Különbségek: sudo vagy root

kimarite képe

Sudo vagy root ez itt a kérdés.

Kettőskereszt prompt akkor van, ha su parancs kiadásával átváltunk normálról root felhasználóra annak jelszava beírása után. Persze, ha van root jelszó, de erről majd később.

Ilyenkor teljeskörű rendszergazda jogosultság birtokában szinte bármit megtehetünk a rendszeren. Ebben az esetben a terminálba beírt, root jogosultságokat igénylő rendszerszintű parancsok elé nem kell sudo. Például: # apt-get update - csomaglista frissítése.

Természetesen ez veszélyekkel is járhat a mindennapos használatban. Például:  # rm  -rf  - összes könyvtár kérdés nélküli törlése, tartalmukkal együtt. Itt egy fórumszál a gyakorlati negatív tapasztalatról: http://ubuntu.hu/node/35721

Ezért vezették be – az Ubuntu-ban először – a sudo parancsot. Ennek segítségével a telepítést végző első felhasználó a root nevében, és az ő jogosultságaival tud a terminálban bármit futtatni. Ebben az esetben a dollárjel prompt után a sudo-t kell írni a parancs előtt. Természetesen ilyenkor a végrehajtás előtt az említett felhasználó jelszavát kéri rendszer. Például:  $ sudo apt-get upgrade a telepített csomagok frissítése. Az Ubuntu után ezt a gyakorlatot több disztribució is átvette, a Linux Mint is. A root felhasználónak alapértelmezetten nincs jelszó beállítva, így a # prompt sem használatos. Az első felhasználó, aki a rendszert telepítette, bekerül az úgynevezett sudo csoportba, aminek adminisztrátori jogai vannak. Persze, utólag engedélyezhető a rendszergazda (felhasználó/felhasználó fiók) a $ sudo su majd $ passwd parancsok kiadásával, mellyel jelszót adhatunk neki. Mindennapos használat során nem szükséges és nem célszerű a root használata. Természetesen vannak kivételek, például a gyakorlott felhasználók,kísérletező kedvüek. Ekkor a $ sudo su parancs kiadásával jelszavunk beírása után válthatunk át root-ra. A prompt dollárjelről kettőskeresztre változik. A rendszergazda jogosultságot igénylő parancsok elé nem kell sudo-t írni, azokat a root jelszó beírása után futtathatjuk. Megemlíteném még, és itt térek ki az írásom elejére, hogy a népszerű disztrók közül a Debian a mai napig nem tért át a sudo alapértelmezett  használatára, telepítéskor a root jelszót is be kell állítani, azaz engedélyezve van. Tehát itt terminálban a rendszergazdára való átváltáshoz elég a su parancs. Persze ilyenkor a root jelszava kell.

- a sudo parancs emelt (root) jogokat biztosít, de csak egy bizonyos ideig (időtartam) és például egy terminál ablakra/fülre terjedően. Emelt jogokra néha szükség van, például az alkalmazás frissítésekhez, telepítéshez, eltávolításhoz, beállításhoz, röviden a rendszer adminisztrációhoz. De a Linux rendszer működése ilyen, jogokon alapuló. A felhasználók és a rendszer védelme miatt alakult így a beállítás - a korlátozott ideig, -helyen érvényes emelt jog - a kedveltebb Linux rendszereken. A felhasználó így csak a saját fiókjában - mely a home könyvtár alatt a Saját mappa - és beállításaival "garázdálkodhat", a rendszer beállításai és/vagy a többi felhasználó beállításai nincsenek veszélyben.

Hasznos

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sudo
https://wiki.debian.org/sudo
https://wiki.archlinux.org/index.php/Sudo
http://linux.die.net/man/8/sudo
http://www.sudo.ws/

A leírás forrása: http://linuxmint.hu/hir/2015/06/sudo-vagy-root