Firefox kiegészítők: Unpaywall

kimarite képe

Az Unpaywall körülbelül 32 millió ingyenesen elérhető, tudományos cikket tartalmazó, szabadon kereshető adatbázis. A cikkek több mint 50 000 kiadótól - köztük a Harvard, az MIT, The British Library - származnak.

31 914 264 ingyenes tudományos cikket tartalmazó nyílt adatbázis.
Több mint 50 000 kiadó és tárhely nyílt hozzáférésű tartalmait gyűjtjük össze, és megkönnyítjük azok megtalálását, nyomon követését és használatát.

Szerezze be a kutatási cikkek ingyenes szövegét böngészés közben, az Unpaywall tízmillió szabad, nyílt hozzáférésű cikket tartalmazó indexének segítségével.

A kiegészítő telepítése:
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/unpaywall/

A kereső az interneten is elérhető.
Itt: https://unpaywall.org/articles

A fejlesztés története:
Az OurResearch, korábbi nevén ImpactStory, egy nonprofit szervezet, amely könyvtárak, intézmények és kutatók számára készít és forgalmaz eszközöket és szolgáltatásokat. A szervezet nyílt gyakorlatot követ adatai (a szolgáltatók szolgáltatási feltételei által megengedett mértékben), kódja és irányítása tekintetében. Az OurResearch az Alfred P. Sloan Alapítvány, a Nemzeti Tudományos Alapítvány és az Arcadia Fund támogatását élvezi.

Az ImpactStory az OurResearch által kiadott első nyílt forráskódú, webalapú eszköz. Altmetrikákat biztosít, hogy segítse a kutatókat kutatási eredményeik hatásainak mérésében, beleértve a folyóiratcikkeket, blogbejegyzéseket, adatkészleteket és szoftvereket. Ennek célja, hogy megváltoztassa a tudományos jutalmazási rendszer fókuszát, hogy értékelje és ösztönözze a web-natív tudományosságot.

Kontextust ad a mérőszámaihoz, hogy azok az adott adatkészlet ismerete nélkül is értelmezhetőek legyenek: például ahelyett, hogy az olvasót hagyná találgatni, hogy öt forkkal rendelkezni a GitHubon gyakori-e, az ImpactStory megmondaná, hogy az adott évben létrehozott összes GitHub-tár 95. percentilisében van-e az adott évben létrehozott összes GitHub-tár.

Az ImpactStory által biztosított mérőszámokat használhatják azok a kutatók, akik tudni szeretnék, hogy munkájukat hányszor töltötték le és osztották meg, valamint a kutatásfinanszírozók, akiket a kutatás hatása érdekel, azon túl, hogy csak a folyóiratcikkekre való hivatkozásokat veszik figyelembe.

Bővebben:
https://en.wikipedia.org/wiki/Our_Research

Ötlet innen:
https://hup.hu/cikkek/20220506/unpaywall_org

Enjoy :-)