17 A végén csinál egy összesítést ... ha ott azt írja hogy: " Possible rootkits: 0" akkor nem kell komolyan aggódni.

Ha telepítetted a clamtk-t, és a nemo a fájlkezelőd, van hozzá egy praktikus alkalmazás amely a clamtk oldaláról  tölthető le

és telepíthető. A neve: "nemo-sento-clamtk"

Telepítés után, (kell egy újraindítás is) beépül  a jobb egérgombos menübe ... ha rákattintasz valamelyik fájlra / mappára,

akkor közvetlenül indíthatod ezeknek az átvizsgálását.

https://i.imgur.com/TF071i4.png

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#18 Köszönöm, sikerült felraknom Őket, ha a mint alapértelmezett fájkezelője a nemo, akkor újraindítás után ki is próbálom. :) Ha nem, akkor nyilván lehet telepíteni... :)

Ide kivánkozik még a kérdés: ezek nem úgy tűnnek, mint valós időben futó virus szkennerek :) Egy olyat érdemes azért telepíteni? vagy péládul az rkhuntert milyen gyakran érdemes futtatni. :)

És bár nem szoftver, de a biztonsághoz tartozik. A windowsban nem merem elmenteni az oldalakhoz tartozó jelszavaimat például, és így mint lusta ember állandóan szitkozódom, amikor újra és újra be kell írni. :) Linux alatt mi a helyzet ezekkel kapcsolatban? Elmentheti a böngésző, vagy itt is van kockázata? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#19 A clam nem valós idejű kereső -  csak akkor keres ha futtatod.

Habár, ha jól emlékszem, meg lehet úgy mukuttyolni hogy valós időben keressen .. de ahogy néztem ez nem egyszerű feladat.

Régebben a valós időben kereső Comodo volt telepítve nálam...első futtatásnál volt néhány "találata" de aztán hosszú ideig semmi.

Végül is töröltem ! (Nem tetszett hogy kikapcsolt állapotban is kommunikált a külvilággal.)

Jelszó széfnek ott van (lehet) a keepass2

Megnézheted hogy néz ki: synaptic -> keepass2 -> jobb egérgomb rákatt. -> Tulajdonságok - Leírás -> Képernyőkép kérése

 

Szerk.:

https://www.tecmint.com/best-antivirus-programs-for-linux/      (2017 Ápr.)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

#20 Köszönöm! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

rkhunter

#16 A vizsgálat végén látsz egy log fájlt, az kéne megnyitni, hogy megnézd a részletezéseket, pl. hogy mi is a Warning :-). 'Mindeközben' a szolgáltatóm szerelte a netet, úgyhogy elment (aztán most vissza csalogattam).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

comodo hiba

#15 A megoldás itt van (az első választ linkeltem):
https://askubuntu.com/questions/820794/comodo-antivirus-installation-pro...

De egyszerűbb kivenni a DEB telepítőből ezt a verziójú függőséget, itt írtam a módszert:
https://linuxmint.hu/comment/12959#comment-12959
„A módszer -a control fájl megváltoztatása miatt- most ez volt:”

Igazából ez nem túl biztonságos lépés -garantálni nem tudom, hogy az újabb, a control fájlban hagyott (nem néztem meg most, van-e újabb ott- libssl függőséggel az alkalmazás ugyanolyan biztonságosan működik majd. Ezt igazából a fejlesztő jelentheti ki, de első ránézésre úgy látom, nem foglalkozik a kérdéssel:
https://forums.comodo.com/comodo-antivirus-for-linux-cavl-b275.0/;0-t116...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

rkhunter +

#19 Az rkhuntert? Minél gyakrabban. Naponta esetleg, de hetente legalább egyszer. A gyakoriság attól is függ, mennyire lógsz 'veszélyes' oldalakon, milyen gyakran és mennyi ideig használod a rendszert naponta, hány csomagot telepítesz ésszel vagy esetleg ész nélkül. :-)

A Nemo a Cinnamon asztali környezet alapértelmezett fájlkezelője, a MATE asztali környezeté pedig a Caja. Innen (is) tudsz tájékozódni a Linux Mint kiadások (Ubuntu alapú és Debian alapú) változatairól,
https://linuxmint.hu/sugo
és a 'Kiadási megjegyzések'-et érdemes megnézni.

Én nem használok jelszó mentő alkalmazást a böngészőben, de biztosan sok ember igen ;).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

nemo

Igazából már feltelepítettem rá a nemo-t, remélem nem csináltam nagy bajt vele :)

A többi választ köszönöm :)

És a biztonságról annyit, hogy a nejem gépén már egy hónapja ott a linux mint, ma feltelepítettem rá az rkhuntert, és semmit nem talált. :) Igen lenyügöző, ha windows lenne, már több száz virust találtunk volna egy hónapnyi internethasználat után a gépen :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

nemo vagy caja

#25 Asztali környezet ;) :

inxi -xx -S
System:  Host: kim Kernel: 4.9.0-3-686 i686 (32 bit gcc: 6.3.0)
      Desktop: MATE 1.16.2 (Gtk 3.22.11-1) dm: lightdm
      Distro: Debian GNU/Linux 9 (stretch)

Nálam a Caja van (a FileRoller egy csomagoló, tömörítő..)

cat ~/.local/share/applications/mimeapps.list | grep 'inode/directory'
inode/directory=org.gnome.FileRoller.desktop
inode/directory=caja-folder-handler.desktop;org.gnome.FileRoller.desktop;

*****

Közben változtattam:

xdg-mime query default inode/directory
caja-folder-handler.desktop

*****

cat ~/.local/share/applications/mimeapps.list | grep 'inode/directory'
inode/directory=caja-folder-handler.desktop
inode/directory=caja-folder-handler.desktop

És némi érdekesség a desktop fájlra kereséssel ..:

cat $(locate caja-folder-handler.desktop) | egrep -i 'Name\[hu]|Exec='
Name[hu]=Caja
GenericName[hu]=Mappa megnyitása
TryExec=caja
Exec=caja --no-desktop %U

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter +

#24 Nálam jelszómentőnek a LastPass működik, nem találkoztam problémával.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

clamtk honlap XSS szkript ?

#28 No igen -nálam is- de pl. A Debian Stretch alatt is ugyanazt tudod telepíteni, mint az oldalról:

apt-cache policy clamtk
clamtk:
 Telepítve: (nincs)
 Jelölt:  5.24-1
 Verziótáblázat:
   5.24-1 500
    500 http://ftp.cz.debian.org/debian stable/main i386 Packages

Amúgy egy-két éve a Qt GUI csomagnak ment tovább a fejlesztése, ám manapság nem tudom, mi van ezzel. Én nem használom a GUI-t, lassúnak tűnik és nem tudom részletessé tenni.

