Nvidia grafikus kártya telepítése

Sokak panaszkodtak arra, hogy nehezen tudják felrakni az Nvidia drivert a Linuxos gépükre pedig van egyszerűbb megoldása is, ezt szeretném most megmutatni. Én Linux Minten mutatom meg, de más Debián alapú rendszereknél is így kell felrakni.

Kattints a erre a szövegre és megtudod , hogy mik is a Debian alapú rendszerek: Debian alapú rendszerek. Keresd ki a Debian logót és egy piros csíkkal fogja mutatni , hogy melyik azok az operációs rendszerek amik Debian alapúak. Ha valaki nem tudná akkor alá lesz írva, hogy Debian.

Először is nyitunk egy terminált. Nem kell aggódni nem kell belenyúlni, belemarkolni a Linux rendszerbe magától mindent megfog csinálni a Linux, nekünk csak egy két dolgot kell begépelni még azoknak is egyszerű lesz akik nem annyira értenek a Linuxhoz csak felhasználói szinten elég lesz csak a „ctrl+sift+c” és a „ctrl+sift+v” billentyűzet megoldást használni. A következő oldalt nyissuk meg http://www.ubuntuupdates.org/ppa/xorg-edgers

Ezek után a következőt kell beírni terminálba:

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa -y

adjuk meg a jelszavunkat.

Ha nem akarjuk mindig beírni a jelszót akkor sudo su -val kezdjük a jelszó beírásnál nem kell megijedni, hogy nem látszódik az amit írunk ez is egy védelem a Linux felől, hogy még azt se lássa az adott személy, hogy hány karakterből is áll a jelszavunk.
Ha ez megtörtént akkor hozzá csatoltuk az új forrásunkat. Ezek után másoljuk ki azt, hogy sudo apt-get update és nyomjunk egy entert. Az update hatására elkezd lefutni egy lista azzal találja meg az új csomagokat.

Ha ez befejeződött akkor írjuk be a következőt

sudo apt-get install nvidia-340 -y

Ennek hatására elkezdi telepíteni a drivert. Befejezés után sudo reboot újraidítás után nem is kell állítani semmit se ,mert a driver hatására a videó kártyánk beállítja magának a felbontást!

Nem kell megijedni nem bugos a driver csak mivel a másik monitorom kisebb ezért kibővíti a képernyő mentő a hosszúságát ma másik monitoromnak egyik monitorom 1600x1220-as a másik 1214x682 így a kisebbet hosszúságra kibővíti.

Nekem még egy dolog hiányzott a grafikus monitor beállító ezt külön kellet telepíteni, de ez se nehéz.

A Terminálba irjuk be a következő parancsot.

sudo apt-get install nvidia-setting -y

Ezek után jelszó beírás és fent is van a program állíthattunk, ha csak kell. A Beállításnál nem elég rákattintani az „Apply” gombra hanem ezekután még rá kell kattintani a „Save to X Configuration file” gomra ezekután mentésre kell csak rákíttintani akkor is ha semmi se látszódik a sávba utána a jelszavat beíírjuk és készen is vagyunk!

Jelen estetben a 340-es driver a legújabb, de betában kijött a 346-os is azt nem érdemes feltenni, mert nem fog rendesen működni. Mindig az Nvidia oldalából kell kiindulni és a leírtak alapján telepíteni a drivert, de a rendszerünk úgy is megtalálja a legújabb drivert a forrásból és a frissítésekkel együtt letölti.

Hozzászólások

safranek50 képe

:(

Ehhez képest az illesztőprogram kezelő minden külön ficergés nélkül azonnal feltette, mindenesül, már 1 évvel ezelőtt.
(Mint 17.1)

Értékelés: 

4
Átlag: 4 (1 szavazat)

Nvidia driver

 Köszi, nagyon jó ,nálam úgy néz ki megoldotta a monitor vibráló problémát. Ugyanis a rendszer frissítés után (Petra-Rebecca) ütköztem ebbe. Végül a 346-t tettem fel, megjelent már a 349-s driver is.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Driver gond

Sziasztok!

