Kékfény szűrő beállitása Linux Mint alatt

JanosTech képe

Nem lehet elég sokszor hangsúlyozni, hogy az elegendő alvás hiánya milyen veszélyekkel jár. Ezért fontos hogy számítógépen is használjon valamilyen alkalmazást, amely kiszűri a képernyőről áradó, az elalvásunk szempontjából nagyon káros kék fényt. Ezt a védelmet könnyedén bekapcsolhatja Linux Mint alatt is.

Telepítés

A „Szoftverkezelő” programban a keresés mezőbe írja be: „redshift-gtk” kifejezést, majd a csomag telepítése, vagy  pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt-get install redshift-gtk

A RedShift alkalmazás a képernyő színhőmérsékletét a nap helyzetéhez igazítja így éjjel-nappal eltérő színhőmérséklet állítható be. Sötétedéskor és kora reggel a színhőmérséklet fokozatosan változik, hogy a szeme lassan és kényelmesen alkalmazkodhasson. Éjjel a színhőmérsékletet úgy kell beállítani, hogy megfeleljen a helyiségben lévõ fényviszonyokkal. Ez jellemzően egy alacsony hőmérsékletű fényerő érték, körülbelül 3000K-4000K (alapértelmezett: 3700K). A nap folyamán a színhőmérsékletnek meg kell felelnie a kívülről jövő fénynek, jellemzően 5500K-6500K (az alapértelmezett érték 5500K). Például: a fénynek magasabb hőmérséklete van egy felhős napon.

Telepítés után rendszeren megjelenik egy villanyégőt ábrázoló ikon a taskbar jobb alsó sarkában.

Ezzel tudja ki- és bekapcsolni, felfüggeszteni, illetve leállítani az új szűrő működését.

 

Melléklet: