Megérkezett a Clonezilla Live 3.0.1

kami911 képe

A Clonezilla Live 3.0.1 a legújabb Linux 5.18.5-ös kernelre épül, hogy jobb hardvertámogatást nyújtson a felhasználóknak, és számos új csomagot vezet be az élő rendszerbe, köztük a dfc-t a fájlrendszer helyhasználati információinak jelentésére, a duf lemezhasználat/szabadság segédprogramot, a duff duplikált fájlkeresőt és az ngrep hálózati csomagelemzőt. A rendszer többi része a 2022. június 22-i Debian Sid repositoryra épül.

Szintén újdonság ebben a kiadásban több olyan opció, amely a rendszerindítási paraméterekben elemezhető, beleértve az extra_pbzip2_opt, extra_lbzip2_opt, extra_plzip_opt, extra_lz4mt_opt és extra_xz_opt opciókat.

Ezen felül frissült a live-boot 1:20220505.drbl1 és a jfbterm 0.4.7-49.drbl2, utóbbi szinkronizálva lett a Fedora Linux verziószámával, több vezetékes NIC eszköznévtípus is támogatott az ocs-live-netcfg-ben, és a zstd --rsyncable opciója a rossz teljesítmény miatt le lett tiltva.

A 3.0-ás verzióból néhány hiba is javításra került, például az ncurses-term hibás /usr/share/terminfo/j/jfbterm-je és a sudo pszeudo-terminál elzálogosítása egy feladat futtatásakor, ami miatt az ocs-live-run-menu kétszer futott le és tönkretette a konzolt.

A Clonezilla Live 3.0 említésre méltó új eljárása is rendelkezésre áll az eszközök listájának gyorsítótár használatának kihagyására, amely az:

use_dev_list_cache=no

boot paraméterrel kikapcsolható.

Egyéb említésre méltó változások között a 3.0-s kiadás megadja az

use_os_prober="no"

boot paramétert, hogy letiltsa az os-prober indításkor történő futtatását.

A Clonezilla a True Image® vagy a Norton Ghost® programhoz hasonló partíció- és lemezkép készítő és klónozó program. Segít a rendszer telepítésében, a teljes gép biztonsági mentésben és a helyreállításban. A Clonezilla három típusa érhető el:

  • Clonezilla Live;
  • Clonezilla Lite Server; és
  • Clonezilla SE (szerver kiadás).

A Clonezilla live egyetlen gép mentésére és visszaállítására alkalmas. Míg a Clonezilla Lite Server vagy SE a tömeges telepítésre való, sok (több mint 40!) számítógépet tud egyszerre klónozni. A Clonezilla csak a merevlemezen használt blokkokat menti és állítja vissza. Ez növeli a klónozás hatékonyságát. Néhány csúcskategóriás hardverrel egy 42 csomópontos fürtben 8 GB/perc sebességű multicast helyreállításról számoltak be.

További részletek a Clonezilláról

A Clonezilla Live 3.0.1-es kiadása a 2022. június 22-i Debian Sid tárolón alapul, és frissített nyelvi fordításokat tartalmaz. Letölthető már most a hivatalos weboldalról vagy az alábbi közvetlen letöltési linkekre kattintva:

(forrás)