-----

Érdemes lehet írni a fejlesztőnek az XSS miatt:

https://github.com/dave-theunsub/clamtk

Support or Contact

Having trouble? Have a suggestion? Please use a bug tracker:
ClamTk issues
clamtk-gnome issues
thunar-sendto-clamtk issues
nemo-sendto-clamtk issues
clamtk-kde issues

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

clamtk honlap XSS szkript ?

#29 Vanegy telepítést nem, hanem csak beállítást igénylő védelmi / szűrő lehetőség - a "Norton ConnectSafe". (Norton DNS)

(De erről bővebben majd holnap !)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

comodo hiba

#23 Comodoval csak annyi bajom volt, hogy miután -jó pár éve - feltettem, nem szállt le rólam. Még akkor se miután eltávolítottam. Peerblock, moblock mutatta, hogy folyamatosan kíváncsiskodik, és ez csak szolgáltató váltás után szűnt meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

comodo

#32 Hát ... . Én ezt nem néztem. Nem is tudom, miket nézhet és azt sem, hogy egyáltalán más, hasonló szoftverek néznek-e hasonlókat. Őszintén szólva régen használtam, és nem tudom, mit közöl a Comodo erről egyáltalán előre vagy valamilyen tájékoztató leírásban. Az Android-on láttam valamilyen alkalmazással, hogy bizonyos alkalmazások hova küldenek adatokat: nyilván alap adatokat ..., persze, nem tudhatjuk, sok alkalmazás nem közli.
Az eltávolítás utáni kíváncsiskodást felfogom, de azt nem, hogy miért nem tudtad megoldani. Lehet, nem is könnyű.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

rkhunter (log)

#22 https://linuxmint.hu/blog/2017/08/az-rkhunter-alkalmazas-lmde2-alatt-jel...

sudo less /var/log/rkhunter.log

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

comodo

#33  "de azt nem, hogy miért nem tudtad megoldani. Lehet, nem is könnyű."
Mert nem úgy születtem, hogy mindent tudok. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

valós idejű scanner

nos, próbáltam installálni egy valós idejű virusrtót forráskódból, és simán elakadtam. :) Tehát ha van valamilyen, amit könnyű megcsinálni, esetleg nem kell forráskódból, akkor osszátok meg velem, kérlek :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Norton ConnectSafe - secure DNS

#31 Mint fentebb említettem, van egy egyszerű megoldás amely lehet hogy nem veszi fel a versenyt minden tekintetben

a telepített valósidejű víruskeresőkkel, de a semminél biztos többet ér ! Illetve olyan szolgáltatásokat is nyújthat, melyeket a

víruskeresők nem biztos hogy tudnak !

Ez a Norton ConnectSafe.

Egyszerűen fogalmazva, az internet kapcsolatunkba beiktatjuk a Norton secure DNS szerverét.

Valós időben figyeli az internet forgalmunkat, és szükség esetén riaszt ill. letilt.

https://dns.norton.com/configurePC.html

3 "fokzata" létezik:

1; 199.85.126.10 199.85.127.10  (Rosszindulatú programok, adathalászat, átverés webhelyek szűrését végzi.)

2; 199.85.126.20 199.85.127.20   (Az előbbi, + pornográf oldalak (ifjúság védelem))

3; 199.85.126.30 199.85.127.30  (Az előbbi + fokozott / kiegészített ifjúság védelem)

 

Beállítása egyszerű:

Katt. a panelen lévő hálózati ikonra -> Hálózati kapcsolatok -> katt. a kapcsolatodra (Ethernet / WiFi) -> Szekesztés

-> IPv4 beállításai -> Módszer: Csak automatikus (DHCP) címek -> DNS kiszolgálók .... ide másold be az általad

választott szűrési fokozathoz tartozó IP (DNS) címeket. ( Pl.: 199.85.126.20 199.85.127.20 .... hogy a gyerkőc

legalább otthon ne tudjon pornót nézni ! :) ) -> Mentés

https://i.imgur.com/lLABaJ9.png

Ezután kell egy internet kapcsolat újraindítása.

Vagy a hálózatkezelővel ( off -> on)

Vagy:

sudo service network-manager restart

 (Megjegyzés: Tőbb abszolút ártalmatlannak tűnő oldal betőltésénél riasztott ill. akadályozta meg a betöltést malware-re

hivatkozva !)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Norton ConnectSafe - secure DNS

#37 Nem tudtam, mi lesz a mondanivalód ... . A Comodo-nak is van ilyen:
https://www.comodo.com/secure-dns/
;)
A Norton-t is jónak tartom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

köazönöm szépen! Jül veszem akkor ki, hogy nektek semmi olyasmi nincs a gépen, ami valós időben szári a dolgokat? :) Biztonságos ezen a módon a linux? Mert akkor én sem erőlködöm vele :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

#39 Szia.

10 (elnézést, javítva: nem 13 éve) éve vagyok Ubuntus majd Mintes, soha nem volt vírusom de ezeken a fórumokon sem olvastam, hogy bárkinek lett volna. A Gufw tűzfal van egyedül, amellyel minden új telepítésnél találkozom. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

köszönöm :)

#39 Tulajdonképpen nincs vírusvédelem a ClamAV-on kívűl, de vannak egyéb dolgok. Tűzfal, esetenként konténerben futtatott böngésző, fail2ban és az rkhunter. Továbbá kevés böngésző kiegészítőt használok. Ezek, amik megvalósultak, pár terv még van. ;)
De Windows-zos gépekkel sem kommunikálok gyakran (levél), nem kattintok gyanús hivatkozásokra, és különösebben nem látogatok kifejezetten veszélyes oldalakat sem: itt a természetvédelmi filmekre gondolok, konkrétan, amikben -jó esetben csak- egy férfi és egy nő mutat meg 'dolgokat'. A Wine-t sem használom, és Flash Player sincsen telepítve. :-)
szerk.: Persze, telepíthetsz egy állandó vírusvédelmet, hogy nálad ne énekeljenek hamisan a bitek még véletlenül sem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

#41 A pornó engem sem érdekel, nem is érdekelt soha. Viszont flash-t használok, mert muszáj, és vannak windowsos programjaim is, amikre nincsenek alternativák, bár ezeket még nem sikerült egyelőre a wine-ben megfelelően telepíteni :)

Na szóval, akkor ha állandó virusvédelem kell, akkor végül is mi? :)

Mert az avast úgy láttam már nem érhető el linuxra, a comodó azt a függőségi hibát jelzi, a clam av pedig egy forrláskódot ad, és hiába ccsináltam végig, ami a leirásában van, nem települt a gépre :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

#40

 

"10 (elnézést, javítva: nem 13 éve) éve vagyok Ubuntus majd Mintes, soha nem volt vírusom de ezeken a fórumokon sem olvastam, hogy bárkinek lett volna"e

Ez megnyugtatóan hangzik, lehet akkor én sem erőltetm annyira :) Köszi :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

köszönöm :)

#42 Az Avast már hogyne lenne elérhető Linux alá :-), imhol:
https://www.avast.com/hu-hu/download-software

További lehetőségek, pl. Kaspersky, McAfee ... (ESET) .
Minden évben más víruskergető a legjobb, nagyon nincsenek különbségek az éllovasok között. Nézz körül az Androbit oldalon (magyar), ahol részleteznek párat.

sudo apt-get install clamav

Itt mi a probléma?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm :)

#44 "Itt mi a probléma?"

