A legújabb LibreOffice friss vagy stabil programcsomag hozzáadása

kami911 képe

A LibreOffice (rövidítése: LibO vagy LO) egy platformfüggetlen irodai programcsomag, amely kompatibilis más jelentős irodai programcsomagokkal. A projekt célja olyan szállítófüggetlen irodai szoftvercsomag készítése, amelynek alapértelmezett fájlformátuma az ODF, és mentes minden szerzői jogi kötelezettségtől. A projekt nevében a Libre („szabad”) és az „Office” („iroda”) a nyílt forráskódú irodai programcsomagra utal. Mint szabad szoftver, a felhasználók szabadon letölthetik, módosíthatják, használhatják környezettől függetlenül és terjeszthetik a LibreOffice-t. A LibreOffice teljes körű, a helyesírási szabályzat új, 12. kiadásának is megfelelő magyar nyelvi támogatással rendelkezik, ezen túl több mint száz más nyelven is elérhető.

A Linux Mint alaptelepítésében a LibreOffice irodai programcsomagot szállítja. Az újabb verziók PPA-ből telepíthetőek.

A LibreOffice 6.0.x telepíthető PPA csomagtárolóból a következő tároló hozzáadásával:

ppa:libreoffice/ppa

vagy parancssorból a következő parancsokkal:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
sudo apt-get update

A LibreOffice-nak egy időben két kiadása van, a Still (ez a kiforrott, stabilabb) és a Fresh (ami az újdonságokról szól, de még előfordulhatnak benne bugok)

Jelenleg a Fresh a 6.0-s sorozat, a Still pedig az 5.4-es ág.

Produktív környezetben történő felhasználásra a LibreOffice csapata mindig a Still változatot ajánlja, a kiforrottsága miatt. Ennek a PPA-ja más, mint a fenti, a „sima” PPA-ban vannak RC (Release Candidate - kiadásra jelölt) verziók is, amelyekben könnyen előfordulhatnak hibák.

Az 5.4-es PPA telepítése a következő módon történik:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-5-4
sudo apt-get update

Az 5.3-as PPA telepítése a következő módon történik:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-5-3
sudo apt-get update

 

Melléklet: