Az IrfanView – képnéző / manipuláló program bemutatása.

Eme rövidke bemutató inkább a Linux használóknak szól, mert aki Windowst használt valaha, az biztos, hogy ismeri, hiszen egy kvázi „kötelezően” telepítendő programról van szó.

Egyszer volt, hol nem volt... volt, hogy a '90-es elején a digitális képek mezején háború dúlt a digitális képek megkaparintásáért. Ezt úgy kell érteni, hogy különböző cégek, szervezetek, intézmények lázasan dolgoztak a saját tömörítési eljárásuk kidolgozásán, és azon munkálkodtak, hogy a sajátjuk legyen a digitális szabvány. A tét órási volt, mert némelyek még azt is el tudták képzelni, hogy akár minden digitális kép után licenc díjat lehet követelni. Tömörítési eljárásra márpedig szükség volt, hiszen akkoriban a flopilemez volt az egyedüli cserélhető adathordozó a maga 1 MB-s méretével, a legnagyobb merevlemezek jellemzően pár száz MB méretűek voltak, azoknál, akik ezt meg tudták fizetni. Egy tömörítetlen, 800x600 -as színes kép, 8 bites kvantálással pedig összesen 800x600x8x3=11520000 bit, azaz 1440000 bájt, kerekítve kb. 1406,25 MB – ez bizony nem hogy nem fér el egy flopin, de az akkori elektronikus továbbítási lehetőségeknél is gondot okozott egy ekkora méretű fájl továbbítása. A képformátum háború másik hozadéka az volt, hogy jellemzően minden egyes képformátumhoz külön képkezelő szoftverre volt szükség. Még az évtized közepén is nagy durranásnak számított, amikor egy német DOS-os program (PICVIEW.EXE) képes volt többféle képformátum megjelenítésére, anélkül, hogy bármiféle külön műveletre szükség lett volna. Csak át kellett adni paraméterként a képfájl nevét, és meg is jelent a monitoron!

De az évtized dereka elhozta a 32 bites rendszereket is, megjelent a Windows 95, és új frontvonal nyílt a digitális mezőn. Új szoftverek, új lehetőségek. Az egyszerű képmegjelenítők (nem a szerkesztők) területén két számottevő rivális volt Windows alatt, az ACDSEE, és az IranView. Az ACDSEE kezdetben tetszetős megjelenésével és sokoldalú módjával tarolt, de az IrfanView sokkal gyorsabb volt. Továbbá megjelent egy új vírus is, ami JPG képekbe ágyazódva a kép megjelenítő programokon keresztül garázdálkodott, de az IfranView sajátos technikája miatt immunis volt a vírusra. Így lett mára a mai napig a legnépszerűbb képkezelő program. Tényleg az! Irfan Skiljan bosnyák szerző sztárrá vált… (Ha megnyerem a lottó ötöst, ő az egyik ember, akit fel szándékozok keresni.)

No, de lássuk, hogy miről is van szó:
Az IrfanView egy gyors, kompakt és innovatív, magánhasználatra és oktatási célokra ingyenes grafikus médiát kezelő program Windows alá, rengeteg képformátum támogatással (Támogatott formátumok). Több nyelv támogatás, egyszerű szerkesztési lehetőségek, diavetítés, EXIF megjelenítés és használat/IPTC/komment szöveg szerkesztés / hozzáadás, Adobe Photoshop szűrők támogatása, mappanézet, tömeges konverziós lehetőségek (képfeldolgozással), többoldalas TIF szerkesztés, fájl keresési lehetőségek , multimédia lejátszása, nyomtatási lehetőségek jellemzik.

Beépített színprofilok JPG/TIF-hez, színegyensúly változtatás, alapvető szerkesztések, IPTC szerkesztés, efektusok (élesítés, elmosás, Adobe 8BF, Filter Factory, Filters Unlimited, stb.), képernyő mentés, ikon kimásolás (EXE/DLL/ICL fájlokból), veszteségmentes JPG elforgatás, Unicode támogatás, és sok egyéb lehetőséggel felszerelt program.

És Linux alatt Wine segítségével tökéletesen működik. A Winetrix is telepíteni tudja, ám így egy régi, 32 bites verziót kapunk, igaz, ez létrehoz egy indítót is a menübe, nem kell azt magunknak létrehozni. A program windowsos telepítője nem működik Wine alatt, de erre nincs is szükség, a program letölthető ZIP csomagban is, amit csak ki kell csomagolni egy mappába, ahonnan azonnal használható, de persze elkészíthetjük a linuxos indítóját is a menünkbe, asztalunkra.

Lássuk, hogyan:

A WINE legyen a gépen, Wine telepítése: https://linuxmint.hu/blog/2020/03/wine-hq-50-telepitese

Első lépés, az IrfanView oldaláról töltsük le a ZIP fájlt: https://www.irfanview.com/64bit.htm
(Megjegyzés: A program 32 bites és 64 bites változata eltér egymástól képességek tekintetében, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai a másikkal szemben, érdemes átolvasni az oldalon az erre vonatkozó információkat. Én azt gondolom, 64 bites Linux alá a 64 bites verzió való, mert kétséges a 32 bites verzió előnyeinek a Linux alatti kihasználása (Pl. parancssoros tömeges szkennelés, vagy Photoshop bővítmények használata). De természetesen, külön mappába másolva mind a két változat használható.

Hozzunk létre a saját mappánk alatt a .wine/drive_c/Program Files/IrfanView/ mappát, majd csomagoljuk ki a ZIP fájl tartalmát ebbe a mappába. Ha a 32 bites változatot akarjuk használni, akkor azt a .wine/drive_c/Program Files (x86)/IrfanView/   mappába csomagoljuk ki.

Töltsük le a magyar nyelvi fájlt (Hungarian ZIP-et) innen: https://www.irfanview.com/languages.htm
Ebben a fáljban két mappa van, a Languages mappa tartalmát át kell másolni a .wine/drive_c/Program Files/IrfanView/Languages/ mappába, a Help mappából az i_view32_magyar.chm fájlt a .wine/drive_c/Program Files/IrfanView/ mappába kell másolni, úgy, hogy ott a neve i_view32.chm legyen (az eredeti fájlt a program mappájában nevezzük át, vagy akár írjuk felül, az alábbi képen én átneveztem i_view32-eng.chm -re az eredeti fájlt).

Tehát a mappáknak így kell kinézniük:

Ha menüs indítót akarunk létrehozni, akkor szükségünk lesz egy ikonra is. Ezt trükkösen kimásolhatjuk a programmal a saját EXE fájljából. Indítsuk el az i_view64.exe -t a képen látható mappából. A program menüjében az Options menüpont alatt kattintsunk a Change language… menüpontra, és válasszuk ki a MAGYAR nyelvet, és kattintsunk az OK-ra. Most már magyar felületen válasszuk a Fájl / megnyitás... menüpontot. A fájltípus mezőben állítsuk át a [Gyakori grafika Fájl]-t [Minden fájl (*.*)]-ra. Navigáljunk el a program mappájába, (Saját gép, C: meghajtó, Program files / IrfanView, itt nyissuk meg az i_view64.exe fájlt. Látható lesz a program ikonja. Ez mentsük PNG formátumba olyan helyre, ahol azt majd használni tudjuk a későbbiekben. (Ha rejtett mappába mentjük, akkor annak elérési útját tudnunk kell a menü szerkesztéskor, ha a tallózója nem mutatja a rejtett fájlokat). Zárjuk be a programot.

Hozzunk létre egy indítót a menünkbe, a saját rendszerünknek megfelelő módon, én most ennek módját Cinnamon felületet használva írom le, de hasonló a módszer a többi alatt is.

Mint menü gombra jobb egér gombbal kattintva válasszuk a Beállítások...-at, majd kattintsunk a Menü gombra a felső részen. Középen kattintsunk a menüszerkesztő megnyitása gombra. Válasszuk a bal oldalon a [Grafika] menüt és kattintsunk az [Új elem] gombra. Az indítóikon tulajdonságai panelen írjuk be:
Név: IrfanView 64-bit
Parancs: wine start "C:\\Program Files\\IrfanView\\i_view64.exe %f"
kattintsunk az ikon gombra, és keressük meg az előzőleg mentett PNG fájlt.
Majd katt az OK-ra, és ezzel kész is az indítónk…

A program minden funkcióját képtelenség bemutatni egy ilyen blogban, ezek egy vaskos könyvet is kitöltenének. Egy pár funkciót emelnék csak ki, lássuk hát:

  • - Automatikus képjavító funkció (Kép /Automatikus színjavítás menüpont / vagy Shift+U billentyűkombináció:

Eredeti kép:

Javított kép:

 

  • -Kijelölős műveletek:

Egérrel jelöljünk ki egy területet a képen:

A kijelölt területet lehet másolni, kivágni, vagy funkciókat alkalmazni rá. pl. Automatikus színjavítás csak a területre:

A kijelölést jobb egérgombbal lehet mozgatni a kép másik területére, lehet finomhangolni a kijelölt területet a [Szerkesztés / Speciális kijelölés] menüpont alatt. Kijelölt területet Ctr+C-vel másolva, a kijelölést átmozgatva máshova, Ctr-V-vel a másolt kép beilleszthető az új helyére. Az új helyen a kijelölés át is méretezhető beillesztés előtt:

Természetesen a kijelölést ki lehet vágni, körülvágni, stb.