Szerintem, ő ezt már telepítette...csak nem találja - mert terminálból indítható.

De ha telepíti a clamtk-t a clamav grafikus felületét, akkor megtalálhatná a menüben.

sudo apt install clamtk

(Ha a clamav nincs is telepítve, valószínű magával hozza azt is.)

https://i.imgur.com/I1wOMkk.png

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ClamAV

#45 Legyen úgy, ahogy te mondod és csak én vagyok 'érzékeny' a megfogalmazásra. Íme: :-)
„a clam av pedig egy forrláskódot ad”

Használat:
https://wiki.debian.org/ClamAV
https://www.howtoforge.com/tutorial/clamav-ubuntu/
https://github.com/vrtadmin/clamav-faq/raw/master/manual/clamdoc.pdf
(https://www.clamav.net/documents/installing-clamav)

Honlap: https://www.clamav.net/

 • Command-line scanner
 • Milter interface for sendmail
 • Advanced database updater with support for scripted updates and digital signatures
 • Virus database updated multiple times per day
 • Built-in support for all standard mail file formats
 • Built-in support for various archive formats, including Zip, RAR, Dmg, Tar, Gzip, Bzip2, OLE2, Cabinet, CHM, BinHex, SIS and others
 • Built-in support for ELF executables and Portable Executable files packed with UPX, FSG, Petite, NsPack, wwpack32, MEW, Upack and obfuscated with SUE, Y0da Cryptor and others
 • Built-in support for popular document formats including MS Office and MacOffice files, HTML, Flash, RTF and PDF

Súgó:

clamscan --help

A heurisztikus keresét is be lehet kapcsoltatni.

Valahol az előzményekben írtam, hogy ugyan van grafikus felület, de 'én' azt lassúnak tartom a terminálos megoldással szemben. Ettől függetlenül ki lehet próbálni. És talán azt is írtam, hogy a Qt GUI (graphical user interface) időben tovább fejlesztették, mint az általad említett GTK+ GUI-t, de az előbbi nem érhető el az alapértelmezett tárolókból, és talán a GTK+ verzió is behozta a hátrányt, azaz frissítik ugyanúgy ezt is: nemcsak biztonsági frissítések területén, mert azokat biztosan beletették (mindkettőbe).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ClamAV

#46 Így lehet hogy még gyorsabb lesz a clamav:

clamdscan -m --fdpass /home

Meg is mozgatja az összes magot / szálat rendesen !

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

hm

 

Igen, vélhetőleg telpíítve vavn a clam av vagy tk, mert amikor beírom a terminálba, hogy clamscan - akkor csinál valamit :)  És abban is igazatok van, hogy azért nem találtam, mert grafikkusan kerestem :

Szóval nem kell grafikusnak lennie :)

Majd megszokom a termnált :)

Előbb-utóbb.

Na szóval, lehet leirtátok már, de még nem teljesen vágom az Avatárok nyelvét innen a Föld bolygóról. Szóval ha már fent van, hogy lesz

valód isejű scanner? Akár terminálból is :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

hm

#48 A valós idejű scannernél az Avast-ra érted, hogy miképp legyen az? :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

hm

#48 ClamTK 5.20 GUI for Clam Antivirus

Ha telepítve van a menüből indítható

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

hm

#50 Szia, eugene nyilván úgy gondolt a valós idejű szoftverre, hogy 'az' állandóan figyel (fut).
És lapozz feljebb, a ClamTK-t telepítette már.
Úgy látom, nem tud dönteni a vírusvédelmi alkalmazások között ... .

A ClamAV valós idejű beállítására talán jó lehet;
https://code.launchpad.net/clamav-realtime
(https://www.google.hu/search?q=clamav+real+time)
Ám igazából a ClamAV nem erre a dologra lett kitalálva.
Régebben próbálkoztam a valós idejű védelemmel, több csomag kellett, a levelezőhöz is egy például. Manapság már mások a feltételek (csomagok).. ez az igazság (és nem hazugság/lüge). ;) :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

hm

Szerintem egy kezdőnek finga nincs róla hogy mi a GUI a ClamAV meg a Clamtk, főleg ha ezt a terminálból akarja indítani (én sem tudtam és lehet hogy másokse) Ezért egy kép többet ér (néha) mint 1000 fórum komment.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

hm

#52 A kép példával teljesen egyetértek. :-)

A kezdőkre -különböző mértékben- jellemző, hogy ;)
-- a menüben sem ismeri ki magát, mert itt már telepítve van szerintem .. de ... meg is találhatta (azért írtam, hogy felesleges [már] a kép példa), csak nem fejezi ki egyértelműen ezt: de csak megcáfolja (ha akarja)
-- nem reagál jó pár válaszra, csak ami belefér a világnézetébe, azaz, amit éppen felfog az 'Avatar' nyelvből: a Comodo telepÍtési problémára írtam megoldást, és az rkhunter warning értelmezésre itt és itt. Továbbá megírtuk, hogy a ClamAV alapból nem valós idejű víruskereső (itt és itt), de megint megkérdezi ugyanazt. Az Avast alkalmazásra is írtam választ. A semmi válasz értelmezése = kezdő (út kereső). :-)
-- a válaszokat nem tudja sorban elolvasás után (és mondjuk listázva) egészében értelmezni, egyvalamit megköszön, de a többi válasz az egyik fülén be a másikon ki.
-- mindenbe témába belevág (amibe csak lehet, de ez nem baj), akár a forráskódból telepítésnek is ..., de azt már nem írja és nem kérdezi meg, hogy mi lehetett a hiba és hogy lehetne megoldani. Lehet, azt is elfelejti, hogy nem ajánlott két vírusvédelmi alkalmazás egy időben történő használata, bár lehet még egy sincs telepítve.

Még folytathatnám, de szerintem ennyi épp elég. ;)
Semmi gond, hogy képekkel illusztráltad a ClamTK alkalmazást.
És a kérdező is nagyon lelkesen keres, ismerkedik a rendszerrel, így előbb-utóbb rájön dolgokra, a Linux működési sajátosságaira. Semmi gond a kérdezési technikájával, ahogy írtam, érthető és sajátságos. Majd kiválasztja, melyik vírusvédelem jó neki ..., egyelőre utat keres, minden érdekli. És a sokféle válaszainkkal sincs gond, ugyan belekapunk mindenbe, sokféle dologról írunk, de egy témakörben ..., és biztosan sok embert érdekel a téma, azaz ezzel a topikkal így semmi gond, sőt ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Firejail

#53 Felvetnék még egy védekezéssel összefüggésbe hozható lehetőséget.

Ez pedig a Firejail ... homokozó / sandbox.

Több alkalmazás is futtatható homokozóból - pl. böngészők, VLC, Qbittorrent.

Viszont arra nem igazán találtam leírást / magyarázatot hogy Linux alatt milyen típusú

fenyegetésektől lenne képes megvédeni.

Arra már rájöttem, hogy ha homokozóból indított Firefox-ból szeretnék képet feltölteni

pl. az imgur.com-ra, a sját könyvtáraim közül, csak a "Letöltések" és "Asztal"

könytárak tartalmát érem el. A feltölteni kívánt képet a "Képek" könyvtárból, előbb

át kell helyeznem a Letöltések-hez, hogy feltölthető legyen az imgur-ra.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Firejail

#54 A firejail használatáróll itt, a hozzászólásom második felében írtam, de igazság szerint nem mélyedtem bele nagyon. Mármint, hogy melyik könyvtár legyen a homokozó. Te is a 'work' könyvtárat használod, vagy más megoldást?

-- a firejail és a docker homokozó/konténer alapú megoldások, de pl. a kubernetes is ilyen.
-- az Apparmor és az SELinux házirend alapú megoldások.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Firejail

#55 Bocs !...De ezt a 'work' könyvtár használatát nem igazán értem.

Work nevű könyvtárat nem hoztam létre.

Szimpán így szoktam indítani a Firefox-ot.: Alt+F2 --> firejail firefox ... indul a róka,

és ekkor tapasztalom azt a személyes könyvtárakkal kapcsolatban amit leírtam.

De inkább az piszkálja a csőrömet, hogy mi lehet az Linux alatt, ami "beragadhat"

a homokozóba. Mi az amit megfoghat a homokozó / és mi alapján ?

Mert adatbázisa - úgy néz ki hogy nincs - a telepített mérete 2073 Kb.

 

De, jó étvágyat ! :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Firejail

#56 Úgy tűnik, a már megnyitott Firefox mellett nem működik jól a

firejail firefox

indítás.

Mert így kéne működnie,

ahogy nálad. Minden elérhető ..., a firejail parancs így nem értelmezhető, mármint a futtatáskor.

Gondolom, ezek az alapértelmezett beállításai.

Forrás: https://firejail.wordpress.com/category/how-to/

De így

firejail --private=/home/$USER/work firefox -no-remote

indítva működik, mert a privát ablaknak amúgy is működnie kéne. Az add-on frissítések tekintetében a terminálban hibákat kapok.

Így indítva

firejail --private=/home/$USER/ firefox -no-remote

megjelenik az első futtatás fül.

Így indítva ugyanaz, mint az előbbi.

De minden esetben, ezekhez a fájlokhoz és könyvtárakhoz férek hozzá:

Azaz az Imgur feltöltésnél is hasonló a helyzet.

De ugyanezek a fájlok és könyvtárak vannak a 'work' könyvtárban is.

Ami aggasztó, hogy megint rendszergazda az indítási mód ... (ebben a pillanatban vettem észre), korábban úgy tűnt, hogy nem lesz ilyen. A '-no-remote' kapcsolóra kerestem és nincs itt nincs ilyen ...

man firejail | egrep -i -no-remote
grep: érvénytelen kapcsoló -- "-"
Használat: grep [KAPCSOLÓ]… MINTA [FÁJL]…
További információkért adja ki a(z) „grep --help” parancsot.

Mert ..., Firefox kapcsoló és nem Firejail.

Itt van megint :-)
https://firejail.wordpress.com/documentation-2/firefox-guide/

És a magyarázat, leírás: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Mozilla/Command_Line_Options?re...
Más módon használják, mint amit én találtam valahol (nem tudom, már hol).

Úgy tűnik az általam ismertetett módon, legalábbis a Debian alatt rendszergazda módot indít, ami nem igazán egészséges.

Magyarázat a te felvetésedre:

Sandbox description

The filesystem container is created when the sandbox is started and destroyed when the sandbox is closed. It is based on the current filesystem installed on users computers. We strongly recommend updating the operating system on a regular basis. The sandbox allows Firefox to access only a small set of files and directories. All private user information has been removed.

Whitelisting home files and directories for Firefox browser.

Whitelisting home files and directories for Firefox browser.

This is how the rest of the filesystem looks like:

 • /boot – blacklisted
 • /bin – read-only
 • /etc – read-only; /etc/passwd and /etc/group reference only the current user
 • /home – only the current user is visible
 • /lib, /lib32, /lib64 – read-only
 • /proc, /sys – re-mounted to reflect the new PID namespace
 • /sbin – blacklisted
 • /selinux – blacklisted
 • /usr – read-only; /usr/sbin blacklisted
 • /var – read-only; tmpfs mounted on /var/lock, /var/log, /var/tmp, and several directories under /var/lib and /var/cache

Nos, az Alt + F2 helyett, új parancsikont is készíthetsz ..., vagy beállítod az eredeti parancsikonban, hogy mindig a firejail-lel történjen az indítás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

:)

A clam tk vvan fent, elő tudom én is hozni ezt a grafikus felületet. .:)

A valód isejűre meg tök mindegy, hogy melyik, bár az eddigiek alapján úgy látom, hogy nem is olyan fontos, hogy legyen valós idejű, elég ha naonta lefuttatom az rk huntert. :) meg esetleg a clam tk-t :) )?)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

bocsi :)

Bocsi, amire nem válazolok, abból egy kukkot sem értettem, és azt hittem egymással beszélgettek :)

Szóval akkor köszi sz ÖSSZES válaszért :) Megpróbálok nem belecsapni egyes dolgokba, de olyan széles a választék, hogy nincs egy szilárd vezérvonal, ami mellett haladhatnék, ezért csak ismerkedek a témával, reagálva arra, amire szükségem van, vagy felkeltette az érdeklődésem :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

:)

sudo apt-get install clamav

Itt mi a probléma?

 

Azt gondolom, az eddigiek alapján, néhány új megértéssel, hogy NINCS itt probléma. Megcsináltam az utasítást, vélhetőleg akkor fel is telepítettem :) Csak valóban terminálon kivül kerestem :) Szóval akkor úgy vélem jelenleg fent van a clam av, a clam tk és a roothunter, és kezdem úgy vélni a megértettek alapján, hogy nem kell a három :) Hanem elég lesz közülük egy :)

 

Az avast-tal csupán annyi a probléma, hogy hiába van feltüntetve az oldalnon, nem lehet letölteni linuxra :)

Igazából azért próbálkozom a valós idejű, tehát folyamatosan figyelő szolgáltatások felé, mert windows is van a gépemen, illetve elég sebezhető alkalalmazásokat is kell használnom, mint pl. az adobe flashplayer. :)

Azt pedig,  hogy a comódot meg ilyeneket hagyom, az azért van, mert amikor leírtátok a megoldást, akkor oda lett az is írva, hogy nem tudod vagy tudjátok, hoogy a megoldás után mennyire lesz hatékony. :) Én meg a kis kezdő fejemmel úgy gondolkodom, hogy akkor ez almás. Persze, lehet, hogy ez a linux rendszerek esetében másképp van. :)

Szóval én úgy gondolkodok, hogy jobb EGYETLEN megoldás, ami működik, mintsem ezernyi más lehetőség, amiből egy kukkot se nagyon értek :)

De majd kialakul. :) És akktor én is céltudatosabb kérdéseket tudok majd feltenni :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

asszem lassan megértettem :)

Azt hiszem akkor lasan megértettem a linux virusvédelmi koncepcióját, miután feltelepítettem az avastot, és azt sem találom sehol. :) Szóval akkor nincs igazán szükség valós idejű védelemre, igaz? :)

Elég az, ha az rk huntert naponta lefuttatom? :) Mert akkor a többit leszedem :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

asszem lassan megértettem :)

#62 Az Avast-nak látszania kéne a menüben szerintem, hogy be tudd állítani. A tűzfal nem látszik olykor a futó folyamatok között, de a menüben igen. Biztosan sikerült telepíteni? Hogyan telepítetted?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

asszem lassan megértettem :)

#63

 

Biztosan sikerült telepíteni? Hogyan telepítetted?

deb csomagkezelővel. Ha rákeresek a menüben kiadja, hogy avast futtatása, de hiába klikkelek rá, nem csinál semmit. :::)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

asszem lassan megértettem :)

#64 A parancs kimenetét mutasd meg:

grep Exec= $(locate *.desktop | grep avast)

Az indító parancsot keressük.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

asszem lassan megértettem :)

#65 semmi nem történik, ha beütöm a paransot, csak a kurzor leugrik egy sort, és ott várakozik, amíg be nem csukom a terminált :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

asszem lassan megértettem :)

#67

Az 'Exec=' sorban mi szerepel?
Tán a gksu is kéne.

Ezt most tőlem kérdezted?  :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

asszem lassan megértettem :)

s #69 Szia

NIncs pancsikon. Kétszer is újratelepítettem már, de semmi parancsikon.

Csak akkor tal-álom meg, ha a start menüben a keresőbe beírom, hogy avast. Akkor előjön egy avast futtatása cumó, de hiába klikkelek arra, az sem csinál semmit. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

asszem lassan megértettem :)

#70 És ha a terminálba írod be hogy:

avast

erre mit ír ki ?

 

De mondok még valamit ! ... Ismerkedj meg a "Robolinux"-al.

Megoldották hogy egy "Stealth VM"-en belül vírusmentesen futtatható a Windows.

https://www.robolinux.org/pc-compatible/

https://sourceforge.net/projects/robolinux/files/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

asszem lassan megértettem :)

.9 #71 semmit nem ír ki a terminálban az avastra :)

eugene@eugene-Lenovo-B50-30 ~ $ avast
eugene@eugene-Lenovo-B50-30 ~ $

:)

A másikat áttanulmánoyzom, köszi :)
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

asszem lassan megértettem :)

#70 Az Avast Linux alkalmazásai, most nézem, a háttérben futnak: úgy is mondhatnánk, szerverre vannak.

Tehát először

-- letöltöd (változhat a letöltés URL!, a telepítési letöltés dobja ki)

wget -c https://files.avast.com/files/resellers/linux/avast.gpg

-- a PGP kulcsot (az oldalon említett EULA-t én nem látok) és importálod

gpg --import avast.gpg

-- és csak ez után telepíted az avast-tot

-- majd indítod

sudo /etc/init.d/avast start

:::::

A használt kulcsok listázása

 gpg --list-keys
/home/kim/.gnupg/pubring.gpg
----------------------------
[...]

pub  rsa2048 2014-03-18 [SC]
   C740269F4C0ED0A53C9C26B391EE13F0574F2D7B
uid      [ unknown] Avast Software s.r.o. (Release Engineering) <re@avast.com>
sub  rsa2048 2014-03-18 [E]

(https://www.avast.com/hu-hu/linux-server-antivirus)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Avast licensz

#74 E-mail-ben érkezik (és a GPG-t is küldik)

-- a saját könyvtárba letöltés után a megfelelő helyre másolva

sudo cp /home/kim/license.avastlic /etc/avast

-- látható is (ellenőrzés).

sudo find / -name license.avastlic
/etc/avast/license.avastlic
find: ‘/run/user/1000/gvfs’: Engedély megtagadva
/home/kim/license.avastlic

-- alapértelmezetten indítva van (ellenőrzés)

service avast status
● avast.service - LSB: Avast antivirus service
  Loaded: loaded (/etc/init.d/avast; generated; vendor preset: enabled)
  Active: inactive (dead)
   Docs: man:systemd-sysv-generator(8)

Forrás:
https://support.business.avast.com/hc/en-us/articles/210816523-Avast-Ins...
https://www.avast.com/en-us/faq.php?article=AVKB131

Én nem a sources.list fájlt használtam, hanem a sources.list.d könyvtár alá tettem a tükör forrást.

Mutatom:

-- listázás és szűrés

ls /etc/apt/sources.list.d/ | grep avast
avast.list

-- tartalom

cat /etc/apt/sources.list.d/avast.list
deb http://deb.avast.com/lin/repo/ debian release

-- négy csomag telepíthető ...

apt-cache policy avast*
avast4server:
 Telepítve: (nincs)
 Jelölt:  (nincs)
 Verziótáblázat:
avast:
 Telepítve: 2.2.0-1
 Jelölt:  2.2.0-1
 Verziótáblázat:
 *** 2.2.0-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
    100 /var/lib/dpkg/status
   2.1.2-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   2.1.1-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   2.0.0-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.2.2-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.2.1-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.2.0-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.1.9-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.1.8-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.1.7-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.1.6-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.1.5-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.1.4-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.1.3-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.1.2-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.1.1-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
avast-fss:
 Telepítve: 1.0.11-1
 Jelölt:  1.0.11-1
 Verziótáblázat:
 *** 1.0.11-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
    100 /var/lib/dpkg/status
   1.0.10-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.0.9-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.0.8-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.0.7-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.0.6-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
avast-proxy:
 Telepítve: 3.0.0-1
 Jelölt:  3.0.0-1
 Verziótáblázat:
 *** 3.0.0-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
    100 /var/lib/dpkg/status
   2.0.1-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   2.0.0-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.2.0-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.1.1-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.1.0-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.0.9-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.0.8-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.0.7-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages
   1.0.6-1 500
    500 http://deb.avast.com/lin/repo debian/release i386 Packages

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

asszem lassan kezdem nemérteni :(

 

#75 Ha rám vonatkozik a kérdés, igen, tanulom egyelőre. :) Szeretem a gyorsaságát a win10-hez képest. Viszont vannak még olyan dolgok, amiket nem tudtam honosítani. Mint pl a szótár programjaimat nyelvtanuláshoz.

Egyébként a számígótépet szinte a nap 24 órájában használom, ezen dolgozok, ezen szórakozok - kivéve, ha a párommal vagyok. :)

aA szórakozásban főleg a filmnézés szerepel, mert játszani manapság nem nagyon van időm :)

A munkába pedig többek között online konferenciák tartása is, ami pl. egyelőre még adobe flash playert igényel, illetve videó készítés, stb... Tehát szinte minden vonatkozásban használom a gépet - még ha nem is vagyok szakembere. Az internetről sok mindent lehet tanulni :)

A linuxot egyelőre főleg az internetre használom, mert rohadt gyorsan hasít rajta. :) Aztán, ahogy megismerem, igyekszem minél több dolgot áthozni ide windowsról, mert úgy látom sokkal jobban egyűttműködik a géppel, mint az. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

asszem lassan megértettem :)

#74

eugene@eugene-Lenovo-B50-30 ~ $ gpg --import avast.gpg
gpg: "/home/eugene/.gnupg/secring.gpg" kulcskarikát létrehoztam.
gpg: "/home/eugene/.gnupg/pubring.gpg" kulcskarikát létrehoztam.
gpg: /home/eugene/.gnupg/trustdb.gpg: Bizalmi adatbázis létrejött.
gpg: key 574F2D7B: public key "Avast Software s.r.o. (Release Engineering) <re@avast.com>" imported
gpg: Összesen feldolgoztam: 1
gpg:               importálva: 1  (RSA: 1)
eugene@eugene-Lenovo-B50-30 ~ $ sudo apt-get install avast
[sudo] eugene jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése      
Állapotinformációk olvasása... Kész
avast már a legújabb verzió (2.2.0-1).
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 37 nem frissített.
eugene@eugene-Lenovo-B50-30 ~ $ sudo /etc/init.d/avast start
[ ok ] Starting avast (via systemctl): avast.service.
eugene@eugene-Lenovo-B50-30 ~ $
 

ennyi? :)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

asszem lassan megértettem :)

#78 Érdemes lehet nézegetni a dokumentációt a beállításokhoz ;)
És azt eldönteni, melyik csomag kell még a te szükségleteidhez (a négyből vagy háromból).
Megnézni -akár- a rendszer újra indítása után, elindult-e rendszer folyamat.

service avast status

Ezt is érdemes észben tartani:

# Update license expiry date: Oct 16, 2017

# Product type
#  4 = Demo
#  8 = Special trial
#  15 = Trial
#
LicenseType=15

:-) Általában a tanulás folyamata és módja két részre bontható: egy és (~) kettő (mindkettőben a részek, ahol kiderülnek a tanárok és a tanulók feladatai és lehetőségei). ... mert például az EULA-t el kéne fogadni szerintem és erről említést is tettem.

:::::

Nemes Nagy Ágnes: Tanulni kell
 
Tanulni kell. A téli fákat.
Ahogyan talpig zuzmarásak.
 
Tanulni kell. A nyári felhőt.
A lobbanásnyi égi-erdőt.
 
Tanulni kell mézet, diót,
jegenyefát és űrhajót,
 
a hétfőt, keddet, pénteket,
a szavakat, mert édesek,
 
tanulni kell magyarul és világul,
tanulni kell mindazt, ami kitárul,
 
ami világít, ami jel:
tanulni kell, szeretni kell.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

asszem lassan kezdem nemérteni :(

#82   Hát jah, azt hiszem ezek a fórumok nem az alapfelhasználásról szólnak, mert akkor nem nagyon lenne hozzászólás. :) A nejemnek kb másfél hónapja telepítettem fel az xfce-t, azóta elégedetten használja, még semmi kérdés nem volt. :) Élvezi, hogy ilyen gyorsan hasít a böngésző a neten, egyedül a rosetta stone - windowsos - alkalmazás nincs még megoldva nála, de azt használja az én windowsomon egyelőre. Aztán még lehet, hogy arra is visszatérünk :) De egyelőre teljesen úgysem mondhatok le a windowsról, mert főleg az arra írt programokat ismerem, az ittenieket tanulni kell. :) Tehát lehet, hogy egyelőre picit takarékra teszem magam, és csak figyelgetek. :) Hangsúlyozom, hogy ez LEHET. :)

Az eddigieket - főleg azt a részt, amit értettem is - hálásan köszönöm :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Rosetta Stone

#83 https://linuxmint.hu/comment/13741#comment-13741

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

beszarás

De hadd mondjak el valamit. :)

Kipróbáltam az iphone-om bluetoothját csak úgy hülyeségből csatlakoztatni a linuxra. És csont nélkül kapcsolódtak. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

beszarás

#85 Én is mondok valamit: a jmtpfs csomag telepítése után (és még pár hasonló dolgot telepítettem, de ez volt a lényeg), csatolódott az okostelefonom, amelyen Android most egyáltalán nincsen (és így nehéz igazán arra használni, amiért megvettem)... és a TWRP-t sikerült elindítanom. :) valamire csak jó a „Linux”, bárki, bármit is állít. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

beszarás

#86 Ez tényleg szuper! ::) De miről is beszéltél? :))

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Antivírus

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { }Ez a topic nagyon szépen és örvendetesen kinőtte magát. Ha lehet, én kíváncsi lennék olyan fórumtársak tapasztalataira, akik:

1.) Linux rendszerünkön nem használnak semmilyen víruskeresőt, maximum tűzfalat;

2.) Valóságosan megfertőződött a linuxos partíciójuk vírussal (mikor, milyennel, hogyan).

Mindezt csak azért, nehogy ez a topic a fóbiások gyűjtőhelyévé váljon, innét már csak egy lépés az alufóliával belülről bélelt kötöttsapka használata UFO-s agyelszívás ellen...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Antivírus

#89 Nincs értelme „zöldségeket” beszélni tényleg, de „különben nincs semmi titkunk”. ;) :)

(a kép forrása: https://pbs.twimg.com/media/C_EKIgEXkAAYKD4.jpg:large)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Antivírus

Én sem titkolom, hogy az antivírust nem használók táborába tartozom, és nem vakrepülés miatt, hanem tudatosan:

forums.linuxmint.com/viewtopic.php

sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/security

Mindazonáltal természetesen mindenkinek ami kellemesebb: kinek a pap, kinek a paplan... :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Antivírus

#91 Jó, hát itt azért picit finomítottál a nemen. :-)
... és te mindent elhiszel, amit olvasol? ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ESET

Sziasztok!

