Megjelent a FWUPD 1.7.5

kami911 képe

Megjelent a FWUPD 1.7.5, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

Az FWUPD 1.7.5 esetében figyelemre méltó, hogy a nemrégiben felmerült ötletet, miszerint alternatív, nyílt forráskódú firmware-t kínálnak az életciklusuk végére érő eszközök számára. Míg az LVFS középpontjában a hardvergyártók maguk töltik fel hivatalos firmware-képüket az FWUPD felhasználók számára, addig ez az új megközelítés arról szól, hogy az életciklusuk végén lévő eszközök számára lehetővé tegyék a frissített firmware-t a Coreboot portokon és más alternatívákon keresztül, ha a gyártó már nem nyújt semmilyen szintű támogatást. Különösen, ha az LVFS elkezdi megkönnyíteni a Coreboot nyílt forráskódú firmware-ek telepítését az életciklusuk végére érő hardverekhez, az jót tesz a hardverek élettartamának meghosszabbításának és a biztonsági kilátások növelésének.

Ez az életciklus végét jelző alternatív firmware erőfeszítés még mindig folyamatban van, de az FWUPD 1.7.5 verziójával egy olyan jelzést ad hozzá a szoftverhez, amely jelzi, hogy a firmware-t nem a gyártó biztosítja, és van támogatás az OEM gyártó által az eszköz életciklus végének jelölésére is. Mindkét változás fontos lépés ebben a régi hardvertámogatási keresztes hadjáratban.

A FWUPD 1.7.5 emellett támogatja a függőségi verziók megjelenítését a JSON-ban, támogatja a D-Bus démon nélküli socket üzemmódban való működést, a gép legjobb ismert konfigurációjának helyi megadását, és számos hibajavítást is tartalmaz (például az IPMI és a DELL dokkolók kezeléséhez).

A Fwupd 1.7.5 kiadás új hardvertámogatást nyújt a jövőbeni Analogix eszközök és NovaCustom NV4x laptopok kezelésére szolgál. Az Analogix eszközök a jelek szerint a Belkin, a Kensington és az Acer által gyártott eszközökhöz készülnek. A NovaCustom NV40 sorozatú laptopok 14 hüvelykes Coreboot-alapú laptopok, amelyekben Core i5-1135G7 vagy i7-1165G7 Tiger Lake processzorok közül lehet választani. További részletek ezekről a NovaCustom Coreboot laptopokról a ConfigureLaptop.eu oldalon.

Az új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen.