Linux Mint blog havi hírek - 2022. május

kami911 képe

Köszönet a szponzorainknak és mindazoknak, akik adományoztak nekünk. Köszönjük a nagylelkű adományokat!

Köszönjük továbbá fejlesztőinknek, moderátorainknak és a közösségünk minden tagjának, akik különböző módokon segítenek minket. Ez egy fantasztikus projekt, igazi öröm veletek együtt dolgozni.

XApp család részévé vált a Timeshift alkalmazás is

A rendszerpillanatképek a frissítési stratégiánk középpontjában állnak.

A tökéletes rendszer egy olyan rendszer, ahol a hibákat és a biztonsági hiányosságokat gyorsan kijavítják, de ahol soha semmi, ami már működött, nem romlik el. Ez egy olyan rendszer, ahol a biztonság és a stabilitás egyaránt kulcsfontosságú és kompromisszumok nélkül. Ez egy olyan rendszer, ahol folyamatos kódváltoztatásokat hajtunk végre a hibák és sebezhetőségek kijavítására, de ahol megbízható mechanizmus van a változtatások visszaállítására, ha problémában ütköznénk.

A Timeshift-nek köszönhetően a Linux Mint képes volt egy robusztus frissítési stratégiával és egy nagyon világos üzenettel előállni: Készítsen pillanatfelvételeket és telepítsen minden frissítést.

A Timeshiftet egy nagyon tehetséges fejlesztő, Tony George hozta létre és tartja karban. Bizonyára hallottál már az UKUU-ról és az Aptikról is. Tony sok izgalmas eszközt fejleszt amelyek a https://teejeetech.com oldalon érhetőek el.

Sajnos a Timeshift fejlesztését abba kellett hagynia, hogy más projektjeire koncentrálhasson. Felvettük vele a kapcsolatot, hogy megnézzük, hogyan tudnánk segíteni, és megszületett a döntés, hogy átvesszük a karbantartást.

A Timeshift mostantól XApp ökoszisztéma részeként lesz karbantartva, és fordításai a Launchpad-on keresztül lesznek frissíthetőek.

Ha hozzánk hasonlóan te is rajongsz a Timeshift-ért, és szeretnél Tony-nak adományt küldeni, látogass el a https://teejeetech.com/product/timeshift-donation/ oldalra.

A Blueman fogja helyettesíteni a Blueberry-t

Régen a Linux Mint a GNOME Bluetooth nevű segédprogrammal érkezett, amely sok asztali számítógépen jól működött.

Amikor elvesztette a beállítóprogramját azért, hogy a gnome-control-center beállítások részévé váljon, a GNOME Bluetooth hirtelen csak a GNOME-ban működött. Szükségünk van egy megoldásra a Cinnamon, a MATE és az Xfce számára. Nem volt értelme, hogy minden asztali környezetnek saját bluetooth eszközt fejlesszen a Linux Mint projekt, és nem akartunk egy teljes Bluetooth alkalmazást írni a semmiből. Ezért írtunk egy XApp-ot, hogy visszahozzuk a hiányzó, eltávolított beállítóprogramját.

Ezt az XApp-ot Blueberry-nek hívják, és ez csak egy hiányzó frontend volt a GNOME Bluetooth számára. Ez lehetővé tette számunkra, hogy az elmúlt 7 évben továbbra is használhassuk a GNOME Bluetooth-t számos asztali számítógépen.

A Blueberry nem csak azért volt nagyszerű, mert ezt a hogy a hiányzó frontend problémát megoldotta, de azért is, mert nem csinált sokat, és egyszerű felhasználói felülete volt. A legtöbb ember számára ez volt a tökéletes megoldás. Amikor ez a funkciónalitás volt elég, akkor egy másik eszközt ajánlottunk a felhasználóknak: a Blueman-t, amely több funkciót és jobb hibaelhárítást biztosított.

A 42-es verziótól kezdve a GNOME Bluetooth már nem kompatibilis a Blueberry-vel. A Blueberry-nek jelentős változtatásokon kellene átesnie, hogy működjön vele. A GNOME Bluetooth fejlesztőcsapata is frusztráltak, akik egyszerűen nem akarják, hogy a GNOME-tól eltérő asztali számítógépek felhasználói is használják, így a Blueberry valószínűleg megszűnik.

A Blueman viszont minden asztali környezetből szívesen látja a felhasználókat. Nem támaszkodik a GNOME Bluetooth-ra. Ez egy GTK frontend a Bluez bluetooth stackhez.

Habár a felhasználói felülete összetettebb, de ez csak azért van, mert sokkal több funkciót kínál.

2 évvel ezelőtt elkezdtünk beszélgetni a Blueman csapatával a váltásról és a lehetséges fejlesztésekről. A fejlesztők nagyon nyitottak voltak a visszajelzéseinkre.

Nemrég kezdtünk el változtatásokkal hozzájárulni a Blueman-hez, és alig várjuk, hogy a Linux Mint 21-ben átállhassunk rá.

(forrás)