 

Közben nekem sikerült egy megoldás folyamatos antivirus scannerre a gépemen. 30 éves volt az eset, és mikor vettem egy új licenszet a windowsomra, ajándékba kiterjesztették még két készülékre. Amikor visszatelepítettem a gépre a linuxot, leszedtem az eset oldaláról a linuxos verziót, és kipróbáltam a licenszemet, működik rajta, tehát most ott figyel az eset a szokott helyén. (Mármint a windowsnál megszokott helyén.)

És az a fura, hogy innen futtatva, is átnézi a windowsos állományokat, csak 10-ed annyi idő alatt, mint amikor windowsból futtatom. A leírása szerint nem csak a inux virusokat nézi, hanem a windowsos és mac-eseket is.

Azt hiszem ez bőven elég, marad. És szép lassan átállok teljesen a linux rendszerre, annyira elegem van a windows 10-ből :)

köszönöm mindenkinek, hogy időt szakított rám a hozzászólásaival ebben a témában is. Mé ha nem is mindent használtam fel, amit leírtatok - még abból sem, amit megértettem -, akkor is hasznos volt számomra. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ESET

#93 Egy 'számítógép' alkatrészről elnevezett magazin akciója - aktuális lehet. :)

Kedves VIP-klubtagunk!

Engedd meg, hogy felhívjuk a figyelmedet a **** nagy karácsonyi akciójára:

Ha most egy évre előfizetsz a magazinra, akkor a 12 lapszám mellé ajándékba adunk egy 32 GB-os USB-kulcsot is. Összesen így 11 040 Ft-ot takaríthatsz meg.

Plusz egész évben (havi kódokkal) ingyen használhatod a legjobb biztonsági csomagokat (ESET és G Data). Ezek éves díja 28 300 Ft.

Az akció korlátozott ideig érvényes és az alábbi gombra klikkelve rendelheted meg. Köszönjük a figyelmedet!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ESET

:) Max jövőre lesz esedékes, Novemberig van licenszem :) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

 Hali!

Azt a log fájlt nem engedi megnyitni. Root jogosultság kéne hozzá. Hiába lépek be rendszergazda fiókkal, nem elég neki. Pedig root csoportba is felvettem azt a felhasználói fiókot. :O (kezdő linux felhasználó vagyok!)

Őőőő!  Megoldottam.  :)
konzolban írattam ki a tartalmát.  :) 

Ja!  Ha más olyan kezdő is idetéved, mint én!

Konzolban: sudo cat /var/log/rkhunter.log

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

rkhunter

#99 Logikus, ha:

kim@kim:~$ ls -la /var/log/rkhunter.log
-rw-r----- 1 root adm 0 aug  10 06:26 /var/log/rkhunter.log
kim@kim:~$ cat /var/log/rkhunter.log
cat: /var/log/rkhunter.log: Engedély megtagadva

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

rkhunter

 Ha már ismered a cat parancsot, de amikor beírtam még nem ismertem, hiába kerestem konzol parancsokat. Majd találtam egy oktató videót, és láss csodát! Az ember tanulékony! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

rkhunter

#101 Semmi gond ezzel :), de például, ha visszlapozol, ugyanitt le van írva a megnyitás:
https://linuxmint.hu/comment/13459#comment-13459

Aztán egy blog is készült, ahol, végülis szó esik a használatról is:
https://linuxmint.hu/blog/2017/08/az-rkhunter-alkalmazas-lmde2-alatt-jel...
... hátha érdekel valakit.

Megnyitása például a less szöveg megjelenítővel:
Szöveg megjelenítő a less, a more és a cat. ;)
De lehet olvasni a nano-val, viszont emez meg egy szövegszerkesztő (is). ;) :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Microsoft Defender Linuxra

Ha valaki mindenképpen telepiteni akar virusirtót akkor egy új lehetőségként már a Microsoft Defendert is telepitheti Itt a részletes leirás a telepités mikéntjéről.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Üdv.Mindenkinek!

Üdv.Mindenkinek! Tapasztalatomat szeretném megosztani Veletek. Linuxon nincs vírus vagy csak nagyon kevés, olvasható sok helyen. Kíváncsiságból telepítettem a ClamAV/ ClamTK-t, lefuttattam és meglepetésemre ezt találta a LibreOffice-ban https://ibb.co/K5F1gWd(külső hivatkozás) Egy fertőzött fájl és nem egy dokumentumban hanem a szoftverben. Töröltem a LibreOffice-t és feltettem az OpenOffice-t. Megint lefuttattam a ClamTk-t és már nem talált semmit. Míg fent volt a LibreOffice, parancssorból is futtattam a ClamAv-t és így nem talált semmit azt írta Infected:0. A grafikus felületű ClamTk a fentebb linkelt kép alapján talált egy fertőzött fájlt a LibreOffice-ban. Hamis riasztás? Szerintetek?   Az OpenOffice-ról  kimarite írja "Az alkalmazás menüs frissítési lehetősége nem működik. " Ez volt a 4.1.6-os verziónál, én a 4.1.7-et telepítettem és ugyanez a helyzet ma is. Előnye, hogy gyorsabban betölt mint a LibreO. viszont kevesebbszer jön friss kiadás. A windows office-os dokumentumokat hibátlanul kezeli és a ClamAv nem talál benne infected file-t. Nyilván téves jelentést adott a ClamTk a Libre O.-ról mert a windows-os gépemen is Libre Office van telepítve és a Defender semmit nem talál.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Üdv.Mindenkinek!

#104 A Clamtk lehetőséget ad arra, hogy a gyanúsított fájlt felküld a VirusTotal-ra
ahol-is több mint 40 - köztük több nagynevű víruskereső vizsgálja át.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Üdv.Mindenkinek!

#104 Online vizsgáltasd meg a fájlokat valamelyik vagy több víruskeresős oldalon.

A saját könyvtáram vizsgálata:

ClamTk, v5.27
Sat Oct 17 15:14:54 2020
ClamAV Vírusadatbázis: 8896300
Ellenőrzött mappák:
/home/debkim/.cache/mozilla/firefox/fom1loyq.default-release/cache2/doomed
/home/debkim/.cache/mozilla/firefox/fom1loyq.default-release/cache2/entries
/home/debkim/.config/libreoffice/4/user/basic/Standard
/home/debkim/.config/libreoffice/4/user/uno_packages/cache/uno_packages/lu112651fasq0.tmp_/read-text-2020-01-30.oxt/textToSpeech

12 találat, amiből fertőzés gyanús (27394 fájl ellenőrizve).

