MATE + Compiz

LinuxMintHungary képe

Ebben a mini howto-ban arról lesz szó, miként használhatjuk a Compizt MATE-tel (Linux Mint 12).

Telepítés

Először is telepítsük a Compiz működéséhez szükséges compizconfig-settings-manager és compiz-plugins-extra csomagokat.
Ezután a menüből már elérhető a jól ismert CompizConfig beállításkezelő.

Beállítások

A Compizban elérhető számtalan beállítási lehetőségre nem szeretnék kitérni, kettőt viszont meg kell említenünk:

  • Alkalmazásváltó bővítmény: legyen kipipálva, különben nem működik az Alt + Tab billentyűkombináció
  • Ablakdíszítés bővítmény: nyissuk meg a bővítmény beállításait, és az ablakdíszítés melletti eredeti bejegyzést (/usr/bin/compiz-decorator) cseréljük le “gtk-window-decorator”-ra. Ha ezt nem tesszük meg, nem lesznek ablakkereteink!
     

Automatikus elindítás

A compiz –replace& paranccsal (a replace előtt két kötőjellel) már most is kipróbálhatjuk a Compizt, de még egy fontos lépés hátra van: hozzá kell adnunk a bejelentkezéskor automatikusan indítandó alkalmazásokhoz. Nyissuk meg ehhez a menüből az Indítópultot, kattintsunk a Hozzáadás gombra, és a következőket adjuk meg, majd kattintsunk ismét a Hozzáadásra:

A MATE-be való újbóli bejelentkezés után a compizos környezet fogad minket.

Fontos!

A Gnome Shell sajnos nem kompatibilis a Compizzal. Olyannyira nem, hogy a fenti beállítások után a Gnome 3-ba való bejelentkezés után csak az asztal háttere jelenik meg, és “odafagy”. Legegyszerűbben a Ctrl + Alt + Backspace billentyűkombinációval juthatunk vissza a bejelentkező képernyőre. A Compiz kikapcsolásához ezután lépjünk vissza a MATE-be, és távolítsuk el az Indítópultból a Compiz bejegyzést. El kell távolítani, a pipa kivétele nem elég!