Windows 7 Home Premium telepítése

Indítsa el a számítógépet úgy, hogy DVD-ről vagy az USB kulcsról bootoljon. Ehhez szerencsés esetben nem kell a BIOS-ban átállítani a boot sorrendet, hanem elég, ha a gép indulásakor megnyomja az F8 vagy F12 billentyűt, hogy egy menüből kiválaszthassa az indítóeszközt. Ha mégis a BIOS beállításaiban kell változtatnunk, akkor a számítógép bekapcsolása után nyomja meg a DEL gombot (számítógépenként változhat a BIOS-t indító funkciógomb).

Miután sikeresen beállította számítógépét, hogy melyik eszközt keresse induláskor, indítsa újra.
Várja meg, amíg a Windows telepítő elindul a telepítő eszközről.

A telepítő médiáról a Windows betölti az induláshoz szükséges fájlokat, majd megjelenik egy grafikus képernyő, ahol kiválaszthatja a a Telepítendő nyelvet, Idő és pénznem formátumát, végül a Billentyűzet vagy beviteli módszert. Természetesen vannak, akik magyartól eltérő nyelvezettel szeretnének rendszert telepíteni. Azoknak az adott nyelvű telepítő DVD-t kell megvásárolniuk. Ha mást nem, az Idő és pénznem formátumát nekik is érdemes magyarra állítani.

A nyelvi beállítások után válassza a Tovább-ot. A következő képernyőn választhat néhány opció közül. Tiszta telepítésnél válassza a Telepítés-t.

Következő képernyőn elolvashatja a liszensz feltételeket és fogadja is el a telepítés folytatásához és kattintson a Tovább-ra.

A telepítés típusánál válassza az Egyéni(haladó) lehetőséget, hiszen azt feltételezzük, hogy tiszta telepítést szeretne végrehajtani.
Frissítés opció azok számára lehet járható út, akik a Windows egy korábbi verziójáról (pl. Vista) szeretnének frissíteni Windows 7-re, úgy, hogy közben a beállításaik és a gépen levő fájlok megmaradnak. Azért a biztonság kedvéért ezelőtt is készítsen mindenki a fontos adatokról biztonsági mentést.

Miután az Egyéni (haladó) telepítést választottuk, a következő képernyőn a számítógépünkben található merevlemez méretét láthatjuk.

Abban az esetben, ha csak Winodwos-t szeretne telepíteni a számítógépére, nem is lenne más dolga, mint a Tovább-ra kattintani és folytatni a telepítést. Itt fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ebben az esetben a merevlemezen egy rendszer partíció készülne (a Windows rendszer és a dokumentumok, képek, stb. is egy azonos partíción lennének tárolva).

Lehetőség van még különleges hardver (pl. RAID-vezérlő) illesztőprogramjának betöltésére. Mivel Windows és Linux rendszereket szerete telepíteni és használni ugyan azon a számítógépen, válassza a Meghajtó beállításai (haladó) opciót.

A ma kapható számítógépekben a merevlemez mérete már több, mint 320GB. Normál otthoni felhasználás mellett (internet, zene hallgatás, szövegszerkesztés, filmnézés) egy Windows - Linux rendszerrel telepített számítógépnek azonban 80GB lemezterület elegendő. Azok a felhasználók, akik játszani szeretnének a számítógépükök, akár Windows, akár Linux rendszer alatt, külön számolniuk kell az extra lemezterülettel a merevlemez partícionálásakor. Esetünkben a 80GB-os merevlemez méret bőven elegendő lesz mindkét rendszer telepítéséhez.

Miután a Meghajtó beállításai (haladó) beállítást választotta, újabb lehetőségek közül választhat. Üres merevlemez használatakor válassza az Új opciót. Ezzel a választással új partíciós táblát hozhat létre a merevlemezen.

A Windows 7 esetében az úgynevezett C: rendszerpartíción kívül létre jön még egy 100MB méretű partíció is. Ez a Windows a rendszer indulásához szükséges fájlokat tartalmazza. A partíció méterének megadásakor adjon meg 60GB (61440MB) méteret. Ezután a később telepítendő Linux rendszerünknek maradt még 20GB szabad hely, ami bőven elég lesz.

A Windows telepítésének folytatásához jelöljük ki a ~60GB méretű partíciót és kattintsunk a Tovább gombra.

A Windows telepítő most egy darabig magára hagyható, miközben fájlokat másol, kicsomagol a telepítéshez. Az Összetevők telepítése után a rendszer automatikusan újraindul. Ha ezt a néhány másodpercet nem tudja kivárni, kattintson az Újraindítás most gombra.

A rendszer újraindulása után folytatódik a telepítés következő fázisa, a frissítések telepítése, amennyiben számítógépe internetre csatlakozik és a hálókártyát a rendszer a telepítés alatt felismerte. Ebben az esetben az internet sebességétől függően, hosszabb-rövidebb ideig tart majd a frissítési folyamat.
A telepítés befejezése után a számítógép ismét újraindul automatikusan.

Az első használat előtt a telepítő előkészíti a számítógépet. Ezzel a képpel azok is találkozhatnak, akik előtelepített Windows 7-tel vásárolták számítógépüket. Az első bekapcsoláskor a rendszer sok dolgot beállít a háttérben, majd kéri adjuk meg a felhasználó nevünket és a gép nevét.

Több felhasználó által használt számítógépnél adjon meg jelszót is, amihez megadhat emlékeztető szöveget.

A telepítéskor megadott felhasználónév és jelszó páros a rendszergazdát fogja azonosítani. A többi felhasználónak érdemes Általános jogú felhasználói fiókot beállítani, amit majd a működő rendszernél beállíthat a Vezérlőpultban. Célszerű Általános jogú felhasználókat létrehozni, ha szeretnénk a Windows rendszerünket biztonságosabban használni. Így megakadályozható bizonyos programok futtatása és az, hogy felhasználók szabadon telepítsenek bármit a számítógépre.

A megvásárolt telepítő DVD borítóján szerepel a termékkulcs, amit itt adjon is meg. A Windows aktiválásának lehetőségét hagyja bepipálva.

Következő képernyőn választhat, hogy Windows rendszerét miként szeretné frissíteni. Itt azt választhatja ki, hogy a biztonsági frissítések és egyéb Windows összetevők milyen módon frissüljenek. Legjobb, ha Az ajánlott beállítások használatát választja.

Állítsa be az időzónát, dátumot és a pontos ídőt, majd kattintson a Tovább gombra.

A szükséges adatok megadása után a rendszer még további beállításokat végez, előkészíti az asztalt az első induláshoz.

Ha a felhasználó és jelszó beállításánál nem adott meg jelszót, a rendszer automatikusan bejelentkezik a számítógépre. Ne feledje, ebben az esetben rendszergazdaként használja a számítógépet. Amennyiben beállította jelszót, jelentkezzen be a rendszerbe.

Miután megtörtént az első bejelentkezés, telepítsen fel minden szükséges és hiányzó eszközmeghajtó programot. Ha már működik a hálókártya, vagy a WIFI csatlakozása, álltsa be a csatlakozott hálózatot Otthoni hálózatnak.

Többszöri újraindítás után, ha már működik a hálózat is, végezze el a szükséges frissítések letöltését.

Frissítések telepítéséhez újra kell indítani a rendszert.
Ha minden frissítést telepített a Windows 7 SP1 kiadása óta, akkor a frissítések keresése után a következőt kell látnunk: A Windows naprakész.

Már csak egy dolog maradt hátra. Aktiválni kell a Windows 7 rendszert a következő 30 napban. Ehhez indítsa el a Start menü → Vezérlőpult → Rendszer menüpontot, ahol az ablak alján levő Windows aktiválása hivatkozásra kattintva elindíthatja az automatikus aktiválási folyamatot. Ha az aktiválás sikeres egy kis ablakban kijelzi a rendszer, amit csak tudomásul kell vennünk. Ezután már használhatja a telepített Windows rendszerét és újabb programokat telepíthet.