Legyen a neve Vera!

kami911 képe

A Linux Mint 21.1 neve „Vera” lesz. A Vera a magyar nyelvben a Veronika önállósult beceneve, de a szláv nyelvekben önálló név, a jelentése hit, remény. A Veronika a görög (macedón) eredetű Bereniké név latin alakváltozata, jelentése győzelmet hozó. A Bibliához kapcsolódó egyik apokrif irat szerint egy Veronika nevű asszony egy kendőt nyújtott át Jézusnak a keresztúton, és a legenda szerint a kendőn megmaradt Jézus arcmása. A középkorban ezt az arcképet kezdték el Veronikának nevezni, és a nevet tévesen a latin vera (igaz) és icon (kép) szavak összetételeként magyarázni. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között. A Vera név földrajzi vonatkozásban is ismerős lehet mint, horvát település Vera), akár mint spanyol település (Vera), illetve mint Argentína Vera megyéjének székhelye (Vera), vagy az Aterno-Pescara olasz folyó mellékfolyója (Vera). Vera megjelenik a művészetben: a Pink Floyd dal (Vera), Grecsó Krisztián regénye. egy 1986-os brazil film, valamint ide sorolható Ann Cleeves által írt Vera Stanhope novellasorozat alapján jelenleg is készülő Vera című brit bűnügyi sorozat is.

Híres verák:

A Linux Mint 21 fejlesztési ciklusa a soron következő 21.1-es verzióval folytatódik. A szokás szerint az új, Ubuntu LTS (22.04) alapokon nyugvó, 21-es verzió frissítéseként kerül majd kiadásra a Linux Mint 21.1-es verzió.

A Linux Mint 21.1 megjelenése 2022. decemberre tehető. Újdonságként várhatóak, hogy a PPA-csomagtároló hozzáadásakor a kulcsot mostantól csak magához a PPA-csomagtárolóhoz adja hozzá a Szoftverforrások alkalmazás, az Illesztőprogram-kezelő ezentúl felhasználói módban fut, így már nincs szükség jelszóra az indításához és jobban kezeli az internet mentes helyzeteket is, valamint az ISO-lemezkép ellenőrző eszköz képes lesz ellenőrizni az ISO-lemezkép sértetlenségét és hitelességét is, továbbá tanácsokat ad akár a Windows ISO-lemezképek biztonságos kiírásához is.

További hírek érdekességek, az új verzióval kapcsolatban:

Forrás: Wikipédia, Linux Mint Blog, kép