Nekem eddig flottul működött a 304-es driver (Geeforce 8200),mert minden egyéb driverrel(még a 340-el is!!) szétfagyott az egész.Most azonban ezzel is gabesz van..ott kezdtem gyanakodni mikor tegnapelőtt bekapcsoláskor az alap asztal téma(Linux Mint 17.0 Cinnamon) fogadott,nem az általam beállított.Na sebaj gondoltam ráfrissítem Rebeca-t,hátha...na ott kérem ugyan feláltt a rendszer még a bejelentkező hang is megszólalt,de csak az egér kúzor látszott,egy sötét képen..na mondom velem nem szúrsz ki..újra raktam a Qiana-t..frissítések,zárt driver(az addig is használt 304-es)..és az eredmény ugyanaz...egér fekete háttérrel...vajon mi történhetett??Marad a nouveau driver?

Köszi előre is!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Driver gond

#3 Linux Mint disztribúciáknál (is) változó a telepíthető driver csomag verzió száma. Ez az adott verzióban elérhető kernel és a X Server  verzióktól függ ugyanis, mert ezek a függőségei egy-egy drivernek (Dependencies). Tehát egy régebbi Mint kiadásban nincs meg például a 340-es driver függősége (és sajnos a világ jelen állása szerint bizonyos függések nem pótolhatóak sem itt, sem más OS-en. Így a megoldás egy verziószámban is más driver használata, melynek a függőségeit a régebbi Mint kielégíti.

A 'nouveau' a nyílt driver, a zárt driver az 'nvidia'. Előbbit, a 'nouveau'-t a telepítéskor használja és konfigurálja a rendszer (ez az alapértelmezetten telepített driver), utóbbit az Illesztőprogram-kezelőből tudod telepíteni és onnan célszerű. Bár le is tudod tölteni az Nvidia oldaláról is, de a telepítésnél annak más a módja és ez nincs optimalizálva a Mint-hez, ezt némely esetben neked kell megtenned*. Egy Nvidia driver (mindig rá kell keresni) a példa kedvéért; http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/77525/en-us (elméletileg támogatott a kártyád, más kérdés, hogy melyik Mint-tet használod.

Linux Mint 17 alatt ( a te kártyádhoz! ) a következő a javaslat
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=181039

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-340

Fél füllel meghallott dolgok alapján nem érdemes telepíteni, fontos előre tudni a Mint verziód (17, 17.1, 17.2, 17.3, 18), az architektúrát (x86 vagy x86_64), a Xorg (X Server) és a kernel verziót.

Grafikusan is meg tudod ezeket nézni, de így is (terminálban)

uname -a
lsb_release -a

[*] Az Nvidia oldalról letöltött driver esetén érdemes lehet a Systemback vagy más alkalmazást használnod a telepítés előtt rendszer mentésére. Nem mintha rossz lenne a driver (de semmiképpen nem illesztik a te rendszeredhez és nem is frissül), hanem azért, mert ha eltévesztesz egy tevékenységet, akkor a korábbi állapotra visszaállva újra és újra próbálkozhatsz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Driver gond

Szia!

 

Köszi a válaszod.A többsége nem újdonság nekem,Linuxot kb 8 éve használok,a Mintet a 13-as verzó óta..jelen rendszerem a 18 Sara Cinnamon 64bit(17-ről frissítve).

A fent nevezett drivert már próbáltam egy tiszta telepítésű Sara-val,szétfagyott..a 304-essel meg olyat csinált hogy a panel gyakorlatilag használhatatlan volt.

Az eredeti gondom az volt hogy 17.0-n az addig jól működő garfikus driver valószínűleg meghülyült,mert visszaállt az eredeti (nem általam beállított) asztal téma és néhány kisalkalmazás eltünt,plusz a munkaterületek az addigi 4 helyett 2re csökkentek...igazából most ez a Sára egész jól megy a nyílt driverrel is,ha nem muszáj nem akarom vallatni...mégha seperc alatt újra is lehet rakni..

 

Más...

pár napja a hibernálásból nem jön vissza a rendszer...valószínű ez hdd hiba lehet...most nem formáznám

 

üdv! 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve