A Radeon Software 21.30 PRO és a Mesa 21.3-devel + Linux 5.15 játékteljesítmény összehasonlítása

kami911 képe

Azok számára, akik kíváncsiak arra, hogy az AMD legújabb generációs Radeon RX 6000 szériája hol tart most az AMD hivatalos Radeon Software for Linux 21.30 „PRO” illesztőprogramja Linux-on a legújabb upstream, teljesen nyílt forráskódú Mesa illesztőprogramjához képest - itt egy friss összehasonlítás.

A Radeon Software for Linux 21.30 továbbra is az AMD által csomagolt Linux illesztőprogramjának legfrissebb nyilvános kiadása, és a cikkhez a „PRO” illesztőprogram-csomagot használjuk, amely a saját Vulkan és OpenGL illesztőprogram-összetevőket tartalmazza. A tisztán upstream nyílt forráskódú oldalon a tesztek a tesztelés idején a Mesa 21.3-devel Git-et használták a Linux 5.15 Git kernellel párosítva, hogy megmutassák, milyen jelenlegi lehetőségek vannak a nyílt forráskódú OpenGL RadeonSI és Vulkan RADV illesztőprogramokban.

A Linux-illesztőprogram-összehasonlításhoz használt grafikus kártyák a legújabb generációs Radeon RX 6600 XT és RX 6800 XT (a legmagasabb szintű AMD SKU, amely elérhető, mivel még mindig nem férhető hozzá az RX 6900 XT) grafikus kártyák voltak, valamint a korábbi generációs Radeon RX 5700 XT is referenciaként. A tesztelés során nem történt más változtatás a rendszeren az illesztőprogram és a GPU-konfigurációk cseréjén kívül, miközben a Linux játék benchmarkok válogatása futott.

A tesztek itt találhatóak >

Az AMD Radeon Linux meghajtók közötti összehasonlító tesztelés ezen fordulója meglehetősen szoros volt a legújabb nyilvános Radeon Software for Linux meghajtó, és a legújabb upstream Linux 5.15 + Mesa 21.3-devel verzió között. Ez a tesztelés az Ubuntu 20.04 LTS-en történt, ahol a Radeon Software meghajtó hivatalosan támogatott, míg a PRO Vulkan meghajtójuk futtatása az újabb disztribúciókban, mint az Ubuntu 21.04/21.10, jelenleg néhány ismert Wayland problémával jár, ami alacsonyabb teljesítményhez vezet, és hasonlók. Mindenesetre ezek az eredmények továbbra is azt mutatják, hogy összességében ez a nyílt forráskódú Mesa RADV Vulkan meghajtó még mindig egészséges versenyben van a hivatalos PRO meghajtóval szemben, és általában a hasonló teljesítménytől a RADV-nek kedvező teljesítményig terjedt, még a legújabb generációs RDNA2 GPU-kkal is.

(forrás)