 

  • - Rajzolgatás, nyilazás, keretezés, feliratozás, radírozás, kitöltés….

Kattintsunk a [Szerkesztés] / [Rajz párbeszédablak megjelenítése] menüpontra (F12 gomb).
Ekkor egy külön panel látszik, amin ki lehet választani a megfelelő eszközt, ezzel a képet módosítani:

 

  • -EXIF / IPTC / Megjegyzés

A megnyitott képnél nyomjuk meg az eszköztáron a I gombot (kb. középen van)
Megjelenik az információs panel. Az [EXIF adatok] gomb megjeleníti az EXIF információkat. Ezeket a képet rögzítő eszközök írják a képbe, módosítani nem lehet őket, de fel lehet használni (pl. az átnevezéshez, vagy megjegyzés íráshoz. Illetve az aktuális verzió képes az EXIF dátumot módosítani (a csoportos műveleteknél), ami akkor jöhet jól, ha fényképezőgép dátum / idő beállítása helytelen volt a kép készítésekor.

Kattintsunk az [IPTC adatok] gombra, és töltsük ki a jellemzőket, vagy a [Megjegyzés] gombra, és írjunk a képhez valami szöveget. Ezek az információk a képben lesznek tárolva (ne felejtsük menteni a képet). Az itt használt szövegre rákeresve a fájlmenedzserekben rá lehet találni képre.

  • -Tömeges műveletek:

Kattintsunk az eszköztáron a miniatűrök gombra (harmadik gomb).
A megjelenő ablakban kijelölhetünk képeket (Ctrl-t lenyomva összevissza is).
Ezekkel aztán mindenféle műveleteket végezhetünk, pl. index-kép készítés, forgatás, mentés másként…

A csoportos átnevezésnél fel lehet használni az EXIF adatokat változóként pl. a fájlok neveihez.

Történt egyszer, egy nagy utazáson voltunk a párommal, neki is volt fényképezőgépe, és nekem is. Összevissza elkattintottunk közel ezer képet, aztán elkezdtük összemásolni egy mappa struktúrába. Igen ám, de a két gép saját számtartományt használt a képek számozásához. Így a képek nem igazán voltak időrendben, pl. ha név szerint voltak sorba rendezve, ha meg módosítva is volt egyik-másik, akkor új dátumot kapott a fájl, így még dátum szerint rendezve sem voltak időrendben. Ekkor jött jól a program EXIF támogatása, a képeket csoportos átnevezéssel el lehetett menteni úgy, hogy Utazás-<kép készültének időpontja EXIF adat szerint>.JPG. Az EXIF változók használatáról a program súgójában lehet találni bővebb információt, vagy külső fórumokon, pl. itt:
https://irfanview-forum.de/showthread.php?t=1435

Végezettül egy Wine beállítást mutatok, mert ezen írás készítése közben úgy gondoltam, túl kicsik a program felületén a menüpontok betűi.
Ezt a Wine beállításánál a Grafika fülön lehet szabályozni. Ha az alap 96 DPI van beállítva, az kis felbontású monitoron jól mutat, de nagyobb felbontású monitoron a betűk túl picik.
Állítsuk 120 DPI-re a Wine beállítását, így már jóval szebb a program felülete.

 

Enjoy!

 

Hozzászólások

Sajnos a létrehozott

Sajnos a létrehozott indítóikon nem működik. Közvetlenül a program mappájából indítva viszont minden rendben. Hol lehet a hiba? (Mint 20-am van cinnamonnal.)

Köszönöm a leírást!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sajnos a létrehozott

#1 Visszavonom, elírás volt. Működik minden.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sajnos a létrehozott

#1.1 Használd örömmel!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sajnos a létrehozott

#1 Az indítóparancs ugyanarra az elérési útra mutat? Értem, ezalatt, nem tér el a létrehozott mappa, és a leirásból kimásolt indító parancs? (kisbetű / nagybetű is számít!)

terminálba, ha beírod:

wine start "C:\\Program Files\\IrfanView\\i_view64.exe"

Akkor mi történik? Elindul? (Van még egy olyan gyanúm, hogy Wine kicsit másképp viselkedik különboző rendszerek alatt)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve