ID3 és EXIF információk megjelenítése Nautilusban

LinuxMintHungary képe

A bsc-v2.py nevű szkript használatával vagy a belőle készített nautilus-columns elnevezésű csomag feltelepítésével lehetővé válik Nautilusban a fájlokhoz tartozó plusz információk (mint például az előadó és az album) megjelenítése.

A biztonság kedvéért a telepítés után indítsuk újra a Nautilust, és ekkor már megjelennek az új lehetőségek az oszloplistában (Szerkesztés → Beállítások → Oszloplista fül az általános beállításokhoz (Megjelenítés fül az ikonnézet beállításaihoz), illetve Nézet → Látható oszlopok, ha mappánként szeretnénk beállítani az oszlopokat).

Az eredmény a következő:

Az Ubuntu alapú Mint verziókban egy ppa hozzáadásával, az alábbi parancsokkal telepíthetjük a csomagot:

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install nautilus-columns

Mivel Debian alapú Minten nem tudunk ppa-kat használni, a .deb csomagot vagy magát a szkriptet kell letöltenünk. Erre több lehetőségünk is van:

  • Letölthetjük közvetlenül a fent említett ppa-ból böngészővel innen.
  • Ha be tudunk jelentkezni az ubuntuforums.org-ra, ennek a hozzászólásnak a végéről is letölthetjük a csomagot vagy csak a szkriptet. Felette a folyamatosan frissített changelog-ot láthatjuk.
  • Egy kicsivel régebbi verzió található az oldal alján itt.

Maga a szkript egyébként akkor is megtekinthető, ha a .deb fájlt nyitjuk meg Archívumkezelővel, és elnavigálunk a szkriptig (bsc-v2.py). Benne vannak a manuális telepítési utasítások is, ha valakinek ahhoz lenne kedve, vagy esetleg gondja akadna a .deb-ekkel.