Kijelentkezés, kikapcsolás, felhasználóváltás

Kijelentkezés, kikapcsolás, felhasználóváltás

Miután befejezte számítógépének használatát, kikapcsolhatja, felfüggesztheti (energiatakarékossági okból) vagy a kijelentkezés után bekapcsolva is hagyhatja.

Kijelentkezés vagy felhasználóváltás

Hogy más felhasználók is használhassák számítógépét, kijelentkezhet, vagy bejelentkezve maradhat és megváltoztathatja a felhasználót. Ha felhasználót vált, akkor minden alkalmazása továbbra is futni fog, és a következő bejelentkezéskor minden ugyanott lesz, ahol hagyta.
A kijelentkezéshez vagy felhasználóváltáshoz kattintson a Menüre a bal alsó sarokban, és válassza ki a megfelelő lehetőséget.

Képernyő zárolása

Ha számítógépét elhagyja egy rövid időre, akkor zárolja a képernyőt. Ezzel megakadályozhatja, hogy mások hozzáférjenek fájljaihoz vagy alkalmazásokat futtassanak. Amikor visszatér, egyszerűen csak adja meg jelszavát a bejelentkezéshez. Ha nem zárolja képernyőjét, akkor az egy idő után automatikusan megtörténik.
A képernyő zárolásához kattintson a Menüre a bal alsó sarokban, és válassza a Képernyő zárolása lehetőséget.
Amikor képernyője zárolva van, más felhasználók bejelentkezhetnek a saját fiókjukba a jelszó képernyőn a Felhasználóváltás gombra kattintva. Amikor végeztek, visszaválthat a saját munkamenetére.

  • A képernyő túl hamar záródik: A Menü/Beállítások/Képernyővédő/Beállítások alatt tudod módosítani
  • A képernyő automatikus zárolása: Mások megakadályozása a számítógép használatában, mialatt nincs a számítógépénél.

Felfüggesztés

Energiatakarékossági okból függessze fel számítógépét, ha nem használja azt. Ha laptopot használ, akkor a Linux Mint automatikusan felfüggeszti a számítógépét, amikor lecsukja a fedelet. Ez elmenti a munkamenet állapotát a számítógép memóriájába, és kikapcsolja a számítógép legtöbb funkcióját. A felfüggesztés alatt a számítógép kis mennyiségű áramot használ.
A számítógép saját kezűleg történő felfüggesztéséhez kattintson a Menü/Leállítás, és válassza a Felfüggesztés menüpontot. Vagy nyomja meg készüléke bekapcsoló gombját és válassza ki a Felfüggesztést a megjelenő lehetőségek közül.

  • Mi történik a számítógép felfüggesztésekor? A felfüggesztés alvó állapotba helyezi számítógépét, így az kevesebb energiát használ.

Kikapcsolás vagy újraindítás

Ha teljesen ki szeretné kapcsolni a számítógépet vagy újraindítaná, akkor kattintson a Menüre, és válassza a Leállítás menüpontot. Ha más felhasználók is be vannak jelentkezve, akkor nem biztos, hogy ki tudja kapcsolni vagy újra tudja indítani a számítógépet, mert ez befejezné az ő munkameneteiket is. Ha rendelkezik rendszergazdai jogosultságokkal, akkor a rendszer bekérheti a jelszavát a leállításhoz