/home/debkim/.cache/mozilla/firefox/fom1loyq.default-release/cache2/entries/4DFB880DF2C3AA4C07CD56222D467E960DA6E521                   PUA.Win.Tool.Packed-177       
/home/debkim/.cache/mozilla/firefox/fom1loyq.default-release/cache2/entries/2724D3E7BA1E82F169850BE14DE63BE8F0D93810                   PUA.Win.Exploit.CVE_2012_1461-1   
/home/debkim/.config/libreoffice/4/user/uno_packages/cache/uno_packages/lu112651fasq0.tmp_/read-text-2020-01-30.oxt/textToSpeech/TTS_Indices.xba     PUA.Doc.Tool.LibreOfficeMacro-2   
/home/debkim/.config/libreoffice/4/user/uno_packages/cache/uno_packages/lu112651fasq0.tmp_/read-text-2020-01-30.oxt/textToSpeech/TTS_Utilities.xba    PUA.Doc.Tool.LibreOfficeMacro-2   
/home/debkim/.cache/mozilla/firefox/fom1loyq.default-release/cache2/entries/94EDF77501564587900401F8BB06406D27B04553                   PUA.Win.Tool.Packed-177       
/home/debkim/.cache/mozilla/firefox/fom1loyq.default-release/cache2/entries/EAD23A605995253D6F12804E66F6148E3CD9BA8C                   PUA.Win.Tool.Packed-177       
/home/debkim/.cache/mozilla/firefox/fom1loyq.default-release/cache2/entries/43304FC1F7551240ECEB14C811F4A9746FE945B0                   PUA.Win.Tool.Packed-177       
/home/debkim/.cache/mozilla/firefox/fom1loyq.default-release/cache2/doomed/727384895                                   PUA.Win.Tool.Packed-177       
/home/debkim/.config/libreoffice/4/user/basic/Standard/Module1.xba                                            PUA.Doc.Tool.LibreOfficeMacro-2   
/home/debkim/.config/libreoffice/4/user/uno_packages/cache/uno_packages/lu112651fasq0.tmp_/read-text-2020-01-30.oxt/textToSpeech/TTS_Config.xba     PUA.Doc.Tool.LibreOfficeMacro-2   
/home/debkim/.config/libreoffice/4/user/uno_packages/cache/uno_packages/lu112651fasq0.tmp_/read-text-2020-01-30.oxt/textToSpeech/ThirdPartyCode.xba   PUA.Doc.Tool.LibreOfficeMacro-2   
/home/debkim/.config/libreoffice/4/user/uno_packages/cache/uno_packages/lu112651fasq0.tmp_/read-text-2020-01-30.oxt/textToSpeech/TextToSpeech.xba    PUA.Doc.Tool.LibreOfficeMacro-2   
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Képen: https://imgur.com/a/sfynZjC

Az OpenOffice használ Macro-t, be van kapcsolva?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem tudom, hogy az OpenO.

Nem tudom, hogy az OpenO. használ e macrokat, de most lefuttatott (terminalból) keresés szerint tiszta a rendszer. Az OpenOffice van telepítve, eredmény : https://ibb.co/hX7NrHh A ClamTk este 8-ra van beállítva scanelni és a LibreOffice-ban is ő találta azt az egy fertőzöttnek nevezett fájlt a terminálos keresés nem talált semmit ez elég ellentmondásos saját magával szemben. Ebből gondolom, hogy fals találat mert a LibreO.-t több millióan használják azért ez már feltűnt volna másoknak is. Egyébként a legutolsó a 7. 0. 1.-es verzió volt fent.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nem tudom, hogy az OpenO.

#107 Nem tudom, hogy az OpenO. használ e macrokat,

Szerintem az alapértelmezett beállítás, hogy a makró használat ki van kapcsolva.
Fals találat lehet, de tudod ellenőrizni is online.

A 7-es az én rendszeremen is elérhető, de a 6.1.5-ös van telepítve (nem ez a csomag, mert ez különállőként van jelen):

apt-cache policy libreoffice
libreoffice:
 Telepítve: (nincs)
 Jelölt:  1:6.1.5-3+deb10u6
 Verziótáblázat:
   1:7.0.2-2~bpo10+1 100
    100 http://httpredir.debian.org/debian buster-backports/main amd64 Packages
   1:6.1.5-3+deb10u6 500
    500 http://httpredir.debian.org/debian buster/main amd64 Packages
   1:6.1.5-3+deb10u4 500
    500 http://security.debian.org/debian-security buster/updates/main amd64 Packages

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

LibreOffice (off, de érdekes)

#108 Az új LibreOffice-ról még valami. Kiadási megjegyzések:
https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.0

Azt hiszem, aévz század problémája lesz a helyes karakterméret megtalálása ... ;)
A vezérlő elemek mérete pici ... https://www.youtube.com/watch?v=vIbXwze-Nx8

Telepítés (Debian 10 rendszeren):

sudo apt-get -t buster-backports install libreoffice

Telepítve:

apt-cache policy libreoffice
libreoffice:
 Telepítve: 1:7.0.2-2~bpo10+1
 Jelölt:  1:7.0.2-2~bpo10+1
 Verziótáblázat:
 *** 1:7.0.2-2~bpo10+1 100
    100 http://httpredir.debian.org/debian buster-backports/main amd64 Packages
    100 /var/lib/dpkg/status
   1:6.1.5-3+deb10u6 500
    500 http://httpredir.debian.org/debian buster/main amd64 Packages
   1:6.1.5-3+deb10u4 500
    500 http://security.debian.org/debian-security buster/updates/main amd64 Packages

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Üdv.Mindenkinek!

#104 Egyébként nézz bele a fájlba, mi van benne. DC nézőkével is megnyithathó, mert szöveges, (XML formátumú), így biztonságos, ha mégis valami felküszott volna a gépre...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem tudom, hogy az OpenO.

#108 Nálam 6.0.7.3 van telepítve, és ráfuttattam a ClamTk-t a kérdéses mappára, de nem talált semmit. (vannak makrók a Module1.xba fájlban, a sajátjaim)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem tudom, hogy az OpenO.

#111 Köszönöm István, maradok az Open Office-nál. Gyorsabb mint a Libre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

LibreOffice (off, de érdekes): libreoffice-gtk3

#109 Karakterek nagyítása

Telepítsd: libreoffice-gtk3
office productivity suite -- GTK+ 3 integration

(KDE: libreoffice-kde5)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Üdv.Mindenkinek!

#106 Libre Office makrók  https://kepkuldes.com/image/bzu6A7  https://kepkuldes.com/image/bzS5v2 beállítható, hogy mennyire megbízható futhat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

OK rendben, értem. ImgBB-vel

OK rendben, értem. ImgBB-vel próbálkoztam de a feltöltött kép url címét nem tudtam beilleszteni csak az egyiket. Na majd máskor.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

OK rendben, értem. ImgBB-vel

#116 Az egyik kép „így sem jön át”. Mi ezeket használjuk, ajánljuk.
Regisztrálni is kéne az imgBB-n. Előnyös lehet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Regisztráltam az ImgBB-n a

#119 It's Not a Bug, It's a Feature!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve