Az LMDE 5 béta már elérhető nyilvános tesztelésre

kami911 képe

A hamarosan megjelenő LMDE (Linux Mint Debian Edition) 5 operációs rendszer kiadása már elérhető nyilvános béta tesztelésre a 2022 március során megjelenő végleges kiadás előtt.

A Debian GNU/Linux 11 „Bullseye” operációs rendszeren alapuló és a hosszú távon támogatott Linux 5.10 LTS kernel sorozat által hajtott LMDE 5 „Elsie” disztribúció a Linux Mint 20.3 „Una” kiadásban jelen lévő frissített szoftver stackkel és a legújabb Cinnamon 5.2 asztali környezettel érkezik alapértelmezetten.

Az LMDE 5 munkálatai 2022. január elején kezdődtek, nem sokkal a Linux Mint 20.3 kiadása után, amely az Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa) operációs rendszer sorozatból származik, de egy Debian GNU/Linux 11-es alapra épül, főként azért, hogy a Linux Mint fejlesztői tesztelhessék saját szoftver stackjük kompatibilitását a Debian GNU/Linuxszal a következő nagy Linux Mint kiadás, a Linux Mint 21 előkészítéseként.

De a Debian Bullseye alapon és az újabb Linux 5.10 LTS kernelen kívül szó szerint semmi különbség nincs az LMDE 5 és a Linux Mint 20.3 között.

Az eredmény egy kicsit talán alulmúlja a várakozásokat, mert csak úgy néz ki és úgy is működik, mint a Linux Mint 20.3. A felszín alatt azonban egy Debian 11-es alapot tartalmaz, amelynek a szoftverei frissebbek, mint az Ubuntu 20.04, és amely ízelítőt ad néhány kihívásból, amellyel a Linux Mint 21-ben fogunk szembesülni

- mondta Clement Lefebvre.

Minden további nélkül kipróbálhatja az LMDE 5 béta kiadását, az alábbi letöltési linkekre kattintva:

A kiírás előtt ellenőrizze a telepítőket!

Az ellenőrzés folyamata:

(forrás)

Hozzászólások

Köszönet a linkért kami911!

Köszönet a linkért kami911! Letöltöttem telepítettem, gond nélkül fut. Az előző LMDE4 "Debbie" hibája az volt, hogy telepítés után a frissítéskezelőből nem tudta elérni a letöltendő adatokat csak így: apt update --allow-releaseinfo-change.  Ez a hiba az új rendszeren megszűnt. Eddig nem találtam újabb problémát remélem más sem. Innen https://distrowatch.com/ is tölthető de órákba telik mire lejönne.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)