Megjelent a SystemRescue 9.00

kami911 képe

A SystemRescue (korábbi nevén SystemRescueCd) egy Linux rendszermentő eszközkészlet, amely bootolható adathordozóként áll rendelkezésre a rendszer és az adatok rendszergazdai vagy javítási feladatainak elvégzéséhez egy összeomlás után. Célja, hogy egyszerű módot biztosítson a számítógép adminisztrációs feladatainak elvégzésére, például a merevlemez partícióinak létrehozására és szerkesztésére. Számos Linux rendszer segédprogramot tartalmaz, mint például a GParted, fsarchiver, fájlrendszer eszközök és alapvető eszközök (szerkesztők, Midnight Commander, hálózati eszközök). Linux és windowsos számítógépeken egyaránt használható, asztali számítógépeken és szervereken egyaránt. Ez a mentőrendszer nem igényel telepítést, mivel CD és DVD-meghajtóról vagy USB Pendrive-ról indítható, de igény szerint a merevlemezre is telepíthető. A kernel támogatja az összes fontos fájlrendszert (ext4, xfs, Btrfs, VFAT, NTFS), valamint az olyan hálózati fájlrendszereket, mint a Samba és az NFS.

Tíz hónappal a SystemRescue 8.00 után megjelent a SystemRescue 9.00 kiadása a legújabb, hosszú távon támogatott (LTS) Linux 5.15-ös kernel sorozatot használja, amely nem csak jobb hardvertámogatást biztosít, hanem olyan új funkciókat is bevezet, mint a vadonatúj kernel szintű NTFS fájlrendszer implementáció, amely teljesen működőképes (olvasás és írás) NTFS támogatást nyújt.

A SystemRescue 9.00 kiadásának további jelentős változásai közé tartoznak az alábbi újdonságok:

  • a rendszer YAML fájlokkal történő konfigurálásának most bevezetett támogatása,
  • az autorun konfigurálásának támogatása az új YAML konfigurációs fájlokkal,
  • új sysrescue-customize szkript, amely azt biztosítja, hogy a felhasználók egyéni ISO-képeket készíthetnek,
  • az új kiadás, új csomagokat tartalmaz, mint például: patch, rdiff-backup, aq, python-yaml, python-llfuse és libisoburn, újra elérhetővé teszi az inetutils csomagokat (telnet, ftp, hostname,stb.), amelyek hiányoztak a korábbi kiadásokból,
  • a mesa csomagot egy minimális alternatívával helyettesíti, hogy 52MB-ot spóroljon az élő ISO-képen,
  • a bash rendszerinicializáló szkriptet, amelyet Python-ra nyelvűre írták át,
  • az xf86-video-qxl X.Org meghajtó a QXL virtuális GPU-hoz ki lett véve ebből a kiadásból, mivel jelenleg instabilnak minősül.

Egyéb említésre méltó változások mellett a SystemRescue élő ISO-kép mostantól tartalmazza a system-rescue.org weboldal másolatát, mint offline kézikönyvet az új felhasználók számára, ami jól jöhet, ha nincs internet-hozzáférés, valamint egy frissített .

Addig is, ha rendszergazdai feladatokat vagy hardverösszeomlást követő helyreállítást kell végeznie, az új SystemRescue ISO-t már most letöltheti a hivatalos weboldalról 64 és 32 bites rendszerekhez, vagy az alábbi közvetlen letöltési linkekre kattintva: